ΠΑΓΚΑΚΙ

«Το Παγκάκι» από την Μόσχα στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Είδαμε την παράσταση «Το Παγκάκι» στο θέατρο Τόπος Αλλού και εδώ θα διαβάσετε τις εντυπώσεις μας.
Διαβάστηκε φορες
Το θεατρικό έργο «Το Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ρωσίας γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν. Έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες.  

Ένας άνδρας και μία γυναίκα συναντιούνται τυχαία, κάποιο φθινοπωρινό απόγευμα στο πάρκο σε ένα παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήταν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη.


Το έργο διαπραγματεύεται πολλά θέματα και ερωτήματα. Το κείμενο διαχρονικό και επίκαιρο. Οι πρωταγωνιστές κωμικοί μέσα στην τραγικότητά τους ή τραγικοί ήρωες μιας κωμωδίας.

Ο έρωτας, οι ατελέσφορες σχέσεις, η ειλικρίνεια, η επιθυμία, ο πόθος, το πάθος και η μοναξιά είναι θέματα που απασχολούν τους ήρωες μας και αγγίζουν καθ’ ολοκληρία τους θεατές.

Η παράσταση είναι η επιτομή της θεατρικής απλότητας και λιτότητας. Η συνταγή απλή: ένα σύγχρονο και συνάμα αιχμηρό κείμενο, δύο ηθοποιούς, κι ένα απέριττο σκηνικό (ένα παγκάκι).

Την αξία των ηθοποιών μπορείς να την εκτιμήσεις μόνο στο θεατρικό σανίδι και αυτό συμβαίνει με τους δύο αναγνωρισμένους συντελεστές  της παράστασης, οι οποίοι δεν υποδύονται αλλά είναι η Βέρα κι ο Αλεξέι. Δυο απλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες και ψέματα που οι ίδιοι επέλεξαν για τους εαυτούς τους.


Με γρήγορο ρυθμό, χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο το θεατή και με συνεχόμενες ανατροπές κρατά το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο μέχρι τέλους.

Η αρτιότητα του κειμένου δίνει την δυνατότητα στον πολύπειρο Γιώργο Κιμούλη να σκηνοθετήσει αφαιρετικά δίνοντας έμφαση στην λεκτική αντισφαίριση των πρωταγωνιστών του που είναι και το κέντρο του έργου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το  θεατρικό αυτό έργο έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία.Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
 
Μετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Διασκευή:ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Σκηνικά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Φωτισμοί: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ
Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΥΛΗΣ
Video: ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
 
Παίζουν:
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
 
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ
 
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων
Τηλ: 210 8656004, 210 8679535

Διαβάστε ακόμα