80 Χρόνια Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο

Μια συγκινητική βραδιά ενος μεγάλου δημιουργού
Διαβάστηκε φορες
Σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο είχαμε την τύχη να βρεθούμε και να απολαύσουμε ένα βράδυ γεμάτο απο την υπέροχη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Όσοι βρέθηκαν εκεί έγιναν κοινωνοί μιας μουσικής βραδιάς που τα είχε όλα. Ο μεγάλος μας συνθέτης, είχε επιλέξει για την εορταστική αυτή βραδιά τραγούδια του από την «Ιθαγένεια», τη «Θητεία», το «Χρονικό» και βέβαια μια επιλογή απο γνωατά ορχηστρικά του έργα.
 
Απο την αρχή της πορείας του ο Γιάννης Μαρκόπουλος, επέλεξε τον «δύσκολο» δρόμο, με το μουσικό του κίνημα «Επιστροφή στις ρίζες». Δημιούργησε μια δική του σχολή στην ελληνική μουσική, ενώ τα συμφωνικά του έργα  – όπου συναντώνται ελληνικά παραδοσιακά όργανα, όπως η λύρα και το σαντούρι, με εκείνα της συμφωνικής ορχήστρας– αποτέλεσαν νέα πρόταση για την παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το αρχαίο Ωδείο, καθώς και απο κόσμο που δεν κατόρθωσε να βρεί εισητήριο για την μεγάλη συναυλία και παρέμενε έξω απο το χώρο. Διεύθυνε την ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία  έχοντας μαζί του το Χορωδιακό Εργαστήρι Σταύρου Μπέρη, και δεν ήταν λίγες οι φορές που το χειροκρότημα ερχόταν και στην μέση των τραγουδιών.

Με την συμφωνική ορχήστρα άριστα δεμένη και την χορωδία εξαιρετική, ειδικά σε πολυφωνικές εκτελέσεις, το κοινό ήταν ενθουσιασμένο. Μεγάλη στιγμή, η εκτέλεση του «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» με πραγματικά συγκλονιστικό αποτέλεσμα.Με μια διαφορετική προσέγγιση και ενορχήστρωση των κομματιών απο αυτήν που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, με τα έγχορδα σε πρώτο ρόλο και τα κρουστά να ακολουθούν και με άξιους παραστάτες δυο τραγουδιστές της νέας γενιάς, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Γιάννη Χαρούλη που σ' ένα απαιτητικό ρεπερτόριο με τραγούδια που έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ενθουσίασαν και συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους. Και μιλάμε για τραγούδια από αυτά που έχουν στιγματιστεί ολοκληρωτικά από τις πρώτες ερμηνείες τους: «Παραπονεμένα λόγια», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Χίλια μύρια κύματα»Τα λόγια και τα χρόνια», «Μαλαματένια λόγια».

Στο τέλος της βραδιάς ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποθεώθηκε απο το κοινό. Για όσους παραβρέθηκαν ήταν μια βραδιά με υπέροχη μουσική, μια γιορτή από αυτές που αποτελούν σημείο αναφοράς. 

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα