Σελιδο-γυρίσματα: Νέες κυκλοφορίες Α'

Σειρά παίρνουν σήμερα μερικές ενδιαφέρουσες και σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες ξένων συγγραφέων. Ας ξεκινήσουμε το ξεφύλλισμα, λοιπόν.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 31ο - The greatest adventure is what lies ahead, today and tomorrow are yet to be said...

Μέρος Α'

Μετά από κάποιες ελληνικές κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών που ξεφυλλίσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, σειρά παίρνουν σήμερα μερικές ενδιαφέρουσες και σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες ξένων συγγραφέων. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ -  William Morris (Εκδόσεις Μαγικό Κουτί)

Ο William Morris και το έργο του, μόνο καινούρια δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι, αφού ο Βρετανός συγγραφέας έζησε και δημιούργησε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Με τη γραφή του και τις εξωπραγματικές διηγήσεις του επηρέασε βαθύτατα τον Τolkien, για καλή τύχη πολλών γενιών αναγνωστών που κέρδισαν από εκείνον αριστουργήματα, όπως το Hobbit. Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου γράφτηκε λίγο πριν το θάνατο του συγγραφέα, το 1896.

Η ιστορία αφορά τέσσερα αδέρφια που διασκορπίζονται στις τέσσερεις άκρες του κόσμου, αναζητώντας την περιπέτεια και τη μοίρα τους, και ιδιαίτερα την περιπλάνηση του μικρότερου, ο οποίος αναζητά την πηγή της ζωής, της ευτυχίας και της αιώνιας νεότητας, δηλαδή το ξακουστό πηγάδι στο τέλος του κόσμου. Οι εκδόσεις Μαγικό κουτί μας χάρισαν τον πρώτο τόμο (Ο δρόμος προς τον έρωτα) το 2007, τον δεύτερο (Ο δρόμος προς τους μπελάδες) το 2008 και τον τρίτο (Ο δρόμος προς το πηγάδι) πριν από μερικούς μήνες, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί με το τέταρτο μέρος, Ο δρόμος της επιστροφής. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά - όσο κλισέ κι αν φαίνεται αυτό - σίγουρα θα εκτιμήσετε το έργο δεόντως!

Το μουσείο της αθωότητας - Orhan Pamuk (Εκδόσεις Ωκεανίδα)

Ένα μυθιστόρημα, μια ερωτική ιστορία που μετουσιώνεται, ως συνήθως, στα χέρια του εξαιρετικού συγγραφέα. Ο Pamuk είχε αποφασίσει να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κατά τη συλλογή των αντικειμένων που θα αποτελούσαν το εμπόρευμά του, άλλαξε γνώμη και κατέληξε να αρχίσει τη διήγηση της ιστορίας ενός ανθρώπου μέσα από τα καθημερινά του αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, η συγγραφή του οποίου κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια.

Άλλα Χρώματα - Orhan Pamuk (Εκδόσεις Ωκεανίδα)

Ο Orhan Pamuk, αρχιτέκτονας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής και ελεύθερο πνεύμα σε μια χώρα όπου η ελεύθερη σκέψη δεν προωθείται και τόσο, έχει γίνει γνωστός τόσο για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, όσο και για τις κατηγορίες που αντιμετώπισε στα τουρκικά δικαστήρια μετά από δηλώσεις του σχετικά με τη γενοκτονία Αρμενίων και Κούρδων. Η υπόθεση αυτή έδωσε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 την αφορμή που  ζητούσε για να αναστείλει την είσοδο της Τουρκίας στους κόλπους της.

Στο βιβλίο αυτό βρίσκονται μαζεμένα αρκετά κείμενα του συγγραφέα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε εφημερίδες, επίκαιρα κείμενα, διηγήματα, στοχασμοί πάνω σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και αυτοβιογραφικά βιώματα, καθώς και ο λόγος του όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, με τίτλο Η βαλίτσα του πατέρα μου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από έναν πολύ ενδιαφέροντα συγγραφέα.

Φωτογραφίες από: Πρωτοπορία


Διαβάστε ακόμα