FECHA 2020

Τρεις ταινίες για να δείτε στις διαδικτυακές Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2020

Το φετινό Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας λαμβάνει χώρα 12-14 Οκτωβρίου 2020 αποκλειστικά ψηφιακά και μας προσκαλεί να απολαύσουμε δωρεάν έξι βραβευμένες ισπανόφωνες ταινίες από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.
Διαβάστηκε φορες
Με την Αττική σε σχεδόν καθολικό lockdown για τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους και με τα θερινά σινεμά να ετοιμάζονται να κλείσουν λόγω καιρού, δεν παραξενεύει η απόφαση των διοργανωτών του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA - να μεταφfέρουν τη διοργάνωση αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Η διοργάνωση θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου με δύο ταινίες ανά ημέρα, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για 24 ώρες για συσκευές εντός της Ελλάδας.f

Το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
- Οδηγός για Εγκληματίες / Ola de Crímenes
(Gracia Querejeta, Ισπανία, 2018, 98’)
- Retablo
(Alvaro Delgado Aparicio, Περού/Γερμανία/Νορβηγία, 2017, 95’)

Τρίτη 13 Οκτωβρίου
- Με Απόκρυψη / El Desconocido
(Dani de la Torre, Ισπανία, 2015, 91’)
- Ο Σπορέας / El Sembrador
(Melissa Elizondo Moreno, Μεξικό, 2018, 86’)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
- Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες / Buñuel en el laberinto de las tortugas
(Salvador Simó Busom, Ισπανία, 2018, 86’)
- Ο Άγγελος / El ángel
(Luis Ortega, Αργεντινή, 2018, 117’)

Για τις προβολές συντονιστείτε στο https://video.fecha.gr/.


«Με απόκρυψη» (2015)
Πρωτότυπος τίτλος: "El Desconocido"
Προβάλλεται την Τρίτη 13 Οκτωβρίου
Σκηνοθεσία: Dani de la Torre
Με τους: Luis Tosar, Javier Gutiérrez, Goya Toledo, Paula del Río, Marco Sanz, Elvira Mínguez

Πρόταση του Ραφαήλ Αντωνιάδη

El Desconocido (2015)

Ένα θρίλερ ισπανικής παραγωγής, με το οποίο έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους ο Dani de la Torre. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Carlos, ένας πετυχημένος τραπεζίτης, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό του μαζί με τα δυο του παιδιά και μια βόμβα να απειλεί να τους τινάξει στον αέρα. Για να το αποφύγει αυτό και να σώσει τόσο τη δική του ζωή όσο και των παιδιών του, o Carlos, θα πρέπει να μεταφέρει άμεσα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο λογαριασμό του εγκληματία που τοποθέτησε τη βόμβα. Από την ταινία σίγουρα ξεχωρίζει ο Luis Tosar, ίσως ένας από τους καλύτερους Ισπανούς ηθοποιούς της γενιάς του ("Celda 211" - 2009, "Mientras duermes" - 2011), που ενσαρκώνει με απόλυτη επιτυχία τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Carlos. Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη ταινία με πολύ καλό μοντάζ, ενώ δεν της λείπει και η εξαιρετική φωτογραφία. Παρότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής και η υπέρμετρη δράση, που φαίνεται να εντάχθηκε στην ταινία με σκοπό να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή στα ύψη, θα μπορούσε να περιοριστεί, το "El Desconocido" αξίζει σίγουρα τον χρόνο σας.

«Ο Σπορέας» (2018)
Πρωτότυπος τίτλος: "El Sembrador"
Προβάλλεται την Τρίτη 13 Οκτωβρίου
Σκηνοθεσία: Melissa Elizondo Moreno

Πρόταση του Δημήτρη Όρλη

El Sembrador (2018)

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να παρακολουθήσει κανείς ένα ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από τη θεματολογία του. Το ντοκιμαντέρ «Ο Σπορέας» της Melissa Elizondo Moreno έχει δύο ενδιαφέροντες άξονες για τους οποίους αξίζει κανείς να το δει. Ο πρώτος - και σημαντικότερος - είναι ότι αφορά το έργο ενός δασκάλου σε μια μικρή ορεινή κοινότητα, το πώς αντιλαμβάνεται την παιδεία και πώς λειτουργεί ως δάσκαλος και ως «εξ αγχιστείας» μέλος της κοινότητας. Όταν προβλήθηκε πριν από λίγα χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σκεφτόμουν και έναν επιπλέον λόγο, ότι παράλληλα παρουσιάζει μια εικόνα των ανθρώπων και της φύσης στο ορεινό νότιο Μεξικό, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στις οθόνες μας. Οπότε, αν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το θρίλερ που προτείνει ο Ραφαήλ παραπάνω σας φαίνεται βαρύ, «ο Σπορέας» είναι μια καλή επιλογή.

«Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» (2018)
Πρωτότυπος τίτλος: "Buñuel en el laberinto de las tortugas"
Προβάλλεται την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Σκηνοθεσία: Salvador Simó

Πρόταση του Ορέστη Καζασίδη

Buñuel en el laberinto de las tortugas

Μετά από τις συνεργασίες με τον -ακόμα κομμουνιστή και πολέμιο της εκκλησίας- Salvador Dalí στο ξεκίνημά του, ο Luis Buñuel είχε βρεθεί χωρίς οικονομικούς πόρους. Ο «Ανδαλουσιανός σκύλος» (“Un chien andalou”, 1929) δεν αποτελούσε παρά μια κινηματογραφική επίδειξη της σουρεαλιστικής φόρμας, ενώ η «Χρυσή εποχή» (“L' ge d'Or”, 1930) σκανδάλισε και σόκαρε τόσο, ώστε τελικά αποσύρθηκε. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» διηγείται την ιστορία της τρίτης ταινίας του, «Γη χωρίς ψωμί» (“Las Hurdes”, 1933) για την οποία ο Buñuel είχε εκμυστηρευτεί: «Κατάφερα να την γυρίσω χάρη στον Ramon Acin, έναν αναρχικό από την Ουέσκα, που μου είπε μια μέρα σε ένα καφέ στη Σαραγόσα: “Luis, αν κερδίσω ποτέ το λαχείο, θα βάλω τα λεφτά για να γυρίσεις μια ταινία”. Κέρδισε 100 χιλιάδες πεσέτες και μου έδωσε 20 χιλιάδες για να κάνω την ταινία». Ξεκινώντας από αυτόν τον απίθανο ισχυρισμό, ο Salvador Simó χαρίζει χρώμα και κίνηση στο ομώνυμο ασπρόμαυρο κόμικ του Fermín Solís που μπλέκει την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία και μας ξεναγεί στον κόσμο του Buñuel, στη ζωή, τις τεχνικές και το ξεχωριστό όραμά του που έμελλε να σημαδέψουν βαθιά τον κινηματογράφο στην σύντομη ιστορία του.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα