malamas_fylakasVasilias

Αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά #26: Σωκράτης Μάλαμας - Τίποτα Δε Χάθηκε (2000)

Γυρίζουμε στην αρχή του αιώνα μας για να βρούμε το λαμπρότερο διαμάντι της πένας του Μάλαμα. Και ναι, οι στίχοι αυτού του τραγουδιού είναι οι λαμπρότεροι που έχει γράψει, γενικά.
Διαβάστηκε φορες
Ο Πρόδρομος Doe τραγουδάει και γράφει στίχους στο συγκρότημα Jane Doe, έχει εκδώσει μερικά βιβλία, σχεδιάζει επιτραπέζια παιχνίδια, παίζει μπάσκετ και διάφορα άλλα. Μια ακόμα ασχολία του είναι η παρουσίαση στο Mix Grill της στήλης «100 αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά».


Σωκράτης Μάλαμας - Τίποτα Δε Χάθηκε
Σωκράτης Μάλαμας - Ο Φύλακας Κι Ο Βασιλιάς [2000]
Στιχουργός: Σωκράτης Μάλαμας

Να που φτάσαμε και στον Ρε-Σωκράτη-Τι-Λες-Τώρα-Που-Θα-Παίζεις-Ως-Τις-Τέσσερις-Η-Ώρα. Οδηγήθηκα εδώ παρά τις στροφές που πήρα και προσπάθησαν να με πάνε μακριά. Και προσπάθησα να πάω μακριά γιατί κάθε φορά που η φωνή του Αγγέλου έλεγε «μη σνομπάρεις τον Μάλαμα, το λέει ακόμα η περδικούλα του στιχουργικά», έκανε ένα πουφ το Διαβολάκι και μου σιγοψιθύριζε τις επιλογές του τραγουδοποιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεκαετίες που την έχει δει περισσότερο ερμηνευτής παρά οτιδήποτε άλλο.

Εγώ όμως προσπαθώ να είμαι δίκαιος άνθρωπος και ακόμη κι αν πρέπει να γυρίσω στην αρχή του αιώνα μας για να βρω το λαμπρότερο διαμάντι της πένας του Μάλαμα, θα το κάνω. Και ναι, δεν το έγραψα εκ παραδρομής. Οι συγκεκριμένοι στίχοι είναι οι λαμπρότεροι που έχει γράψει, γενικά.

Τίποτα δε χάθηκε ποτέ από κανέναν
ούτε ένα αστέρι δε ξεστράτισε ποτέ.
Κανένας δεν υπέφερε για πάντα στα χαμένα
κανείς δεν πέθανε ποτέ ωραίε μου εαυτέ.
Κι αν είναι λόγια δύσκολα είναι τ' αγαπημένα
κι αν τα πιστεύεις γεια χαρά και φεύγω ήσυχα.

Τίποτα δεν χάθηκε, λοιπόν. Είναι ατρόμητος ο στίχος του Μάλαμα. Κάποτε διάβασα σε μια συνέντευξή του πως είναι το πιο νηφάλιο τραγούδι που έγραψε. Τον πιστεύω (ναι, αυτόν τον μέθυσο, τον οινοχόο της αντανάκλασής του). Θέλει να είναι ο κόσμος ακίνητος για να γράψεις κάτι τόσο αισιόδοξο, κάτι που βγάζει τη γλώσσα στις βεβαιότητες του θανάτου, της απώλειας, των ακάνθινων εποχών.

Τίποτα δεν πέρασε ούτε και θα γυρίσει
όλα συμβαίνουν τώρα όλα σε μια στιγμή.
Παράφορη εποχή κι η μέρα όμορφη
η μέρα δύσκολη, μια πρόκληση ζωής
αθάνατοι θνητοί.

Για χρόνια, οι πολέμιοι του Μάλαμα, βλέπουν στο έργο του μιζέρια, σκοτεινιά, κατήφεια. Άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει σε συναυλία του τις φαντάζονται σαν ένα ομαδικό μοιρολόι που οδηγεί σε τελετουργική αυτοκτονία. Έχουν πλάκα αυτές οι φαιδρότητες και οδηγούν καμιά φορά σε ωραίες συζητήσεις. Όμως, ο αντίλογος σε όλα αυτά θα μπορούσε να είναι μοναχά ετούτο το τραγούδι. Τίποτε άλλο.

Εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να είναι αντίλογος σε όλα τα άσχημα που λέγονται σε αυτό τον κόσμο. Όχι για τον Μάλαμα. Γενικά...





Διαβάστε επίσης:


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα