Κρίση Πανικού

Είδαμε την «Κρίση Πανικού»: Μια λαμπρή σάτιρα από την Πολωνία

Μια ταινία που διαπερνά την κοινωνία με το αιχμηρό της χιούμορ. Ένα μη «εμπορικό» διαμαντάκι που αξίζει κανείς να δει.
Διαβάστηκε φορες
H «Κρίση Πανικού» (“Atak Paniki”) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του του Πολωνού σκηνοθέτη Pawel Maslona. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του περίφημου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Karlovy Vary το 2018. Επίσης, απέσπασε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στο Πολωνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του 2017, καθώς και τα βραβεία για σκηνοθεσία, πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό και μουσική στο επίσης πολωνικό Koszalin Debut Film Festival.

Panic Attack 1

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί... Τι κοινό μπορεί να συνδέει μια σειρά καθημερινών ανθρώπων; Ένας γιος που πρέπει να έρθει σε ουσιαστική επικοινωνία με την ιδιότροπη μητέρα του για να μην πάει χαμένος ο αγώνας του. Ένας πιτσιρικάς που μαστουρώνει με τους φίλους του, κρυφά από τους γονείς του, για πρώτη φορά. Μια νύφη και ένας γάμος όπου κάτι δεν πάει καλά. Ένα παντρεμένο ζευγάρι που ταξιδεύει μάλλον στις πιο ακατάλληλες θέσεις του αεροπλάνου. Μια νεαρή κοπέλα που κινδυνεύει ανεπανόρθωτα να εκτεθεί στις κολλητές της. Μια γυναίκα που συναντά δύο πρώην της το ίδιο βράδυ.

Έξι ιστορίες για έξι συνηθισμένους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που βρίσκονται ξαφνικά σε ακραίες καταστάσεις και οι οποίες οδηγούν σε … κρίση.Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές ταινίες έχουν εστιάσει στην οικονομική κρίση που βαραίνει την Γηραιά Ήπειρο. Εδώ, ο Pawel Maslona εμπνέεται και δημιουργεί το μωσαϊκό του με μια άλλου είδους κρίση.

Χαρακτήρες συμπαθείς και ρεαλιστικοί, χωρίς φωνές και φασαρίες, μπλέκουν σε συνηθισμένες και ασυνήθιστες καταστάσεις και καλούνται να τα βγάλουν πέρα προσπαθώντας να μην περάσουν την διαχωριστική γραμμή και να οδηγηθούν σε … πανικό.

Το σενάριο βοηθά πολύ τον Maslona να καθοδηγήσει τους ηθοποιούς του, χωρίς υπερβολές, σε ένα δρόμο χωρίς κακοτοπιές. Με ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από φυσικότητα. Ξεκινούν χαλαρά και εσωτερικά και που κορυφώνονται καθώς η κρίση ... ζυγώνει. Πρόσωπα οικεία και συμπαθή που δεν μετατρέπονται σε καρικατούρες.

Panic Attack 3

Το σφιχτοδεμένο μοντάζ μεταφέρει τον θεατή από ιστορία σε ιστορία κι από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, δημιουργώντας αγωνία για την τελική έκβαση. Η ταινία σε αρκετά σημεία θυμίζει Pedro Almodóvar, αστεία στο δράμα της και δραματική στα κωμικά της σημεία. Με χιούμορ πολλών αποχρώσεων που φτάνει στο μαύρο, ο Maslona παρακολουθεί την (πολωνική) κοινωνία να αναπτύσσεται και να «ευημερεί» και καταθέτει τις σκέψεις του γι’ αυτήν.

Μια λαμπρή σάτιρα που διαπερνά την κοινωνία με το αιχμηρό της χιούμορ. Ένα μη «εμπορικό» διαμαντάκι από την Πολωνία που αξίζει κανείς να δει.

Panic Attack 5

H «Κρίση Πανικού» (“Atak Paniki”) θα προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου σε διανομή της Neo Films.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα