Ανασκόπηση 2018: Ραδιοφωνικές εκπομπές

Ανασκόπηση 2018: Ραδιοφωνικές εκπομπές

Ξεχωρίζουμε τι ακούγαμε και μας άρεσε στις συχνότητες των FM τη χρονιά που μας πέρασε.
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει ο Λεωνίδας Καλμούκος]

Παρ’ όλο που μετά από πολλά χρόνια βρίσκουμε πλέον κάμποσους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην μπάντα των FM με αξιόλογη μουσική συνολικά, μακριά από τις τετριμμένες επιτυχίες της εποχής, αν υπάρχουν πια, θα έλεγα ότι η ποιότητα των εκπομπών που απαρτίζουν τα προγράμματά τους, μας αφήνει γενικά ανικανοποίητους.

Αυτό βέβαια με την παραδοχή ότι έχουμε να κάνουμε με μουσικά ραδιόφωνα και θα θέλαμε αυτά και οι παραγωγοί τους να καταθέτουν την μουσική τους άποψη και να υποστηρίζουν αντίστοιχα τις επιλογές τους. Έτσι μεγαλώσαμε και συνηθίσαμε το ραδιόφωνο ειδικά στα 90’s και τα 00’s, τότε δηλαδή που περιμέναμε τις μουσικές εκπομπές ώστε να ενημερωθούμε για τις καινούριες κυκλοφορίες, αλλά και να βυθιστούμε στον μουσικό πλούτο παλαιότερων δεκαετιών. Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με εκπομπές στα ραδιόφωνα που θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αφού και τις γνώσεις έχουν, αλλά και την άποψη και την εμπειρία με πολλά χρόνια ραδιοφωνικό παρελθόν. Για παράδειγμα στην πρωινή ζώνη δυσκολεύομαι να βρω εκπομπές που να κερδίσουν την ακρόασή μου από την αρχή έως το τέλος τους. Οι παραγωγοί μιλούν απεριόριστα για τους χορηγούς και οι απόψεις τους για την επικαιρότητα μας αφήνουν αδιάφορους και πολλές φορές κουράζουν. 

Στέφανος ΤσιτσόπουλοςΣτις σημαντικές αφίξεις σταθμών για το 2018 το ραδιόφωνο της Athens Voice που ξεπερνώντας τον μπερδεμένο αρχικό προσανατολισμό του, βελτιώθηκε σταδιακά και πλησιάζει περισσότερο στο ραδιόφωνο που θέλουμε να ακούμε και περιγράψαμε παραπάνω. Προσωπική μου επιλογή από τους 102,5 η μεσημεριανή πλέον εκπομπή του Στέφανου Τσιτσόπουλου με τα πηγαία και αυθόρμητα σχόλιά του, που χτίζουν μαζί με τις καταπληκτικές και σε κάποιες περιπτώσεις απρόβλεπτες και απολαυστικές του μουσικές επιλογές, μία υπέροχη μεσημεριανή δίωρη παρέα. Στην ίδια συχνότητα ξεχωρίζουν για τις μουσικές τους η απογευματινή εκπομπή της Μαρίας Πετρίδη, που επέστρεψε μετά από χρόνια στα FM και η  βραδινή της Θάλειας Καραμολέγκου. Επιτυχημένη και η συνύπαρξη του Μάκη Προβατά με τον Αντώνη Πανούτσο 10-12 το πρωί. Ευχάριστο για το ραδιόφωνο της Athens Voice και το πλήρες πρόγραμμα εκπομπών του για το Σαββατοκύριακο που ξεχωρίζουμε προσωπικά την απογευματινή εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.

Ο EnLefko συνέχισε και το 2018 με τους ίδιους παραγωγούς χωρίς προσθήκες και σημαντικές αλλαγές, κερδίζοντας ακροαματικότητα, αλλά οι μουσικές του επιλογές θα έλεγα ότι ακούγονται περισσότερο mainstream από ποτέ και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδιάφορες. Η εικόνα δεν άλλαξε όμως ούτε στον Pepper που σε πολλές περιπτώσεις οι επαναλήψεις των μουσικών επιλογών του κουράζουν. Προσωπικά θα επιθυμούσα κάποια εξέλιξη και πιθανόν ανανέωση στον σίγουρα επιτυχημένο μουσικό προσανατολισμό του.
 
G-Poly ΠολυχρονίουΣτην ραδιοφωνική μας μνήμη το 2018 προστέθηκε και ο Nostos 100,6 με ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές από το παρόν και το παρελθόν, δίνοντας βαρύτητα στην alternative σκηνή, αλλά όχι μόνο. Στα πλεονεκτήματα του προγράμματός του, η μουσική εκπομπή του Γιώργου G-Poly Πολυχρονίου το απόγευμα, του ανθρώπου που γνωρίζει ίσως όσο κανείς άλλος στην χώρα μας την μαύρη μουσική όλων των δεκαετιών, χωρίς όμως να περιορίζει τις επιλογές του μόνο σε αυτήν.

Κατά τα άλλα τα πράγματα παραμένουν σταθερά και αδιάφορα στα FM και δεν ήταν λίγες οι φορές το 2018 που αναζήτησα ραδιοφωνική παρέα στους 107,2 και στον Blue Space FM, τον σταθμό που παίζει ακατάπαυστα 80’s με ψαγμένες επιλογές και από τον χώρο της Italo. Guilty pleasures, αλλά εκεί τουλάχιστον ακούς κάτι εντελώς διαφορετικό.

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Ροκ Συναναστροφές του Πάνου ΧρυσοστόμουΑπό τις κρατικές συχνότητες ξεχωρίζουμε την εκπομπή Ροκ Συναναστροφές του Πάνου Χρυσοστόμου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, που δίνει έμφαση σε παλιά κι αγαπημένα ονόματα, έχει όμως τις κεραίες ανοιχτές στα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Με το αφιέρωμα για τις έξι δεκαετίες ελληνικό ηλεκτρικό τραγούδι τις Παρασκευές προσφέρει ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής σκηνής απ' όλη την Ελλάδα σε μια σειρά εκπομπών που ενισχύουν το ήδη ανεκτίμητο αρχείο της ΕΡΤ. Η εκπομπή ΕΡΤ Sessions με ζωντανές ραδιοφωνικές εμφανίσεις κάθε Σάββατο είναι παρακλάδι των Ροκ Συναναστροφών και είναι μια εκπομπή που έλειπε από το ελληνικό ραδιόφωνο. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η εκπομπή Από Τις 4 Στις 5 του Γιάννη Πετρίδη, στην οποία γίνονται τακτικά αφιερώματα σε θέματα που ελάχιστοι μπορούν να παρουσιάσουν όπως ο «βετεράνος» ραδιοφωνικός παραγωγός, μαζί με σχολαστική παρακολούθηση της επικαιρότητας. Σε τοπικό επίπεδο, η βραδινή εκπομπή Διαμάντια του Γιάννη Σημαντήρα στην ΕΡΤ3 (95.8, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διεθνείς κυκλοφορίες μαζί με μεγάλες ή (πολύ) μικρές και ανεξάρτητες κυκλοφορίες από τη μουσική σκηνή της πόλης και όχι μόνο. 

Οι εκπομπές που ξεχωρίσαμε το 2018 είναι οι ακόλουθες:
   
16-17 ΔΕΥΤΈΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Από τις 4 στις 5 (Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρης) ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17-18 ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ «Ροκ Συναναστροφές» Πάνος Χρυσοστόμου, ΕΡΤ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19-21 ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΚ ΖΩΝΗ Δ. Αντωνόπουλος – Γ. Πατριάρχης – Ν. Ξανθάκος – Τ. Πάλλας ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ

07-10 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΤΕΡΝΑΤΙΒ (Π. Μένεγος – Σ. Διοσκουρίδης) ENLEFKO
10-12 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Κωνσταντίνος Τζούμας ENLEFKO
12-14 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σπύρος Παγιατάκης ENLEFKO
00-02 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Μανώλης Οικονόμου ENLEFKO

07-10 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Β. Σαββίδη – Γ. Νένες PEPPER
10-12 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιώργος Μουχταρίδης PEPPER
14-16 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λιάνα Μαστάθη PEPPER
20-22 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιάννης Καστανάκης PEPPER

10-12 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α. Πανούτσος – Μ. Προβατάς ATHENS VOICE
12-14 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Στέφανος Τσιτσόπουλος ATHENS VOICE
14-16 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Άννα Αναστασίου ATHENS VOICE
16-18 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Μαρία Πετρίδη ATHENS VOICE
20-22 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Θάλεια Καραμολέγκου ATHENS VOICE
18-22 ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ Μάκης Μηλάτος ATHENS VOICE

16-19 ΔΕΥΤΈΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δημήτρης Βραχνος ΜΕΛΩΔΙΑ
19-22 ΔΕΥΤΈΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ξενοφων Ραρακος ΜΕΛΩΔΙΑ

13-14 ΔΕΥΤΈΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Νικος Μωραιτης ΜΕΝΤΑ

18-22 ΔΕΥΤΈΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παναγιώτης Μιχαλαριας ΔΙΕΣΗ

08-10 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Θ. Μίχος – Ν. Χάγια BEST
12-14 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Κώστας Γιαννακίδης BEST
16-18 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δημήτρης Παπασπυρόπουλος BEST

08-10 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Πρ. Δούκας KOSMOS
10-12 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λεωνίδας Αντωνόπουλος – Γ. Δημητριάδης KOSMOS

12-14 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ηλίας Ζουμπούλης NOSTOS
14-16 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Αλέξανδρος Χούντας NOSTOS
16-18 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιώργος G POLY Πολυχρονίου NOSTOS

21-22 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Εξομολογήσεις ενός βινυλιομανούς Ν. Πετρουλάκης ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
12-13 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ Infowar Άρης Χατζησταφάνου ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
19-21 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Χρ. Δασκαλόπουλος ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
21-23 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ Inner city blues Θανάσης Μήνας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

15-16 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Good ol’boys Κ. Βαιμάκης – Μ. Παπασημακόπουλος ΣΚΑΙ
16-18 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τα παιδιά της αλλαγής Μ. Αναστασόπουλου - Γ. Κολοκυθας ΣΚΑΙ

13-14 ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ελληνοφρένεια REAL
22-00 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ Σαπφώ Ματσιώρη REAL

02-05 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ Παναγιώτης Ρήλλος ΣΠΟΡ FM


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
7,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα