BA_int_cover

Bryan Adams: «Σίγουρα θα επέλεγα το arena rock των 80s από το MTV των 90s»

Ο Bryan Adams μιλάει στο Mix Grill για την επιστροφή του στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία μετά από 27 χρόνια
Διαβάστηκε φορες
BA001

O Bryan Adams έρχεται στη χώρα μας μετά από 27 χρόνια. Με μία ακόμα δουλειά να προστίθεται στη δισκογραφία του, το "Shine A Light", επιστρέφει με το classic rock που τον έκανε γνωστό για να μας δείξει γιατί τα live του είναι η "feel good" εμπειρία (όπως είναι ο δόκιμος όρος στο εξωτερικό) που χρειαζόμαστε.

Ανάμεσα στις συναυλίες του βρήκε χρόνο να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας για τη νέα του δουλεία, τον Jim Vallance και τη φωτογραφία. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Από το ιδανικό supergroup που θα διάλεγε μέχρι το MTV των 90s, o Bryan είχε πολλά να μας πει.

Ξενοφών Καράμπαλης: Bryan, καλησπέρα από την Ελλάδα! Ας ξεκινήσουμε με τον καινούριο δίσκο σου, το "Shine A Light". Επέστρεψες σε πιο παραδοσιακό rock ήχο με κομμάτια όπως το "All Or Nothing" και το "Driving Under the Influence of Love", ενώ επιδίωξες μια πιο μοντέρνα παραγωγή στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου και στο "That's How Strong Our Love Is". Αυτή η εξέλιξη του ήχου σου ήταν μία συνειδητή απόφαση, σαν κλείσιμο ματιού στο παρελθόν και στο παρόν, ή ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας;

Bryan Adams: Θα πρέπει να σου πω πως ήταν λίγο και από τα δύο. Φυσικά πάντα επηρεαζόμουν από τους θρυλικούς μουσικούς των '70s και των '80s, συνεπώς πάντα θα υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία στη μουσική μου. Όμως η δημιουργική διαδικασία με οδηγεί στο να ανακαλύψω σύγχρονους ήχους και καινοτόμες ιδέες που με βοηθούν στην ολοκλήρωση της εκάστοτε δισκογραφικής δουλειάς μου.

ΞΚ: Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Ed Sheeran και το ντουέτο με την Jennifer Lopez;

BA: Ειλικρινά, απλά έστειλα στον Ed ένα email και του ζήτησα να συνεργαστούμε, καθώς είναι δύσκολο να τον πετύχεις! Συμφώνησε να με βοηθήσει στη σύνθεση του ομώνυμου τραγουδιού από το "Shine A Light" και αρχίσαμε να αλληλογραφούμε. Η Jennifer Lopez, από την άλλη, ήταν αρκετά ευγενική ώστε να δεχτεί την πρότασή μου να τραγουδήσουμε μαζί το "That's How Strong Our Love Is". Είμαι ευγνώμων και στους δύο που συμμετέχουν στον τελευταίο δίσκο μου.

ΞΚ: Η ηχητική σου παλέτα συμπεριλαμβάνει πολλά είδη μουσικής από flamenco (με τον Paco De Lucia) μέχρι trance/electronia (με τον Chicane), ακόμα και opera (με τον Pavarotti). Υπάρχουν μουσικά είδη που δεν έχεις αγγίξει και με τα οποία σκοπεύεις να πειραματιστείς;

BA: Αυτή τη περίοδο δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Όμως πάντα ψάχνω για συνεργασίες που να συνδυάζουν διαφορετικά είδη μουσικής, οπότε ελπίζω πως κάτι μπορεί να προκύψει και στο μέλλον.

BA03
"Ανάμεσα στο arena rock των 80s και το MTV των 90s, σίγουρα θα επέλεγα το πρώτο"


ΞΚ: Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου, η βασική μπάντα σου με την οποία περιοδεύεις αποτελείται από εσένα, τον Keith Scott και τον Mickey Curry. Έχετε μάλιστα περιοδεύσει και σαν τρίο στα τέλη των '90s/αρχές '00s. Ποιο είναι το κλειδί πίσω από τη μακροζωία αυτής της μουσικής σχέσης;


BA: Το κλειδί είναι ο σεβασμός. Όλοι πρέπει να σέβονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες των άλλων αλλά και τη δημιουργική τους πορεία. Όταν αυτό επιτευχθεί, δεν υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις μέσα στη μπάντα.
 
ΞΚ: Η μακροχρόνια σχέση σου με τον Jim Vallance έχει ανθίσει ξανά την τελευταία δεκαετία, ειδικά μετά το "Get Up!". Δουλέψατε μαζί και για το "Pretty Woman" musical. Τι έφερε πίσω τη σπίθα σε μουσικόσυνθετικό επίπεδο και ποιο μπορεί να είναι το επόμενο project σας;

BA: Ο Jim και εγώ έχουμε μία ιστορία πολλών ετών. Είμαι της λογικής του πάντα να είσαι πιστός στους ανθρώπους που σε έχουν βοηθήσει και με τους οποίους δούλεψες σωστά. Οπότε, πάντα είχαμε μια πολύ καλή σχέση σε επίπεδο δημιουργικότητας. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε καινούρια projects τα ερχόμενα χρόνια, αφού πάντα καταφέρνουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σαν ομάδα.

ΞΚ: Έκανες το "Bare Bones tour" πριν από μερικά χρόνια, που στη σκηνή ήσουν (σχεδόν) μόνος σου, προσπαθώντας να φέρεις τα τραγούδια στην αρχική τους μορφή. Σκέφτεσαι να επαναλάβεις αυτό το concept;

BA: Ίσως! Το "Bare Bones" δεν ήταν και τόσο εύκολο. Όμως είναι πιθανό στο μέλλον να έχω την ευκαιρία να το επαναλάβω.

ΞΚ: Ποια εποχή θα επέλεγες να ξαναζήσεις: Την άνοδο του arena rock των '80s ή την παγκόσμια επιτυχία του MTV στα '90s;

BA: Σίγουρα θα επέλεγα το rock των '80s. Βλέπεις πάντα ήμουν μεγάλος οπαδός της hard rock σκηνής των '70s και των '80s, οπότε θα ήθελα πολύ να ήμουν μέρος αυτού του μουσικού κινήματος για άλλη μια φορά.

BA04
"Το ιδανικό supergroup για μένα θα είχε μέλη των Deep Purple , των Led Zeppelin, των Black Sabbath αλλά και από την Alice Cooper Band όπως και νέους μουσικούς σαν τον Ed Sheeran"


ΞΚ: Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου, το "Run To You" γράφτηκε για τους Blue Öyster Cult, ενώ το "When The Night Comes" ηχογραφήθηκε για το "One Night of Sin" του Joe Cocker. Υπάρχουν άλλα τραγούδια σου που γράφτηκαν με άλλους καλλιτέχνες στο μυαλό;


BA: Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλα αυτή τη στιγμή! Παρόλα αυτά, το να γράφω κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες είναι κάτι που συνηθίζω.

ΞΚ: Μετά από τη δουλειά σου με τον Jeff Lynne, μπορώ εύκολα να σε φανταστώ ως μέλος των Travelin Wilburys (σσ. το supergroup των Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty, Roy Orbison και Jeff Lynne). Ποιοι καλλιτέχνες θα αποτελούσαν το δικό σου ιδανικό supergroup;

BA: Σε αυτό το supergroup θα ήθελα πολύ να έχω τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες που με επηρέασαν στη μουσική μου πορεία αλλά και μερικά νέα ταλέντα που υπάρχουν τώρα. Δηλαδή αν είχα την επιλογή, θα επέλεγα μέλη από μεγάλες μπάντες, όπως οι Deep Purple , οι Led Zeppelin, οι Black Sabbath αλλά και από την Alice Cooper Band όπως και νέους μουσικούς σαν τον Ed Sheeran. Αν μία τέτοια μπάντα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί, πιστεύω θα ήταν απίστευτο!

ΞΚ: Παίρνεις έμπνευση από τη μουσική αλλά και από τη φωτογραφία. Το ένα συμπληρώνει το άλλο;


BA: Πολλά δημιουργικά project έχουν παρόμοια δομή. Οπότε, δεν είναι δύσκολο να συνδυάζονται και να συμπληρώνονται όσον αφορά την έμπνευση.

ΞΚ: Έχουν περάσει 27 χρόνια από την τελευταία σου συναυλία στην Ελλάδα. Θυμάσαι κάτι από το ταξίδι σου εδώ όταν έπαιζες το "Waking Up The Neighbours tour";


BA: Ναι, θυμάμαι χαρακτηριστικά τους φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους που με υποδέχτηκαν και το φαγητό! Επίσης η κουλτούρα της Ελλάδας μού έκανε εντύπωση, καθώς είναι πολύ διαφορετική από τις γύρω χώρες. Είχα περάσει πολύ καλά τότε και για αυτό είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω!

ΞΚ: Ποιο είναι το πιο υπερβολικό banner που έχεις δει σε συναυλία σου; Σκοπός μας είναι να το ξεπεράσουμε στη συναυλία της Αθήνας!

BA: Μου αρέσει πολύ να βλέπω διαφορετικά και πρωτότυπα banners στις συναυλίες μου. Οπότε, ξαφνιάστε με!


Ο Bryan Adams θα βρεθεί στη χώρα μας για μία συναυλία τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ. Εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr

BA_Athens_banner


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα