Les Savy Fav

That's Entertainment - 2007

Το αφιέρωμα στα '00s συνεχίζεται με τα καλύτερα του 2007, μια χρονιά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις αλλά με εξαιρετικά άλμπουμ από ονόματα όπως οι Les Savy Fav, Blonde Redhead, The White Stripes & οι Grinderman του Nick Cave.
Διαβάστηκε φορες

Les Savy FavΤο 2007 ήταν μια χρονιά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Δεν εμφανίστηκε κάποιο ιδιαίτερα ξεχωριστό νέο όνομα ούτε υπήρξε κάποιο ντεμπούτο που εντυπωσίασε όπως συνέβη τις αμέσως προηγούμενες χρονιές με τους δίσκους των Arctic Monkeys ή των Bloc Party. Τα δύο αυτά συγκροτήματα ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με τις δεύτερες δουλειές τους που επιβεβαίωσαν τις δυνατότητές τους και την ικανότητά τους να παραμείνουν στην αφρόκρεμα της Βρετανικής σκηνής για αρκετό καιρό ακόμα. Το ΝΜΕ, που η δουλειά του είναι να προωθεί τα καινούργια συγκροτήματα του Νησιού, αυτή τη φορά είχε δύσκολο έργο και στην απελπισία του επάνω ψήφισε για άλμπουμ της χρονιάς το "Myths of the Near Future" των Klaxons, συγκρότημα που ήδη κινδυνεύει να μπει στην κατηγορία "Πού βρίσκονται τώρα?".

Blonde RedheadΤα πιο εντυπωσιακά rock άλμπουμ της χρονιάς κατά τη γνώμη μου, ήρθαν από δύο "αθόρυβα" γκρουπ της σκηνής της Νέας Υόρκης, τους Les Savy Fav και τους Blonde Redhead. Αθόρυβα όχι ως προς τον ήχο τους βέβαια, αλλά επειδή κατά την πολύχρονη συνεπή παρουσία τους (και τα δύο δημιουργήθηκαν στα μέσα των '90s) ποτέ δεν γνώρισαν τα πρωτοσέλιδα του μουσικού τύπου ούτε την αναγνώριση που δικαιούνται. Οι Les Savy Fav διαθέτουν έναν από τους πιο εκρηκτικούς και εκκεντρικούς performer, τον Tim Harrington, που μετατρέπει όλες τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε απίστευτα happenings, ενώ η μουσική τους στο "Let's Stay Friends" διατηρεί ακέραιο το δυναμικό punk χαρακτήρα της, προσθέτοντας όμως περισσότερη μελωδικότητα και τέχνη στην κατασκευή της, πετυχαίνοντας έτσι την εύθραυστη ισορροπία rock έντασης - αξιομνημόνευτης pop που χαρακτηρίζει τα σπουδαιότερα γκρουπ του είδους, από τους Pixies ως τους Nirvana. Οι Blonde Redhead, από την άλλη, ξεκίνησαν έχοντας τις θορυβώδεις κιθάρες των Sonic Youth ως πρότυπό τους, αλλά δεν έπαψαν να εξελίσσουν και να εμπλουτίζουν τον ήχο τους, φτάνοντας το 2007 στο δικό τους αριστούργημα, το"23". Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την 4AD και έχει στον ήχο του κάτι από την παγωμένη, μελαγχολική ατμόσφαιρα που χαρακτήρισε τις κυκλοφορίες της θρυλικής αυτής ετικέτας στα '80s, σε συνδυασμό όμως με shoegaze κιθάρες, dream-pop μελωδίες και no-wave φαντάσματα του Νεοϋορκέζικου punk.

White StripesΣπουδαία άλμπουμ είχαμε επίσης από τους White Stripes (το "Icky Thumb" δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την άλλη κορυφαία τους στιγμή για τα '00s, το "Elephant"), Modest Mouse, Arcade Fire, Interpol, Spoon και Black Rebel Motorcycle Club, συγκροτήματα που είχαν ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια τους τα προηγούμενα χρόνια. Από την παλιά φρουρά, για άλλη μια φορά εντυπωσιάζουν ο Nick Cave και ο Mark E Smith, όχι όμως με τα κανονικά τους γκρουπ αλλά με τα side-project και τις συνεργασίες τους. Ο Nick Cave με τους Grinderman ξαναθυμήθηκε τα νιάτα του, όταν τρομοκρατούσε με την ένταση των Birthday Party, ενώ ο Smith ένωσε τις δυνάμεις του με τους Γερμανούς Mouse On Mars για έναν εξαιρετικό electro-punk δίσκο που κυκλοφόρησε κάτω από το όνομα Von Sudenfed. Αξιομνημόνευτη φυσικά και η επιστροφή των Dinosaur Jr. με την αυθεντική σύνθεση των '80s και ένα άλμπουμ που ξεκίνησε από εκεί ακριβώς όπου είχε σταματήσει το "Bug" το 1988, σαν να μην είχε περάσει ούτε μία μέρα.

Top 25 Albums

Grinderman1.    Let’s stay friends - LES SAVY FAV
2.    23 - BLONDE REDHEAD     
3.    Icky thump - THE WHITE STRIPES     
4.    Grinderman - GRINDERMAN
5.    We were dead before the ship even sank -       MODEST MOUSE
6.    Favourite worst nightmare - ARCTIC MONKEYS
7.    A weekend in the city - BLOC PARTY
8.    Neon bible - ARCADE FIRE
9.    Our love to admire - INTERPOL
10.  Ga Ga Ga Ga Ga - SPOON
11.  Tromatic reflexxions - VON SUDENFED
12.  Baby 81  - BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB
13.  Beyond - DINOSAUR JR.
14.  I’ll sleep when you're dead - EL-P
15.  Sound of silver - LCD SOUNDSYSTEM
16.  Proof of youth - THE GO! TEAM
17.  Cassadaga - BRIGHT EYES
18.  Because of the times - KINGS OF LEON
19.  Wincing the night away - THE SHINS
20.  In rainbows - RADIOHEAD
21.  Boxer - THE NATIONAL
22.  Under the blacklight - RILO KILEY
23.  Boss - MAGIK MARKERS
24.  Curses - FUTURE OF THE LEFT
25.  LP - HOLY FUCK

Top 25 Tracks

Yeah Yeah Yeahs1.    The prayer - BLOC PARTY
2.    Four winds - BRIGHT EYES
3.    Is Is EP- YEAH YEAH YEAHS
4.    Reformation - THE FALL
5.    Icky thump - THE WHITE STRIPES
6.    No cars go - ARCADE FIRE
7.    The Heinrich maneuver - INTERPOL
8.    Hang me up to dry - COLD WAR KIDS
9.    Dashboard - MODEST MOUSE
10.  Fledermaus can't get it - VON SUDENFED
11.  No pussy blues - GRINDERMAN
12.  Brianstorm - ARCTIC MONKEYS
13.  It's getting boring by the sea - BLOOD RED SHOES
14.  23 - BLONDE REDHEAD
15.  Mistaken for strangers - THE NATIONAL
16.  Weapon of choice - BLACK REBEL MOTORCYCLE
17.  Chips ahoy - THE HOLD STEADY
18.  What would wolves do? - LES SAVY FAV
19.  What's a girl to do? - BAT FOR LASHES
20.  Grip like a vice - THE GO! TEAM
21.  North American scum - LCD SOUNDSYSTEM
22.  Golden skans - KLAXONS
23.  Men’s needs - THE CRIBS
24.  Charmer - KINGS OF LEON
25.  Threshold apprehension - BLACK FRANCIS

Τραγούδι της εβδομάδας: Οι Les Savy Fav με το "Patty Lee", μια από τις κορυφαίες στιγμές του "Let's stay friends":


Les Savy Fav - Patty Lee
Διαβάστε ακόμα