Radio

Whatever makes us happy on a Sunday morning: Τραγούδια που δεν ακούμε συχνά στο ραδιόφωνο

Για δέκα μέρες κατέγραψα τραγούδια που πέτυχα στο ραδιόφωνο και είχα πολύ καιρό να ακούσω και ιδού η λίστα που προέκυψε!
Διαβάστηκε φορες
Ακούω καθημερινά ραδιόφωνο, ιδίως πηγαίνοντας από το σπίτι μου στο μετρό και αντίστροφα, σε μικρές αποστάσεις στο κέντρο της Αθήνας, τα βράδια πριν κοιμηθώ ή όταν διαβάζω. Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο σταθμό που ακούω σταθερά, επομένως συνήθως επιλέγω ανάλογα με το τραγούδι που παίζει εκείνη τη στιγμή. Είναι γνωστό πλέον ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κάνουν πρόγραμμα με playlists κατά κύριο λόγο, χωρίς να λείπουν και λίγες εκπομπές όπου δέχονται προτάσεις των ακροατών. Ο ρόλος του ραδιοφωνικού παραγωγού αρκετές φορές πλέον είναι διακοσμητικός και περιορίζεται σε μερικά ons που περιλαμβάνουν πασάρισμα σε προεπιλεγμένα τραγούδια καλλιτεχνών που ακούγονται πολύ τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανάγνωση διαφημίσεων και προώθηση χορηγών, σχολιασμό επικαιρότητας ή και σε κάποιες χιουμοριστικές στήλες. Οι παλαιότεροι, -διαθέτουμε και ειδικούς στο Mixgrill που έζησαν τα καλά χρόνια του ραδιοφώνου ενώ αρκετοί ασχολήθηκαν ενεργά με αυτό-, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι στο παρελθόν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ήταν εκπαιδευμένοι, γνώριζαν σε βάθος από μουσική, ήταν οι ίδιοι που «ξεκοκάλιζαν» πρώτα ένα album με την κυκλοφορία του, είχαν τεκμηριωμένη άποψη, μπορούσαν να προτείνουν τραγούδια, να γνωρίσουν νέους καλλιτέχνες στους ακροατές κ.ο.κ. Αυτά σήμερα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, με εξαίρεση κάποιους πιο underground σταθμούς ή συγκεκριμένες εκπομπές.

Αρκετά συχνά λοιπόν αναλογίζομαι ότι ακούω τα ίδια και τα ίδια τραγούδια συνεχώς στο ραδιόφωνο, ασχέτως αν πολλά από αυτά μού αρέσουν. Οι σταθμοί περιορίζονται στο να παίζουν τα hits της εποχής, ελληνικά και ξένα, και κάποια πολύ στάνταρ κομμάτια αγαπημένων καλλιτεχνών ή one hit wonders. 

Σκέφτηκα λοιπόν για δέκα ημέρες περίπου να καταγράψω τα τραγούδια εκείνα που θα πετύχαινα στο ραδιόφωνο και είχα πολύ καιρό να ακούσω. Κάποια, πριν 8-10 χρόνια ήταν οι αντίστοιχες σημερινές επιτυχίες που ακούγονταν πολύ (π.χ. "Because of You" και "Revelations Day"). Άλλα από αυτά, ανήκουν στο μουσικό παρελθόν και ξαφνιάστηκα ευχάριστα πραγματικά στο άκουσμά τους («Κίτρινο, Γαλάζιο και Μενεξεδί», «Εφήμερες Αγάπες»). 

Κάπως έτσι προέκυψε η παρακάτω μουσική λίστα: από αυτή την ανορθόδοξη καταγραφή και τη σκέψη μου ότι θα ήθελα πολύ το ραδιόφωνο και οι εκπρόσωποί του να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη μουσική!

Καλή ακρόαση και καλή Κυριακή σε όλους!
Από την λίστα στο Spotify απουσιάζουν τα κομμάτια "Lady", «Στο Μπαράκι» και «Τα Σενάρια». 

Τα τραγούδια

1. Robbie Williams - Bongo Bong 
2. Lady Gaga - Paparazzi (Live acoustic)
3. Twoface - Revelations Day
4. Bon Jovi - Runaway 
5. Roxette - The Look
6. K.D. Lang - Constant Craving
7. Anastacia - One Day in Your Life 
8. Evanescence - Call Me When You're Sober 
9. James Blunt - Wisemen
10. Dido - Hunter
11. Heart - Alone
12. Kelly Clarkson - Because of You
13. Kenny Rogers - Lady
14. Γιάννης Πάριος - Εφήμερες Αγάπες 
15. Βίκυ Λέανδρος - Το Μυστικό Σου 
16. Πασχάλης - Στο Μπαράκι
17. Άννα Βίσση - Κίτρινο, Γαλάζιο και Μενεξεδί 
18. Ελένη Τσαλιγοπούλου - Πότε Θα Σε Βαρεθώ
19. Φίλοι για Πάντα - Τα Σενάρια
20. Ελπίδα - Στη Ντισκοτέκ 

*H φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από το Pinterest. 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
9,3 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα