Πυξ Λαξ: Από το 1989 μέχρι σήμερα

Με αφορμή την επανένωση του συγκροτήματος για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων, το Mix grill κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τους.
Διαβάστηκε φορες
Με αφορμή την επανένωση του συγκροτήματος για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων, το Mix grill κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τους.

Ήταν περίπου Ιούνιος του 1989 όταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Σάκης Σταμούλης (ή για τους φίλους Σάκης Κουνούπης), Μπάμπης Στόκας και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος αποφάσισαν να ηχογραφήσουν κάποια κομμάτια τους και να τα στείλουν σε μια κασέτα (δεν υπήρχαν ακόμα τα cds) στην ΕΜΙ. Τα τραγούδια αυτά άρεσαν πολύ στους υπεύθυνους και ιδιαίτερα στο Μάνο Ξυδούς, ο οποίος τότε ήταν ο marketing director στην εταιρεία. Έτσι δεν άργησε πολύ να μπει στο κλίμα της ομάδας, να παρατήσει τη θέση του από την ΕΜΙ και να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε από μικρός, τη μουσική σαν μέλος ενός συγκροτήματος. Και το όνομα αυτού λοιπόν, ‘Πυξ-Λάξ’ ή αλλιώς ‘κλοτσιές μπουνιές’. Το συγκρότημα αγαπήθηκε από τη πρώτη στιγμή από το ελληνικό κοινό. Τα τραγούδια του ήταν κυρίως ελληνικά, ηχογραφώντας πάντως και κάποια με Αγγλικό στίχο σε συνεργασίες όπως με τον Eric Burdon των Animals στο "Someone wrote save me on the wall", τον Μαρκ Αλμοντ στο "All my angels falling" και τον τραγουδιστή των VIOLENT FEMMES, Gordon Gano.
 
Δεν τολμώ να τους χαρακτηρίσω μια rock band, τουλάχιστον όχι με την έννοια όπως τη θεωρούμε εμείς σήμερα. Δεν μπορώ να πω ότι για παράδειγμα οι Zeppelin, οι Cure και οι Πυξ Λαξ ανήκουν στην ίδια κατηγορία, δηλαδή είναι ροκ συγκροτήματα. Είχαν ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ και αυτό είναι που τους έκανε ξεχωριστούς.


Η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού ‘με στέλνεις’ από το πρώτο δίσκο τους ήρθε για να ταράξει τα τότε μουσικά νε
ρά της εποχής και ήταν η αρχή μιας πολύ μεγάλης και λαμπρής πορείας. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου όπως και το 95% των τραγουδιών τους ήταν εμπνευσμένα  και γραμμένα από τον Φίλιππο, το Μπάμπη και τον αείμνηστο Μάνο. Στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα 11 δίσκοι γεμάτοι επιτυχίες.

Ποιος δεν έχει τραγουδήσει το "Μοναξιά μου όλα" ή το "Λένε για μένα", το "Γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις" και πολλά άλλα;


Από τις καλύτερες εμφανίσεις τους είναι αυτή του Rockwave festival του 1997 στο γήπεδο του Απόλλωνα, ενώ το 1998 επισκέφτηκαν τη Μεγάλη Βρετανία για μια σειρά από συναυλίες σε Λονδίνο, Οξφόρδη, Μάντσεστερ και Κοβεντρί. Ηταν η πρώτη φορά που ένα ελληνικό συγκρότημα έδωσε 4 sold out  συναυλίες στο εξωτερικό. Επίσης πολλοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τις εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι" το 1998, παρέα με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Ακόμα και από τους τίτλους των album τους ("Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχωλεί", "Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης", "Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνο τις νύχτες", "Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν" είναι μερικοί από αυτούς) εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν είναι ένα συγκρότημα που έψαχνε τη ‘περπατημένη’, τον εύκολο τρόπο για να γίνει γνωστό, αλλά προσπαθούσε πολύ για να βγάλει κάτι μοναδικό που να χαρακτηρίζει μόνο τους ίδιους.

Όλα τα καλά όμως έχουν και ένα τέλος. Το τέλος αυτό γράφτηκε με ένα διπλό cd, ηχογραφημένο από τη τελευταία τους συναυλία στο Λυκαβηττό. Μαζί τους συμμετείχαν οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Βασίλης Καρράς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,  Ηλίας Μακρίδης, Ντομένικα, Οναρ και Μιχάλης Τζουγανάκης. Σε μια τελευταία συνέντευξή τους, το Γενάρη του 2004, είχαν δηλώσει ότι το συγκρότημα διαλύεται, γιατί ο κύκλος έκλεισε, οι εποχές άλλαξαν και γιατί νιώθουν ότι "Μετά τον Eric Burdon δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν".

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για όσους θυμόμαστε, ότι οι Πυξ Λαξ δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα στους φακούς και στις τηλεοράσεις, αλλά έγιναν γνωστοί μέσα από τις συναυλίες τους και τα τραγούδια τους. Για αυτό το λόγο έχουν γίνει διαχρονικοί.Κάπου εκεί λοιπόν το 2004 το συγκρότημα έγραψε το "τέλος" του. Όλα αυτά μέχρι να συμβεί κάτι που τάραξε τα ‘μουσικά νερά’ της ελληνικής και όχι μόνο ροκ σκηνής. Σαφέστατα αναφέρομαι στον αναπάντεχο θάνατο του Μάνου Ξυδούς, έναν άνθρωπο που άφησε ιστορία με τα τραγούδια και τη μουσική του. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε σαν κλητήρας στην εταιρία Columbia, παράλληλα σπούδαζε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών  ενώ στη συνέχεια σχολή marketing, κατέληξε σαν διευθυντής Marketing στην ΕΜΙ και τελικά τα παράτησε όλα για να ασχοληθεί με τη μουσική. Μάνο θα σε θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη. Είναι πολλοί αυτοί που μεγάλωσαν με τα δικά σου τραγούδια, που τους βοήθησες να ‘σηκωθούν’ με τα τραγούδια και τους στίχους σου, όταν η ψυχολογία τους ήταν… πιο κάτω και από το έδαφος.


Η ανακοίνωση της συναυλίας έγινε λίγο μετά τον χαμό του Μάνου και πολλοί είναι αυτοί που πιστέψαμε ότι η συνένωση των πυξ-λαξ  για αυτές τις εμφανίσεις έγιναν με αφορμή το γεγονός αυτό. Στην πραγματικότητα ,το 2009, ο Μάνος  είχε εμπιστευθεί την ιδέα αυτή στο Νίκο Λώρη, βασικό  συνεργάτη του συγκροτήματος, και το Πάσχα του 2010 την ανακοίνωσαν και στους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα.  Όμως λίγο αργότερα ο Μάνος αφήσε τη τελευταία του πνοή και έτσι θα παρακολουθήσει την πραγματοποίηση του ονείρου του από την γειτονιά των αγγέλων. Για τον λόγο αυτό οι συναυλίες είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.

Το συγκρότημα θα ενώσει και πάλι τις δυνάμεις του με σκοπό να ευχαριστήσει το πλήθος και να επαναφέρει σε αυτό ωραίες μνήμες του παρελθόντος. Όμως ακόμα και τώρα, αποφάσισαν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Μια συναυλία όχι σε κάποιο θέατρο Πέτρας, ή το Λυκαβηττό ας πούμε όπου θα μπορούσε να γινόταν σχετικά εύκολα sold out η συναυλία, αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Σε ένα αχανές μέρος που για να γεμίσει "ζεστασιά" χρειάζεται τουλάχιστον 35-40,000 κόσμο.  Θα γίνει αυτό; Θα το ξέρουμε σε λίγες ημέρες. Τη Τετάρτη το απόγευμα συγκεκριμένα. Πάντως οι οιωνοί μέχρι στιγμής είναι καλοί. Ήδη ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον εισιτήρια για την Αρένα και για τις VIP διακεκριμένες θέσεις.  Θα ήθελα πάρα πολύ να άκουγα το τραγούδι ‘Εσύ εκεί’ ερμηνευμένο από ένα τόσο μεγάλο ερμηνευτή. Πολλά μπράβο και στο Λάκη Παπαδόπουλο για τη μουσική.

Εσύ εκεί λοιπόν… Για όσους από εμάς που είμαστε εδώ αλλά θα θέλαμε να ήμαστε… εκεί……

Πάντως αν κρίνω από τη τελική πρόβα που έκαναν στο Terra Vibe και τον τρόπο που το τραγούδησε ο Μπάμπης Στόκας, το τραγούδι θα "απογειωθεί’ για ακόμα μια φορά. Το mixgrill θα είναι σίγουρα εκεί για να σας μεταφέρει εικόνες και εντυπώσεις του.


Οι μουσικοί που θα απαρτίσουν το συγκρότημα εκτός από τον Μπάμπη Στόκα και τον Φίλιππο Πλιάτσικα ειναι οι εξής:

·         Παναγιώτης   Σπυρόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα
·         Βασίλης Σπυρόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα
·         Γιώργος Γιαννόπουλος στα τύμπανα
·         Νίκος Γιαννάτος στο μπάσο
·         Γιώργο Θεοδωρόπουλο στα πλήκτρα
·         Νίκη Γρανά στο ακορντεόν

Χωρίς να θέλω να αδικήσω τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, Μάνο, Φίλιππε και Μπάμπη σας ευχαριστούμε για ότι μας έχετε προσφέρει, για τα τραγούδια και τις υπόλοιπες μελωδίες σας.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα