Η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει για λίγο ακόμα καιρό στο Μικρό Παλλάς

Και εμείς βρεθήκαμε εκεί για να την παρακολουθήσουμε.
Διαβάστηκε φορες
"The past is what you remember, imagine you remember, convince yourself you remember, or pretend you remember".

«Το παρελθόν είναι ό,τι θυμάσαι, φαντάζεσαι ότι θυμάσαι, σε βολεύει να θυμάσαι ή υποκρίνεσαι ότι θυμάσαι».
Χάρολντ Πίντερ

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο ενός εκ των σημαντικότερων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων, Χάρολντ Πίντερ, ανεβαίνει στην αθηναϊκή σκηνή Μικρό Παλλάς, ένα από τα πιο δημοφιλή, ιδιαιτέρως στην χώρα μας, έργα του, «Η Προδοσία». Γραμμένη το 1978, η υπόθεση αφορά τον έρωτα, την προδοσία μεταξύ συντρόφων και το ταξίδι στον χρόνο και τις αναμνήσεις, καταστάσεις που σημαδεύουν το ανθρώπινο συναίσθημα του έρωτα σχεδόν σε κάθε δυτική κοινωνία.

Η Προδοσία @ Μικρό Παλλάς

Ο Τζέρι (Γιώργος Χρυσοστόμου) διατηρούσε για εννέα χρόνια εξωσυζυγική σχέση με την Έμμα (Κατερίνα Παπαδάκη), ενώ και οι δύο είχαν οικογένειες. Οι δύο οικογένειες γνωρίζονταν και περνούσαν χρόνο μαζί, εφόσον ο Τζέρι ήταν ο καλύτερος φίλος του Ρόμπερτ (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης), του συζύγου της Έμμα. Εμείς τους γνωρίζουμε δύο χρόνια μετά τη λήξη της παράνομης σχέσης τους, με αφορμή το γεγονός ότι η Έμμα έμαθε πως ο Ρόμπερτ την απατούσε με άλλες γυναίκες. Με αυτή την αποκάλυψη, συμβαίνει και μία δεύτερη: ο Τζέρι μαθαίνει από την ίδια την Έμμα ότι έχει αποκαλύψει την ύπαρξη της σχέσης τους στον σύζυγό της - και φίλο του, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην επόμενη σκηνή όταν οι δύο άντρες συναντιούνται.

Η Προδοσία @ Μικρό ΠαλλάςΣτη συνέχεια, οι επόμενες επτά σκηνές κυλούν με αντίστροφη χρονική ακολουθία, μέχρι την εποχή του πρώτου φλερτ μεταξύ Τζέρι και Έμμα και με κυκλικό σχήμα η παράσταση κλείνει επαναλαμβάνοντας την πρώτη σκηνή και επιστρέφοντας στο τώρα. Μέσα σε αυτό τον κύκλο παρακολουθούμε διαλόγους μεταξύ των ζευγαριών αλλά και συζητήσεις μεταξύ των τριών ηρώων που μας πληροφορούν για την πορεία της σχέσης, με απώτερο σκοπό να αναρωτηθούμε εάν η προδοσία σαν όρος υφίσταται ή είναι κατασκεύασμα μιας σεμνοτυφούς αντίληψης που οι κοινωνίες τείνουν να διατηρούν.

Εφόσον η Έμμα απατούσε κάποιον που επίσης την απατούσε, μπορεί να θεωρηθεί προδοσία;


Το στοιχείο αυτό του έργου του Πίντερ δεν ξεχώρισε καθόλου, κατά την προσωπική μου άποψη, στη συγκεκριμένη προσέγγισή. Η μνήμη, ένας θεμελιώδης λίθος της ιστορίας, στην οποία στηρίζονται τα ζευγάρια ώστε να πετάξουν αιχμές ο ένας στον άλλο για την αλληλο-εξαπάτησή τους, δεν απέκτησε με κανένα τρόπο (είτε σκηνοθετικό είτε ερμηνευτικό) πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντιθέτως, θαυμάσαμε την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίστηκε από τους πρωταγωνιστές η εξαπάτηση και η διατήρηση των σχέσεών τους μετά τις αποκαλύψεις.

Η Προδοσία @ Μικρό Παλλάς

Οι τρεις ηθοποιοί κρατούν τα «σκήπτρα» της παράστασης ερμηνεύοντας εξ' ολοκλήρου διαφορετικούς χαρακτήρες με επιτυχία. Ο Γιώργος Χρυσοστόμου είναι ο Τζέρι που κρύβει δύο πλευρές, ενός ερωτευμένου αλλά με συναίσθηση των κοινωνικά αποδεκτών ορίων και -ως εκτούτου- ενός ενοχικού προς τον φίλο του άντρα. Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης ως Ρόμπερτ εκπλήσσει με την ένοχη ψυχραιμία του, ενώ η Κατερίνα Παπαδάκη στον ρόλο της μοναδικής γυναίκας του έργου, τραβάει τα βλέμματα λόγω του αέρα σιγουριάς που αποπνέει ως θελκτική και «μήλον της Έριδος», Έμμα.

Ο λόγος που αντιλήφθηκα πως το έργο κινήθηκε σε μονότονα επίπεδα, είναι η απουσία μικρών εντάσεων που να οδηγούν στην ψυχική κορύφωση του θεατή. Σε αυτό σκηνοθετικά αλλά και μεταφραστικά είχα περισσότερες προσδοκίες από τους συντελεστές (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος - Μάριος Πλωρίτης αντίστοιχα). Θα συγχαρώ όμως όσους επιμελήθηκαν την κατασκευή των σκηνικών (n Route Architects - Hannes Livers Gutberlet – Κατερίνα Κούρκουλα) γιατί έκαναν έναν πολύ μικρό χώρο να «χωράει» πολλές διαφορετικές τοποθεσίες, ακόμα και χώρες, καθώς και τον Χρήστο Τζιόγκα για τον ατμοσφαιρικό σχεδιασμό των φωτισμών.

Τελικά, νοείται προδοσία όταν ο προδότης είναι και προδομένος; Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω.

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση : Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά: En Route Architects - Hannes Livers Gutberlet – Κατερίνα Κούρκουλα
Επιμέλεια Κοστουμιών: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Σχεδιασμός Ήχων-Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Δήμητρα Δερμιτζάκη
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Κατερίνα Παπαδάκη

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link)

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα: 20:00 & Τρίτη: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα