if there is i haven't found it yet

Αν υπάρχει θα βρίσκεται στο Θέατρο Βρετάνια

Το έργο «Αν υπάρχει δεν το 'χω βρει ακόμα» σε σκηνοθεσία του Μάκη Παπαδημητρίου συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.
Διαβάστηκε φορες
Στις  «τρελές» πολιτικά και πολιτισμικά δεκαετίες του '60 και του '70 χτυπά για πρώτη φορά ο κώδωνας του κινδύνου για τον πλανήτη Γη. Οι κλιματολόγοι της εποχής θα πιέσουν τις κυβερνήσεις για άμεση δράση, επισημαίνοντας τα επικίνδυνα αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν τα κράτη-έθνη θα ξεκινήσουν δειλά-δειλά να ενεργοποιούνται, δίχως όμως ουδέποτε να λάβουν δραστικά μέτρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο George (Μάκης Παπαδημητρίου) όντας περιβαλλοντολόγος και εμμονικός με την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει απηυδήσει με την αδιάφορη συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου προς το περιβάλλον. Δείχνει μάλιστα τόσο υπερβάλλοντα ζήλο για την διάσωση του πλανήτη που κινδυνεύει να χάσει την οικογένεια του. Κάθε ενέργεια της Fiona, της συζύγου του (Μαρία Λεκάκη), να του υπενθυμίσει τον ρόλο του μέσα στην οικογένεια αποτυγχάνει, ίσως διότι και εκείνη κουρασμένη από την καθημερινότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικίας της και δη της κόρης της Anna (Αγγελική Γρηγοροπούλου) που, λόγω της εμφάνισής της, πέφτει συστηματικά θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Την υποβόσκουσα προβληματική οικογενειακή πραγματικότητα θα φέρει στην επιφάνεια ο ερχομός του μικρότερου αδερφού του George, του μποέμ Terry (Δημήτρης Πασσάς), ο οποίος δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για την ψυχολογική υγεία της Anna θα πυροδοτήσει ένα κύμα αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα ταράξουν τις σαθρές οικογενειακές δομές.

if there is i haven't found it yet

Το 2009 ο Nick Payne εισέρχεται πανηγυρικά στο θεατρικό χώρο της Μεγάλης Βρετανίας με το πρώτο του θεατρικό κείμενο υπό τον τίτλο "If there is, I haven't found it yet". To φθινόπωρο του ίδιου έτους το έργο θα μεταφερθεί, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στη σκηνή του Bush Theater. Κριτικοί και θεατές θα ξεχωρίσουν το κείμενο του για την σύγχρονη, άμεση και αιχμηρή του γραφή -στοιχεία που διατήρησε ο Μάκης Παπαδημητρίου στη μετάφραση που επιμελήθηκε.

Ο Payne με την δηκτική του πένα, η οποία σε ορισμένα σημεία φλερτάρει παραδόξως με την ευαισθησία, τοποθετεί στον πυρήνα του έργου του την οικογένεια στα χρόνια ... της «σύγχρονης χολέρας». Μιλά για τους καταιγιστικούς ρυθμούς ζωής στις μοντέρνες κοινωνίες, για την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων και δη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αφού ο καθένας απορροφάται ολοκληρωτικά στον μικρόκοσμο του. Θίγει, παράλληλα, το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον και το πως ακόμα και οι ενήλικοι στέκονται αμήχανα ενώπιον του, αδυνατώντας να αρθρώσουν τις σωστές λέξεις ή να πράξουν τα δέοντα για να δώσουν μια οριστική λύση. Τέλος, το κείμενο διαπνέεται από οικολογικά μηνύματα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης μας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Αν μη τι άλλο, η παράσταση «Αν υπάρχει, δεν το 'χω βρεί ακόμα» έχει πιάσει τον παλμό της εποχής, παίρνοντας θέση για ορισμένα από τα πιο επίκαιρα και σημαίνοντα κοινωνικά θέματα.

Την απόδοση του κειμένου στην ελληνική καθώς και το σκηνοθετικό σκέλος της παράστασης υπογράφει ο Μάκης Παπαδημητρίου, τον οποίο συναντάμε επίσης πάνω στην σκηνή να ερμηνεύει έναν εκ των τεσσάρων κεντρικών ρόλων. Ως George διατηρεί χαμηλό προφίλ, καθώς ο ήρωας του είναι ήπιων τόνων. Από την άλλη μεριά, η σκηνοθετική του παρουσία καθίσταται πιο έντονη, κυρίως με την επιλογή του να μας παρουσιάζει τις σκηνικές αλλαγές που συντελούνται από τους ίδιους τους ηθοποιούς καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης. Όλες οι σκηνικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα -και δεν είναι λίγες- συνοδεύονται από την εξαιρετική μουσική επένδυση του Σταύρου Γασπαράτου και τους led φωτισμούς του Σάκη Μπιρμπίλη. Στην παρούσα φάση καθίσταται αναγκαίο να μνημονεύσουμε την Ηλένια Δουλαδίρη για την δουλειά της στην επιλογή των κοστουμιών. Οι ενδυματολογικές επιλογές και δη τα υποδήματα αντανακλούν την ιδιοσυγκρασία των ηρώων. Έτσι ο αντισυμβατικός Terry φοράει τα «επαναστατικά» άρβυλα, η Fiona τα συντηρητικά παπούτσια μιας καθηγήτριας, ενώ ο George και η Anna, δύο ήρεμοι χαρακτήρες που όμως έχουν αρκετά «καθημερινά τρεξίματα» προτιμούν τα αθλητικά υποδήματα.

αν υπάρχει

Στο ερμηνευτικό κομμάτι, οι τέσσερις ηθοποιοί που βρέθηκαν στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια έδωσαν έναν ήρεμο τόνο στις ερμηνείες τους με τα λόγια τους να βγαίνουν με φυσικότητα, όπως συμβαίνει σε μια καθημερινή στιχομυθία μεταξύ οικείων προσώπων. Φυσικά, δεν απουσίασαν οι στιγμές έντασεις που έρχονταν ανά διαστήματα, κατά τις οποίες ο τόνος της φωνής αλλά και οι ερμηνείες γίνονταν εντονότερες. Βέβαια σε ορισμένες σκηνές θα επιθυμούσα να είχα δει περισσότερο νεύρο, ίσως όμως οι συχνές αλλαγές στα σκηνικά, και κατ' επέκταση στον χώρο δράσης, να μείωνε μοιραία την σκηνική ένταση.

Η παράσταση «Αν υπάρχει δεν το 'χω βρει ακόμα» μιλάει με μια άκρως σύγχρονη και καυστική γλώσσα για τα μικρά και μεγάλα οικογενειακά -και όχι μόνο-προβλήματα των χρόνων μας και θα συνεχίσει να το κάνει για λίγες ακόμα ημέρες στο Θέατρο Βρετάνια.

Συντελεστές Παράστασης

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Λεκάκη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Δημήτρης Πασσάς

Πληροφορίες Παράστασης

Θεάτρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7
Διάρκεια: 140 λεπτά (με διάλλειμα)
Μέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 19.30
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00,
Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη: 20€ (Α’ Ζώνη), 17€ (Β’ Ζώνη), 14€ (φοιτητικό,νεανικό έως 26 ετών & άνω των 65 ετών), Ανέργων 10€
Παρασκευή & Κυριακή: 20€ (Α’ Ζώνη), 17€ (Β’ Ζώνη), 14€ (φοιτητικό)
Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου: 17€ Γενική Είσοδος, 14€ (φοιτητικό)
Βραδινή Σαββάτου:22€ (Α’ Ζώνη), 20€ (Β’ Ζώνη)

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα