Mobilia :: German Special Issue

Μια γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα της (σχεδόν μισητής σε πολλούς πρόσφατα) Γερμανίας στη μουσική σκηνή για το έτος που φεύγει, από τέσσερεις διαφορετικούς αντιπροσώπους της.
Διαβάστηκε φορες

Μια γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα της (σχεδόν μισητής σε πολλούς πρόσφατα) Γερμανίας στη μουσική σκηνή για το έτος που φεύγει, από τέσσερεις διαφορετικούς αντιπροσώπους της.

Pantha Du Prince - Black NoiseΔιαβολικό.

Αυτό που κάνει το Black Noise να διαφέρει στη σπουδή του techno από τα υπόλοιπα album του είδους, είναι η μη εστίαση στον αδιαφιλονίκητο και κυρίαρχο συνδυασμό: βαρύ beat και απλές synth μελωδίες. O  Pantha (aka Henrick Weber) φτιάχνει λαχταριστά χειροποίητα samples, τα ντύνει με  υπνωτικούς tribal ρυθμούς και μια οκνηρή bassline και μας προσφέρει απλόχερα, στοχαστικό, στυγνό και εξόχως ασκητικό minimal techno.
Ακούστε: το θαυμάσιο Bohemian Forest και το υπέροχο τρεμουλιαστό του κελάηδημα, το Abglanz  επειδή μπορεί και παίζει για τρία λεπτά με τις καμπάνες και μετά εξαπολύσει ένα διαβολικό  παραλήρημα από διάφορα κρουστά. Το Stick To My Side γιατί έχει φοβερό και τρομερό Panda Bear στα  φωνητικά, το κλαμπάτο Satellite Snyper και βέβαια την τριλογία Welt Am Draht,  Im Bann και Es Schneit, δηλαδή, είμαι μεθυσμένος, είμαι καλά, είναι σκατά, που κλείνει επικά το καταπληκτικό αυτό δίσκο.

8.6

Lali Puna - Our Inventions


Έξι.

Ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το προηγούμενο album των Lali Puna το, περισσότερο κιθαριστικό, Faking Books, μέχρι το φετινό Our Inventions πάντα στη Morr  Music. Πάντως καμία εφεύρεση και κανένας νεωτερισμός που να δικαιολογεί τη τόσο  μακρόχρονη απουσία τους δεν παρατηρείται εδώ, αντίθετα η computerized pop και τα σχεδόν νανουριστικά φωνητικά της Valerie είναι πάλι εδώ. Οι Puna έχουν επιλέξει να δημιουργούν κατά κανόνα pop κομμάτια που βασίζονται στην απλότητα, την απλότητα όχι  σαν έλλειψη ευφυίας αλλά σαν αισθητική έκφραση και όπως πάντα αποτελούν για όλους  εμάς που λατρεύουμε τους Notwist, το απαραίτητο αντίδοτο στην απουσία τους.
Το Remember? απλά αριστούργημα.

8.2

Get Well Soon - Vexations


Στωικά.

Το Vexations (αναφορά στο Vexations for piano του Eric Satie από το 1893!) ήταν από τις  πρώτες κυκλοφορίες της χρονιάς και είναι ο δεύτερος δίσκος της μπάντας, μετά το Rest  Now, Weary Head! You Will Get Well Soon του 2008. Ιθύνων νους στους Get Well Soon είναι ο Konstantin Gropper,  μουσικός κλασσικής παιδίας στο Μαινχάιμ, πολυοργανίστας και υπεύθυνος για το μουσικό  ύφος του συγκροτήματος. Σοφιστικέ μελαγχολική ποπ και σφιχτό μελόδραμα δένουν μαεστρικά και αγκαλιάζουν βελούδινα, το εμπνευσμένο από την ιστορική φιλοσοφία συνθετικό πανόραμα  του Konstantin. Το Senecas Silence αναφέρεται φυσικά στη σιωπή του φιλόσοφου Σενέκα,  το We Are Free στους Στωικούς, το  Werner Herzog Gets Shot στον ίδιο τον σκηνοθέτη και  τις ακραίες του απόψεις, το εναρκτήριο Nausea στον Ζαν Πολ Σατρ, το We Are Ghosts στον  Μαρξ και πάει λέγοντας...Στα αρνητικά το ξεχείλωμα του δίσκου που ξεπερνάει τη μιάμιση ώρα!!!
Κόλλημα το εκπληκτικό 5 Steps / 7 Swords, εξαιρετικά και τα A Burial At Sea και Angry Young Woman

7.8


The Whitefield Brothers - Earthology


Μάθημα.

Ο ήχος των Whitefield στο ντεμπούτο τους  In The Row χαρακτηρίστηκε μουσικά σαν soul με γερές δόσεις funk και γεωγραφικά ήταν προσανατολισμένος στην Αφρικάνικη Ήπειρο. Στο φετινό τους  Earthology, η κολλεκτίβα από το Μόναχο εμπλουτίζει τη γεμάτη από μανιασμένο funk παλέτα της, με ετερόκλητες μουσικές παραδόσεις από ολόκληρο τον κόσμο όπως fusionathiop-jazz, afrobeat κλπ και ρίχνει ματιές τόσο στην Ασία όσο και στην Αραβία.
Οι Whitefield προσθέτουν διάφορα όργανα παραδοσιακά και μη, όπως φλάουτα, αφρικάνικα έγχορδα  και λατινοαμερικάνικα κρουστά, το κάνουν όμως αρμονικά και έχοντας τη soul σαν συνεκτική  και στέρεα βάση, αποφεύγουν το χαλαρό αποτέλεσμα ενός αδιάφορου ποτ-πουρί.  Ηχογράφησαν το δίσκο σε διάφορα στούντιο ανά τον κόσμο, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Βερολίνο  και δίνουν ένα καλό μάθημα στους Vampire Weekend σχετικά με την Αφρικάνικη  πολυρυθμία.
Στα αυτιά μας συχνά το γεμάτο αφρο-ασιατικούς ύμνους Pamukkale, και το Taisho με το  χαρακτηριστικό μπουζούκι στην εισαγωγή.

8.1

Διαβάστε ακόμα