bryan_adams_mixgril_19

Γιατί ο Bryan Adams πέρασε καλύτερα από σένα το καλοκαίρι του 1969

Ενόψει της εμφάνισης του Bryan Adams στη χώρα μας τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ, σας παρουσιάζουμε όλη την αλήθεια για το τι συνέβη το καλοκαίρι του 1969 στο οποίο αναφέρεται το διάσημο τραγούδι του.
Διαβάστηκε φορες
Όχι, φίλες και φίλοι, ο Bryan Adams δεν έχει μόνο μπαλάντες. Έχει κλασικά rock κομμάτια, party anthems και διάφορους άλλους άσσους στο μανίκι του, όπως το "Don't Give Up" που είχε γίνει σε συνεργασία με τον electro μουσικό/παραγωγό/DJ Chicane. Είναι επίσης επαγγελματίας φωτογράφος και ακτιβιστής.

Γιατί όμως ο Bryan Adams πέρασε τόσο καλά το καλοκαίρι του 1969; Τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι; *

Το 1969 ο Bryan ήταν σχεδόν δέκα χρόνων και ετοίμαζε τη μουσική του πορεία, ενώ ζούσε ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρώπη - καθώς ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης. Δεν ήταν σε καμία μπάντα και όποιο τραγούδι έγραφε έμενε στο σημειωματάριο του. Όμως, ήταν το καλύτερο καλοκαίρι του, γιατί έβλεπε την μουσική του πορεία μπροστά του. Χωρίς να έχει γνωρίσει ακόμα τον Jim Valance, τον συνεργάτη του στη συνθετική διαδικασία, σιγοτραγουδούσε μελωδίες και ρεφρέν στους φίλους του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Bryan γνώριζε από τότε τα ξαδέλφια του Sting και του Rod Stewart με τους οποίους ηχογράφησε την επιτυχία "All For Love" το 1993. Η Mel C δεν είχε γεννηθεί ακόμα, οπότε το "When You 're Gone" δεν υπήρχε ούτε καν σα σκέψη. Όμως, είχε δει στην τηλεόραση την Tina Turner με την οποία ηχογράφησε το "It's Only Love". Τότε ήταν που η μητέρα του τον παρακαλούσε να ηρεμήσει, αφού ο Bryan δεν σταμάταγε να χορεύει και να κλωτσάει πράγματα μες στο σπίτι.

bryan_adams_early01

Εκείνο το καλοκαίρι είναι που στραβοερωτεύτηκε κιόλας. Όπως όλοι, ο Bryan την πάτησε και του έμεινε κουσούρι να γράφει μπόλικες μπαλάντες. Μερικές από αυτές είναι ομολογουμένως χαραγμένες στο hall of fame της rock μουσικής αλλά και των κινηματογραφικών soundtrack. Άλλες απλά παίχτηκαν πολύ στο ραδιόφωνο, ενώ ορισμένες δυστυχώς δεν έχουν την δημοτικότητα που τους αξίζει.

Το "Lay Lady Lay" του Βob Dylan, το "Down on the Corner" των CCR και το "Many Rivers To Cross" του Jimmy Cliff,  κομμάτια που επηρέασαν την μουσική ταυτότητα του Bryan, επίσης κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 1969. Τα άκουγε και τα ξανάκουγε τόσο δυνατά που συνέχεια έμπλεκε σε καυγάδες και ξυπνούσε τον γείτονα, που του φώναζε συνέχεια «Είναι σαν να μου κόβεις με μαχαίρι τα αυτιά». Ο Bryan - που δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω -  θυμήθηκε στιχουργικά αυτούς τους τραμπουκισμούς στη μετέπειτα καριέρα του.

Με βάση εκείνο το καλοκαίρι και την ύποπτη αισιοδοξία του Bryan, η επιτυχία του ξεκίνησε με το "Cuts Like A Knife" του 1983 για να καθιερωθεί ως διεθνές όνομα στη δισκογραφία με το θρυλικό "Reckless" του 1984. Σε αυτόν τον δίσκο ηχογραφήθηκε τελικά το ντουέτο με τη Tina, το "Summer of '69", το "Run to You" και το "Heaven". Πιο μετά ήρθε το "Waking Up The Neighbours" σε παραγωγή του Matt Lange, με το χιτάκι "Everything I Do", ενώ η επιτυχία συνεχίστηκε με το "18 till I Die" το 1996 και το "MTV Unplugged" το 1999.

bryan_adams_live_wembley

Οι πιο πρόσφατοι δίσκοι του Bryan είναι το "Get Up" του 2016 σε παραγωγή Jeff Lynne, που περιέχει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ("You Belong To Me"), και το φετινό "Shine A Light". Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου είναι μια συνεργασία με τον Ed Sheeran, όμως ο δίσκος έχει uptempo κιθαριστικά κομμάτια που ταιριάζουν στα live sets του Bryan.

Το τραγούδι "Summer of '69" σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογοπαίγνιο για τη σεξουαλική στάση '69' (αν και ο Jim Valance δεν φαίνεται να το θυμάται). Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι όπως φαίνεται. Όπως και αυτό το άρθρο, φίλες και φίλοι, που είναι μια δικιά μας θεώρηση σχετικά με το τι συνέβη στον Bryan Adams το καλοκαίρι του 1969, που βέβαια δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Ο Bryan Adams θα έρθει στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Όταν η συναυλία ανακοινώθηκε υπήρξαν σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που ρωτούσαν αν είναι πλάκα. Όμως δεν είναι. Ο Bryan Adams θα είναι στη χώρα μας για μία συναυλία τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ. Θα πρέπει να ξέρετε πως αν το αποφασίσετε να έρθετε, σίγουρα θα περάσετε καλά, καθώς ο Bryan είναι εξαιρετικός performer.

bryan-adams-shine-a-light-oaka



* Ο τίτλος του άρθρου ανήκει στον φίλο Γιάννη Κοτζιά.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα