bruce_letter2you_cover

Το παρασκήνιο πίσω από τον νέο δίσκο του Bruce Springsteen και οι πρώτες εντυπώσεις μας

Η επιστροφή του Bruce Springsteen μαζί με την E-Street Band με τον δίσκο "Letter To You" που θα κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου.
Διαβάστηκε φορες
Στο τέλος του καλοκαιριού κυκλοφόρησαν φήμες πως ο Bruce Springsteen έχει έτοιμο νέο δίσκο με την E-Street Band. Στα forum των οπαδών του Bruce η πληροφορία άρχισε να διαδίδεται γρήγορα, μέχρι που η επιστροφή του Springsteen με την E-Street Band έγινε επίσημη με την κυκλοφορία του πρώτου (και ομώνυμου) single "Letter To You" (στις 10 Σεπτεμβρίου).

Σε αφιέρωμα/συνέντευξη στο Rolling Stone (link), ο Bruce και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το παρασκήνιο πίσω από τις ηχογραφήσεις της νέας τους δουλειάς, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της E-Street Band και της νοσταλγίας. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα Steve Van Zandt, το κάθε κομμάτι ηχογραφήθηκε μέσα σε τρεις ώρες και όλος ο δίσκος σε τέσσερις μέρες. «Είχαμε κλείσει το studio για πέντε μέρες, οπότε καταλήξαμε την τελευταία απλά να ακούμε τις ηχογραφήσεις».

bruce2020_01

Ο Bruce είχε να κυκλοφορήσει album με την E-Street Band από το 2014 και το "High Hopes", έναν δίσκο με διασκευές, ακυκλοφόρητα και επανηχογραφήσεις παλαιότερων κομματιών. Αυτή τη φορά άλλαξε τη προσέγγισή του και ετοίμασε κάποια πολύ βασικά demos στο κινητό του αφήνοντας τη μπάντα να στήσει τις συνθέσεις μέσα στο studio. Απέφυγε τα ολοκληρωμένα demos καθώς όπως λέει ο ίδιος «Αν κλειδώσω σε μια ενορχήστρωση μετά είναι δύσκολο να την αλλάξω στο μυαλό μου. Αν η μπάντα δεν μπει στο κομμάτι από την αρχή μετά είναι δύσκολο να αλλάξει». Εσκεμμένα, λοιπόν, ώθησε τον εαυτό του προς αυτή τη κατεύθυνση. Μάλιστα, σε αυτόν το δίσκο θυμήθηκε τον κλασσικό του ήχο, αντίθετα με το παρελθόν που δεν ήθελε να επαναλαμβάνεται. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας για το "Letter To You" έλεγε στη μπάντα - και πιο συγκεκριμένα στον πιανίστα Roy Bittain - «Παίξε όπως η E-Street Band! Θέλω πιο πολύ E-Street!». Σύμφωνα με τους συντελεστές το αποτέλεσμα είναι πιο ωμό και παραπέμπει στις πρώτες δουλειές του Bruce. Τα overdubs είναι ελάχιστα, με σκοπό να αποτυπωθεί η ενέργεια σαν να παίζουν όλοι ζωντανά στο ίδιο δωμάτιο.

Η θεματολογία εκτείνεται από την θνητότητα έως τις αναμνήσεις του Bruce από την πρώτη του μπάντα τους Castiles και τον George Theiss που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Τώρα πια ο Springsteen είναι ο τελευταίος που απέμεινε από τους Castiles. Όσον αφορά τις απώλειες της E-Street Band, τον σαξοφωνίστα Clerance Clemons και τον πληκτρά Danny Federicci, για τον Bruce και τους υπόλοιπους στην E-Street είναι σαν να μη χάθηκαν ποτέ. Η παρουσία τους είναι έντονη ακόμα και τώρα, τόσο στο studio όσο και στη καθημερινότητα τους: «Η ηχώ τους, το πνεύμα τους και η ενέργεια τους βρίσκεται ακόμα στον πραγματικό κόσμο» σχολίασε ο Bruce στο Rolling Stone. «Είτε είναι ο πατέρας μου, ο Clarence ή ο Danny, όλοι περπατάνε ανάμεσα μας».

Bruce_Clarence

Αυτή τη φορά οι αναφορές στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Αμερικής περιορίστηκαν, καθώς ο καλλιτέχνης θεώρησε ότι ένα πολιτικοποιημένο album ενάντια του Trump θα ήταν πολύ βαρετό. Το "Letter To You" γράφτηκε σε μία ακουστική κιθάρα που του χάρισε οπαδός του από την Ιταλία κατά τη διάρκεια των συναυλιών που έδωσε στο Broadway. Όλα τα κομμάτια βγήκαν από αυτή τη κιθάρα, σε διάφορα μέρη του σπιτιού: από το σαλόνι μέχρι το υπνοδωμάτιο, ο Bruce πέρσι τον Απρίλιο συνέθεσε ολόκληρο το δίσκο, πλην από τρία ακυκλοφόρητα κομμάτια του από την περίοδο 1972-73 ( “Song to Orphans”, “Janey Needs a Shooter” και “If I Was the Priest”). Πίσω από την απόφαση του να τα συμπεριλάβει δεν υπάρχει κάποιο κρυφό μήνυμα, ήθελε απλά να ακούσει τη μπάντα να τα παίζει: «Είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζεις τώρα κομμάτια που γράφτηκαν στα νιάτα σου, με την ενήλικη πια φωνή σου, αφού οι στίχοι ακούγονται τρελοί!».

Εάν δεν είχε χτυπήσει η πανδημία τη ζωντανή μουσική, το 2021 ο Springsteen θα ήταν στο δρόμο. Τώρα όμως θεωρεί πως το νωρίτερo που μπορεί να περιοδεύσει είναι το 2022 και αυτό αν είναι τυχερός και χάσει μόνο ένα χρόνο από την ζωή του στο δρόμο: «Στα 70 χρόνια σου ξέρεις ότι έχεις ένα περιορισμένο αριθμό περιοδειών μπροστά σου. Το να χάσεις λοιπόν ένα χρόνο από τη ζωή σου στο δρόμο δεν είναι λίγο. Ειδικά τώρα που αισθάνομαι πως εγώ και η μπάντα είμαστε στη καλύτερη μας φόρμα. Αυτή τη περίοδο δεν μπορούμε να περιοδεύσουμε, κάτι που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της ζωής μας, κάτι που ζώ από τα 16 μου». Για το live streaming o Springsteen παραδέχτηκε ότι δεν θα ήθελε να γίνει συνήθεια, αφού πιστεύει πως δεν είναι το ίδιο χωρίς το κοινό από κάτω, παρότι συμμετέχει σε διάφορες ενέργειες αραιά και πού.

bruce2020_02

Όμως είναι το "Letter To You" πραγματικά καλό;

Τι έχει να μας δώσει η επιστροφή του Bruce Springsteen στο rock ήχο; Από τα μέχρι τώρα δείγματα, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου δεν εντυπωσίασε, καθώς θυμίζει διάφορα άλλα τραγούδια του Bruce Springsteen από την τελευταία περίοδό του, που ξεκίνησε μετά το 2000. Πιο συγκεκριμένα, μοιάζει με το "Land Of Hopes and Dreams" αλλά και με σκόρπιες στιγμές από το "Magic" (2007) και το "Working on A Dream" (2009).Ο Springsteen βέβαια δεν έχει να αποδείξει τίποτα πια, αφού ακόμα και ένας ικανοποιητικός δίσκος του θα ακουστεί αρκετά. Απόδειξη πως το περσινό χλιαρό "Western Stars" απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Παρόλαυτα, η κατάσταση άλλαξε με το δεύτερο single, "Ghosts" που φέρνει πίσω τις παλιές δόξες της E-Street Band. Μας δίνει την ελπίδα ότι ο δίσκος μπορεί τελικά να είναι αρκετά καλός. Πίσω από τους στίχους του "Ghosts" βρίσκεται ο George Theiss και οι Castiles, αλλά και η έντονη εμπειρία του να είσαι μέλος σε μια rock μπάντα.


Όποια επίγευση και να μας αφήσει η τελική - ολοκληρωμένη - ακρόαση στις 23 Οκτωβρίου, κανείς δε μπορεί να πεί τίποτα για την απόδοση του συγκροτήματος που είναι ακόμα στη κορυφή: από τα drums του Max Weinberg και τις κιθάρες του Nils Lofgren μέχρι τα γεμίσματα του Jake Clemons στο σαξόφωνο (ανιψιού του Clarence, αφού η E-Street είναι οικογενειακή υπόθεση), ξέρεις για ποιους πρόκειται από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Στη ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, εάν αυτός θα είναι ο τελευταίος δίσκος του Bruce με την E-Street Band καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει απάντηση. Η πορεία τους είναι πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή, αλλά όπως λέει και ο Van Zandt «Αν είναι ο τελευταίος, τότε φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Αν πάλι δεν είναι, τότε πρέπει με την επόμενη δουλειά μας να ξεπεράσουμε το "Letter To You"!».

O Bruce κλείνει το αφιέρωμα στο "Letter To You" λέγοντας «Έχω μακρύ δρόμο μπροστά μου.  Έχω πολλά ακόμα να κάνω δεν έχω σκοπό να σταματήσω». Περιμένοντας την επόμενη περιοδεία τους, όποτε κι αν είναι αυτή, μένει να ακούσουμε το δίσκο απ' την αρχή ως το τέλος, για να δούμε τι δυνάμεις κρύβει η E-Street Band το 2020. Το εξήγησε και ο drummer Max Weingberg άλλωστε: «Ακούστε τον από το πρώτο έως το τελευταίο τραγούδι. Είναι ένας πολύ καλός δίσκος που η αφήγηση του σα σύνολο λέει μια πιο σημαντική ιστορία από κάθε κομμάτι ξεχωριστά».

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα