Η παρουσίαση του νέου live album του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ο Γυάλινος Κόσμος, ο νέος διπλός ζωντανά  ηχογραφημένος δίσκος του Αλκίνοου Ιωαννίδη και η συλλεκτική κασετίνα Συγκομιδή γέμισαν  χθες (σ.σ. 19/12) το μεσημέρι με μουσική το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Σύνταγμα.

Διαβάστηκε φορες
Δελτίο Τύπου

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
«Γυάλινος Κόσμος» & «Συγκομιδή»
Παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης

Ο Γυάλινος Κόσμος, ο νέος διπλός ζωντανά  ηχογραφημένος δίσκος του Αλκίνοου Ιωαννίδη και η συλλεκτική κασετίνα Συγκομιδή γέμισαν  χθες (σ.σ. 19/12) το μεσημέρι με μουσική το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Σύνταγμα.

Μπροστά σε μια οθόνη όπου προβάλλονταν τα εξώφυλλα των οκτώ άλμπουμ της κασετίνας, στην έναρξη της παρουσίασης για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Universal Music Greece, Τάσος Ξιναρής:  «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στην Universal από το 1993. Τον γνωρίσαμε «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι», με ένα τραγούδι που του χάρισε την επιτυχία. Από το 1997, με το άλμπουμ Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος, μας αποκαλύπτει τη δική του μουσική πορεία μέσα από 8 δίσκους, αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη λέξη δίσκους, μιλώντας για μια ολόκληρη ζωή. Η Συγκομιδή, η συλλεκτική κασετίνα που παρουσιάζουμε  περιλαμβάνει 8 προσωπικά άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη και 8 συλλεκτικές εκτυπώσεις έργων του Άντη Ιωαννίδη για τα εξώφυλλα των δίσκων: Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος (1997), Ανεμοδείκτης (1999), Εκτός τόπου και χρόνου (Live, 2000), Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή (2003), 'Που Δύσην ως Ανατολήν (2006), Συνάντηση (2006), Νεροποντή (2009) και Γυάλινος Κόσμος (Live, 2011), ο τελευταίος δίσκος του Αλκίνοου που μόλις κυκλοφόρησε. Ο Γυάλινος Κόσμος, το διπλό ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη, από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο έχει τραγούδια της προσωπικής κυρίως δισκογραφίας του Αλκίνοου, διασκευασμένα για χορωδία και ηλεκτρική μπάντα.

     

 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δηλώνει αυτοδίδακτος στην τέχνη του. Στη μουσική  λειτουργεί και ο ίδιος σαν ακροατής, και όπως έχει ο ίδιος πει: γράφει ένα τραγούδι γιατί δεν υπάρχει και θέλει να το ακούσει… Ο Αλκίνοος σαν άνθρωπος δυσκολεύεται να μπει σε ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά,  λέει: «βρέθηκα να δουλεύω πολύ, περισσότερο απ' όσους γνωρίζω, μερόνυχτα ασταμάτητα, χωρίς όμως να νιώθω ότι δουλεύω σκληρά, γιατί αυτό που κάνω το αγαπώ και γιατί έχω την ευλογία να ζω μέσα σε αυτό και μέσα από αυτό. Σκληρή είναι η δουλειά που δεν σου αρέσει. Εμένα, η μουσική είναι μέσα στη ζωή μου». Αυτός είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης…».

Το λόγο πήρε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ευχαριστώντας τους συντελεστές και συνεργάτες κι όσους ήταν στο βιβλιοπωλείο, δείχνοντας την κασετίνα με τα 8 άλμπουμ –που ουσιαστικά είναι 11 CD, γιατί κάποια απ’ αυτά είναι διπλά–, χαρούμενος  γιατί:  «σε αυτή τη συλλογή είναι κλεισμένοι όλοι μου οι δίσκοι από το ’97 και μετά. Και τώρα που τους βλέπω συγκεντρωμένους στη Συγκομιδή αισθάνομαι περίεργα. θυμάμαι πόσες φορές εργαστήκαμε νυχθημερόν για μήνες  με το Βαγγέλη Λάππα που έκανε την ηχοληψία, πόσες φορές κοιμηθήκαμε στο στούντιο για 2-3 ώρες μέχρι να αρχίσει η ηχογράφηση της επόμενη μέρας και αναρωτιέμαι πώς καταφέραμε να τα κάνουμε όλα αυτά.  Να σας πω ότι μου αρέσουν πολύ και τα εξώφυλλα που βρίσκονται στη συλλογή. Γατί όλα αυτά τα χρόνια που εγώ έγραφα στο υπόγειο, στο στούντιο που ηχογραφώ, στο ισόγειο ο πατέρας μου ζωγράφιζε… Κι αυτό ήταν η καθημερινή ζωή. Οι φίλοι που έρχονταν να παίξουν, ο πατέρας μου πάνω να ζωγραφίζει μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο και να το εκδώσω. Γιατί εκδίδω σημαίνει δίνω έξω. Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουμε και μετά τα δίνουμε έξω, στη ζωή… Για το Γυάλινο Κόσμο, τη ζωντανή ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο έχω να πω ότι έγινε με πολλή αγάπη. Εδώ η πρόκληση για μένα ήταν το να συνδυάσω μια ηλεκτρική μπάντα που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιαστικά προσαρμόζοντας τα τραγούδια μου σε μια χορωδία, η οποία κινείται νότα νότα σε κλασική φόρμα».
    

Κλείνοντας, είπε: «Θέλω για πρώτη φορά να πω κι ένα ευχαριστώ στην εταιρεία μου, την Universal, γιατί είναι πολύ ωραίο, σε μια εποχή που είναι όλα υπό διάλυση να μπαίνεις σε μια εταιρεία και να βλέπεις νέα πρόσωπα, γεμάτα όρεξη. Μάλιστα, πριν 10 μέρες που ήμουν στο Λονδίνο, γιατί βγαίνει ένας δίσκος μου το Φεβρουάριο εκεί, και ρώτησα αν έχουν κάποια απαίτηση ως προς τον τίτλο, μου είπαν: βάλτε ότι ταιριάζει στο καλλιτεχνικό σας όραμα. Και σκέφτηκα ότι έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο μέσα αυτό που είναι…».


    
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα