ntalaras-alexiou 1

Δρόμοι Κοινοί & Παράλληλοι: Γιώργος Νταλάρας - Χαρούλα Αλεξίου

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν. Η υπέροχη πορεία τους, κοινή και παράλληλη, πλησιάζει στο φινάλε. Μήπως θα έπρεπε να την ''κλείσουν'', όπως την άρχισαν; ΜΑΖΙ
Διαβάστηκε φορες
Τα δύο κορυφαία ονόματα της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής είναι ταυτισμένα στην συνείδηση του κόσμου σαν το πιο σπουδαίο καλλιτεχνικό δίδυμο.

Παρότι η τελευταία τους κοινή εμφάνιση ήταν το 1984 στο θέατρο ''Τέντα'', εν τούτοις ο κόσμος περιμένει και ονειρεύεται την επόμενη, που όμως άργησε τόσο....

Συνομήλικοι σχεδόν, η Χαρούλα γεννημένη το 1950 και ο Νταλάρας το 1949, ξεκίνησαν σχεδόν μαζί την πορεία τους. Βέβαια ο Νταλάρας είχε ξεκινήσει 3-4 χρόνια νωρίτερα και όταν πρωτοσυναντήθηκαν δισκογραφικά, είχε ήδη στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες τραγουδώντας Μάνο Λοίζο και Σταύρο Κουγιουμτζή.

Από τότε, 4 δεκαετίες μετά, η πορεία τους, κοινή και απόλυτα ταυτισμένη τη πρώτη δεκαετία και παράλληλη και εξαιρετικά επιτυχημένη μετά, δικαίωσε όλους αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν για την σπουδαιότητα της φωνής και των δύο.
Από το 1972 έως το 1977 οι κοινές εμφανίσεις τους διαδέχονται η μία την άλλη με τεράστια επιτυχία, τόσο σε μπουάτ της Πλάκας (Θεμέλιο - Διαγώνιος), όσο και σε συναυλιακούς χώρους μέχρι το καλοκαίρι του 1984 στην ''Τέντα''.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην κοινή τους πορεία μέσα από την δισκογραφία, τις συναυλίες και τις εμφανίσεις τους σε μπουάτ και νυκτερινά κέντρα.
 • 1970 στο δίσκο ''Θαλασσογραφίες'' του Μάνου Λοίζου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνευτές το Γιάννη Καλατζή, το Γιώργο Νταλάρα, το Γιάννη Πάριο, τη Μαρίζα Κωχ και τον ίδιο το Λοίζο. Η Χαρούλα Αλεξίου συμμετέχει κάνοντας δεύτερες φωνές.
 • 1972 στο δίσκο ''Να’ χαμε τι να ‘χαμε'' του Μάνου Λοίζου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με ερμηνευτές το Γιώργο Νταλάρα και το Γιάννη Καλατζή. Η Χαρούλα συμμετέχει κάνοντας δεύτερη φωνή στον Γιάννη Καλατζή στο «Παποράκι του Μπουρνόβα».
 • 1972 στον ιστορικό δίσκο ''Μικρά Ασία'' του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους του Πυθαγόρας, με ερμηνευτές το Γιώργο Νταλάρας(σε 8 τραγούδια) και τη Χαρούλα Αλεξίου(σε 3 τραγούδια). Ο Νταλάρας, ανάμεσα σε άλλα, ερμηνεύει τα πασίγνωστα : ''Μεσ’ στου Βοσπόρου τα στενά'', ''Γιορτή ζεϊμπέκηδων'' κι η Αλεξίου, στην πρώτη της εμφάνιση σε δίσκο 33 στροφών, τα : ''Δυο παλικάρια απ’ το Αϊβαλί'', ''Πήρε φωτιά το Κορδελιό'' και ''Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς''. Ο δίσκος έκανε τεράστια επιτυχία και με 50.000 πωλήσεις κι έγινε χρυσός. Να σημειώσω ότι ο δίσκος συμπεριλήφθηκε στις 100 μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του 20ου αιώνα.
 • 1972 εμφανίζονται στο Νυκτερινό κέντρο ''Δειλινά'', με τον Στράτο Διονυσίου, την Πόπη Αστεριάδη, τον Πασχάλη, την Ελπίδα και την Milly.
 • 1972-73 εξακολουθούν να εμφανίζονται στο ίδιο νυκτεριν ό κέντρο, έχοντας στο πλάι τους τον Γιάννη Πάριο, Λιζέτα Νικολάου και τον Πασχάλη.
 • 1973 στον δίσκο - συνέχεια της Μικράς Ασίας , ''Βυζαντινός Εσπερινός'' του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνευτές τον Νταλάρα (7 τραγούδια) και την Χαρούλα (σε 4 τραγούδια). Ο Νταλάρας τραγουδάει εκπληκτικά τα : ''Εκεί που σμίγει η Δύση κι η Ανατολή'' και ''Για πάρε Γύφτο σφυρί κι αμόνι'', και η Αλεξίου τα : ''Βάρα νταγερέ'' και ''Καμπάνα του εσπερινού''.
 • 1973-74 εμφανίζονται στο Νυκτερινό κέντρο ''Νέα Δειλινά'' μαζί με τους Γιάννη Πάριο και την Δήμητρα Γαλάνη.
 • 1974 στο δίσκο Νιάτα με τραγούδια νέων δημιουργών μέσα από διαγωνισμό του περιοδικού «Επίκαιρα», αλλά και γνωστών συνθετών(Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Λοίζος), όπου μελοποιούν νέους στιχουργούς. Τα τραγούδια ερμηνεύουν τα γνωστότερα τότε ονόματα της MINOS (Νταλάρας, Πάριος, Αλεξίου κ.α.). Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει το ''Πόσο πολύ σ’ αγάπησα'' του Αντώνη Βαρδή και, σε ντουέτο με τη Χαρούλα Αλεξίου, το ''Σαραντάπηχος'' του Νίκου Τάτση.
 • 1974 εμφανίζονται στο νυκτερινό κέντρο ''Δειλινά'' της Θεσσαλονίκης μαζί με τους Στράτο Διονυσίου, τον Γιάννη Πάριο και την Δήμητρα Γαλάνη. Η τελευταία εμφάνιση του Νταλάρα σε νυκτερινά κέντρα πίστας.
 • 1975 στο δίσκο του Σταύρου Κουγιουμτζή ''Στα ψηλά τα παραθύρια'' με ερμηνευτή τον Νταλάρα και την Άννα Βίσση, η Αλεξίου κάνει δεύτερη φωνή στον στο ''Μη μου θυμώνεις μάτια μου''.
 • 1975 στο δίσκο ''50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι'. Ο κλασικός διπλός δίσκος – αφιέρωμα του Γιώργου Νταλάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Ο δίσκος αυτός είναι ο πρώτος που έγινε πλατινένιος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ενώ οι 500.000(!) πωλήσεις του τον κατατάσσουν στην 5η θέση του TOP - 10 των υψηλότερων πωλήσεων της ελληνικής δισκογραφίας όλων των εποχών! Η Χάρις Αλεξίου κάνει δεύτερες φωνές στον Γιώργο Νταλάρα.
 • 1975-76 εμφανίζονται στη μπουάτ ''Θεμέλιο'' μαζί με την Άννα Βίσση, τον Αντώνη Βαρδή και τον Π.Λαμπρόπουλο.
 • 1977 στο δίσκο ''24 τραγούδια''. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δίσκους της Αλεξίου της δεκαετίας του ’70. Διπλός και πλατινένιος των 100.000 πωλήσεων. Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει, σε ντουέτο με τη Χαρούλα Αλεξίου, το ''Ο Δερβίσης κι η Άννα''.
 • 1983 στην διπλή ιστορική συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ολυμπιακό στάδιο, όπου συγκεντρώθηκαν και στις δύο συναυλίες 160.000 θεατές. Μαζί με την Χαρούλα και οι Γιάννης Πάριος , Ο Λουκιανός Κηλαιδόνης, ενώ στην πρώτη συναυλία συμμετείχε και ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
 • 1984 στο δίσκο ''Καλημέρα κυρία Λύδια''Η δισκογραφική συνάντηση του Γιώργου Νταλάρα με τη μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού Γιώτα Λύδια. Η Χάρις Αλεξίου, μαζί με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, κάνει δεύτερη φωνή στον Γιώργο Νταλάρα στο τραγούδι: ''Φεγγάρι χλωμό''.
 • 1984 στο Θέατρο ''Τέντα'' στην ιστορική τελευταία τους εμφάνιση. Μαζί τους ο Χρήστος Νικολόπουλος
 • 1985 στο δίσκο ''Εμφύλιος έρωτας'' σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.
 • Ο Γιώργος Νταλάρας κάνει δεύτερη φωνή στη Χαρούλα Αλεξίου στα τραγούδια : ''Βήμα - βήμα'', ''Μη με ρωτήσεις'', ''Και μας έλεγε το κύμα''.
 • 1985 στο δίσκο '' Άπονα μάτια'' σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη και του Χρήστου Γκάρτζου. Ενας ακόμα χρυσός δίσκος του Νταλάρα. Η Χάρις Αλεξίου κάνει δεύτερη φωνή στο Γιώργο Νταλάρα στα τραγούδια : ''Άπονα μάτια'', ''Και πού δεν πήγα''.
 • 1985 Αφιέρωμα - Συναυλία στο ΟΑΚΑ για τον Μάνο Λοίζο. Η ζωντανή ηχογράφηση(σε διπλό δίσκο) με αφορμή τα τρία χρόνια / 1982-1985 από το θάνατό του Μάνου Λοίζου. Ο Νταλάρας με την Αλεξίου λένε μαζί, σε ντουέτο, το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή, ενώ, μαζί με όλους τους άλλους τραγουδιστές, τα : ''Ο δρόμος'', ''Το ακορντεόν'' και το ''Καλημέρα ήλιε''. Στην συναυλία συμμετείχαν και οι: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Καλατζής
 • 1986 στο δίσκο ''Η αγάπη είναι ζάλη'' σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Η πρώτη πολύ επιτυχημένη (πλατινένιος δίσκος) συνάντηση της Χαρούλας Αλεξίου με το Θάνο Μικρούτσικο.Ο Γιώργος Νταλάρας κάνει δεύτερη φωνή στην Αλεξίου στο ομότιτλο(«Η αγάπη είναι ζάλη») και στο ''Είπαμε να μην χαθούμε''.
 • 1986 στο δίσκο ''Τρελοί και άγγελοι'' σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή. Δίσκος συνάντηση του Νταλάρα με τον Κουγιουμτζή 10 χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία. Η Χαρούλα κάνει δεύτερη φωνή στον Νταλάρα στα τραγούδια: «Τα πολύχρωμά σου μάτια» και «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι».
 • 1986 στο δίσκο ''Τραγούδια για τους φίλους μου'' σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου σε μια ιδέα της γυναίκας του της Άννας Νταλάρα, που έγινε ένας επιτυχημένος χρυσός δίσκος. Οι στίχοι υπογράφονται από τον Λευτέρη Χαψιάδη, Τραγουδούν οι : Μανώλης Αγγελόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Λίτσα Διαμάντη, Ελένη Βιτάλη, Διονύσης Θεοδόσης, Μαίρη Βάσου κι ο ίδιος ο συνθέτης Ο Νταλάρας στο κομμάτι «Κάποια, κάπου, κάποτε» κι η Αλεξίου «Το διαβολάκι».
 • 1987 Συναυλία Χρήστου Νικολόπουλου – Ζωντανή ηχογράφηση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για τα 20 χρόνια παρουσίας του συνθέτη στο Ελληνικό τραγούδι. Τραγουδούν οι: Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία και Λεωνίδας Βελής. Ο Νταλάρας ερμηνεύει τα : ''Εγώ θα σου μιλώ'', ''Κάποια, κάπου, κάποτε'' και ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε'' κι η Αλεξίου τα : ''Όλες του κόσμου οι Κυριακές'' και ''Ζήλεια μου''. Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως του δίσκου αυτού εστιάζεται στα ντουέτα του Νταλάρα και της Αλεξίου πάνω σε τραγούδια του Νικολόπουλου που ’χε πει ο Καζαντζίδης : ''Κάτω απ’ το πουκάμισό μου'', ''Η καρδιά μου ας όψεται'', ''Την Παρασκευή το βράδυ''και ''Αισθηματίες''.
 • 2003 στο δίσκο ''Ό,τι έχω στο χαρίζω'' του Αντώνη Βαρδή. Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Αντώνης Ρέμος, οι GOIN’ THROUGH κι ο ίδιος ο συνθέτης. Η Αλεξίου, σε ντουέτο με τον Βαρδή, στο κομμάτι ''Ροκ μπαλάντα''και ο Νταλάρας στο ''Μυστικά''.
 • 2004 στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο Νταλάρας με την Αλεξίου τραγούδησαν, σε ντουέτο, το εξαιρετικό τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου ''Μάνα μου Ελλάς''.
 • 2004 - Πυξ λαξ ''Τέλος'' Το τελευταίο live των ΠΥΞΛΑΞ που ηχογραφήθηκε και σε δίσκο με τη συμμετοχή των : Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Κα ρρά, Όναρ και Ντομένικα. Ο Νταλάρας ερμηνεύει, μαζί με τους ΠΥΞΛΑΞ τα ''Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν'' και ''Τι είναι αυτό που μας χωρίζει(ενώνει)'' κι η Αλεξίου, μαζί με τους ΠΥΞΛΑΞ, το ''Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο''.
 • 2005 Στα τραγούδια που σου γράφω Β έκδοση. Στον πλατινένιο cd του Νταλάρα, η Αλεξίου γράφει μουσική και στίχους στο τραγούδι ''Ο άλλος μου εαυτός'' και το ερμηνεύει σε ντουέτο με τον Νταλάρα
 • 2006 ''Σπάει το ρόδι'' Δίσκος αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο της σειράς ''Άξιος Λόγος'' σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα.Είναι η σειρά του Νταλάρα να γράψει μουσική για το τραγούδι ''Όλα γραφτήκανε για σένα'' σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και να το ερμηνεύσει μαζί με τη Χαρούλα.

Έχουν περάσει 40 χρόνια και πλέον, από τότε που ξεκίνησαν. Η υπέροχη πορεία τους, κοινή και παράλληλη, πλησιάζει στο φινάλε.
Μήπως θα έπρεπε να την ''κλείσουν'', όπως την άρχισαν; ΜΑΖΙ

Πολύτιμη βοήθεια
από τις επίσημες ιστοσελίδες των δύο ερμηνευτών: dalaras.gr και alexiou.gr
από το orfeas.gr
και από το wikipedia
Πρώτη δημοσίευση : love4music

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα