Θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 02.04 - 08.04

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία εντός της Μ.Εβδομάδας σ' ένα άρθρο.
Διαβάστηκε φορες
Είναι γνωστό πως η Κυριακή των Βαϊων σηματοδοτεί τη λήξη της χειμερινής θεατρικής σεζόν στην Αθήνα. Κάθε χρόνο πριν το Πάσχα τρέχουμε να προλάβουμε όσες παραστάσεις δεν είχαμε τον χρόνο να δούμε τους περασμένους περίπου πέντε-έξι μήνες. Ορισμένες από αυτές συνεχίζουν, ωστόσο, είτε για λίγες μέρες είτε για περισσότερες εβδομάδες λόγω επιτυχίας ή λόγω της αγνόησης του παραπάνω άτυπου «εθίμου».

Για αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε να σας παρουσιάσουμε θεατρικές πρεμιέρες, διότι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και τα πράγματα είναι ευλαβικά, θα λέγαμε, ήσυχα. Εάν έχετε, όμως, πιο χαλαρό πρόγραμμα, σπεύστε να προλάβετε τις παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε παρακάτω.

In Progress Feedback Festival @ Κινητήρας

In Progress Feedback Festival @ Κινητήρας

Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα επιστρέφει για ένατη χρονιά στις 31 Μαρτίου και 1-2 Απριλίου. Η θεματική ομπρέλα του IPFF για φέτος είναι η Αναγέννηση/ Rebirth, η απίστευτη δύναμη του ανθρώπινου γένους και της φύσης να μπορεί να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες και τον θάνατο. Καλλιτέχνες και ομάδες χορού και θεάτρου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε δημιουργική διαδικασία παρουσιάζουν στο κοινό το έργο τους, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.

Μέχρι 02/04

*****
Έμμα @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
 
Έμμα @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων - ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

Διασκευή-Ερμηνεία: Μαρία Πρωτοπαππά

Έως 03/04

*****
Ράφτης Κυριών @ Από Μηχανής Θέατρο

 Ράφτης Κυριών @ Από Μηχανής Θέατρο

Ο επιφανής γιατρός Ζεράρ Μουλινό με σκοπό να ζήσει ανενόχλητος τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον φίλο του Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο. Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει εκεί! Το «αμαρτωλό» ραφτάδικο μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων επίδοξων εραστών κι απατημένων συζύγων, ιδανικό σκηνικό μέσα στο οποίο καυτηριάζονται με τόλμη κι απίστευτο χιούμορ, συμπεριφορές και καταστάσεις που επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Στο έργο Ράφτης κυριών η φάρσα βρίσκει την πιο σπαρταριστή κι απολαυστική εκδοχή της. Ταχύς ρυθμός, ανατροπές, κοφτερές ατάκες, συνθέτουν ένα σύμπαν πικάντικο και κωμικό προσφέροντας μας άφθονο γέλιο.

Ερμηνεύουν οι:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Βαΐτσου, Άννα Ελεφάντη

Μέχρι τις 03/04

*****
Νεκρασόφ  @ Από Μηχανής Θέατρο

Νεκρασόφ @ Από Μηχανής Θέατρο

Το ΘΕ.ΑΜ.Α., το επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του, ανεβάζει το έργο Νεκρασόφ του Jean-Paul Sartre σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα. Το Νεκρασόφ είναι μια φαρσο-σάτιρα, όπως ο ίδιος ο Sartre αναφέρει σε συνέντευξή του, που αναπαράγει τη δομή της κοινωνίας. Με το έργο αυτό απομυθοποιείται το άσπιλο πρόσωπο μιας συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου, αλλά και των ισχυρών εκπροσώπων της εξουσίας κάθε κοινωνίας. Ο Sartre είχε την πρόθεση να προσεγγίσει το είδος της κωμωδίας έτσι όπως την οραματίστηκε και την καθιέρωσε ο Αριστοφάνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κείμενο εμπεριέχει κωμικά στοιχεία.

Η προσβασιμότητα παράστασης έγινε με την επιμέλεια και την πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

Yπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη Προβολή Υπέρτιτλων: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, Μαρίνα Ανδριανού, Χριστιάννα Βάσο
Ακουστική περιγραφή: Θανάσης Παπαντωνόπουλος
Ταυτόχρονη διερμηνεία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη
Προγράμματα σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε γραφή Braille

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνος Τριανταφυλλάκης, Αιμιλιανή Αβραάμ, Βασίλης Οικονόμου, Μιχάλης Ταμπούκας, Χάννα Ελ Χατζ Ομάρ, Κωνσταντίνος Λούκας,
Πάνος Ζουρνατζίδης, Αγγελική Νομικού, Έφη Τούμπα, Χριστίνα Τούμπα, Μαρία Μουρελάτου, Ανδρέας Ζήκουλης, Έλη Δρίβα, Ευαγγελία Σχοινά, Κατερίνα Κοντομάρκου, Μαρίνα Μπεσίρη, Σταύρος Ζαφείρης

Μέχρι τις 05/04


*****
Άλλες παραστάσεις που ρίχνουν την αυλαία τους μέσα στην εβδομάδα:

Asesinos Milongueros @ Αγγέλων Βήμα ως 020/4
Δούλες @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ως 02/04
Θάλαμος 7 @ Θέατρο Κάτω από την Γέφυρα ως 02/04
Οι λευκές μας νύχτες @ Θέατρο Μπέλλος ως 02/04
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ @ Μεταξουργείο ως 02/04

Δον Κιχώτης @ Από Μηχανής Θέατρο ως 03/04
Σεξ Λεξικόν-Η επιστήμη του έρωτα @ 104 ως 03/04
Νύχτες @ 104 ως 03/04
Super Woman @ Χυτήριο ως 03/04
7 Κρεμασμένοι @ Tempus Verum - Eν Αθήναις ως 03/04
Super Supper @ Από Κοινού ως 03/04
Ξένος @ Από Μηχανής Θέατρο ως 03/04
Επανάσταση εν Αναμονή @ Άβατον ως 03/04

Joshua Immanuel @ Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις ως 04/04

Στρατιωτική Ζωή Εν Ελλάδι @ Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού ως 05/04

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα