Ακίνδυνη Ανασκόπηση της μουσικής του 2008 - albums vol. VI

Κλείνουμε σήμερα την ενότητα με τα albums τα οποία ξεχώρισαν μέσα στο 2008 και πάμε τις 2 τελευταίες ημέρες του χρόνου να σας παρουσιάσουμε τα 25 πρώτα albums σύμφωνα με την άποψη του υπογράφοντα. Μαζί με τα παρακάτω 5 albums, είδαμε σε αυτή την ενότητα συνολικά 31 δίσκους. Όσα θα δείτε παρακάτω είναι ουσιαστικά οι δίσκοι, που είναι πολύ κοντά στην 25-άδα και οριακά δεν μπήκαν σε αυτήν.
Διαβάστηκε φορες

Κλείνουμε σήμερα την ενότητα με τα albums τα οποία ξεχώρισαν μέσα στο 2008 και πάμε τις 2 τελευταίες ημέρες του χρόνου να σας παρουσιάσουμε τα 25 πρώτα albums σύμφωνα με την άποψη του υπογράφοντα. Μαζί με τα παρακάτω 5 albums, είδαμε σε αυτή την ενότητα συνολικά 31 δίσκους. Όσα θα δείτε παρακάτω είναι ουσιαστικά οι δίσκοι, που είναι πολύ κοντά στην 25-άδα και οριακά δεν μπήκαν σε αυτήν.

Για να δούμε λοιπόν :

REM – Accelerate

Τέσσερα χρόνια μετά το “Around the Sun”, ένα από τα λίγα εναπομείναντα μεγάλα συγκροτήματα, οι R.E.M. κάνουν το 14ο τους βήμα. Το “Accelerate” είναι αρκετά καλό κατά τη γνώμη μου και σίγουρα πολύ καλύτερο από τα δύο τελευταία albums του συγκροτήματος. Κατ’ αρχάς, το πιο βασικό είναι ότι δεν το αφήνεις και δε σε κουράζει με τη ροή του. 11 τραγούδια τα οποία θα μπορούσαν να είχαν κυκλοφορήσει πριν 15 χρόνια. Δεν έχει διαφορά το ύφος του δίσκου με όσα μας έχουν συνηθίσει οι R.E.M. Ίσως για αυτό να μου αρέσει ο δίσκος…. Τα πλην? Σίγουρα η διάρκεια του, αφού είναι λιγότερο από 35 λεπτά. Όταν περιμένεις 4 χρόνια για το δίσκο τους, θα ήθελες κάτι περισσότερο… Το πιο μεγάλο συν ; Η καλύτερη συναυλία της χρονιάς εν Ελλάδι, που μας χάρισαν οι R.E.M. λίγους μήνες πριν στο Καλλιμάρμαρο.

Ποια κομμάτια να ακούσεις : Supernatural Superserious, Hollow Man, Man-Sized Wreath, Accelerate, Houston.

The Teenagers - reality check

Οι Teenagers δημιουργήθηκαν το 2005 και πέρα από το ντεμπούτο album του, έχει κυκλοφορήσει το EP “The World is not Fair” το 2007. Η μουσική τους είναι βέβαια pop, πιο κοντά στη Βρετανική κι όχι στην Αμερικάνικη pop με φωνητικά, που κάποιες φορές ηθελημένα ίσως αφήνουν να φαίνεται η Γαλλική προφορά. Τα τραγούδια είναι αρκετά χαρούμενα και σου προσφέρουν μια παρεϊστική ατμόσφαιρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται λες και τα μέλη τους είναι στο studio και παίζουν τραγούδια για την πλάκα τους.

Ποια κομμάτια να ακούσεις :
love no, make it happen, Starlett Johansson, Fuck Nicole, feeling better, French Kiss, Homecoming.

The Foxboro Hot Tubs - Stop Drop and Roll

Οι “Foxboro Hot Tubs” είναι το «μυστικό» project των Green Day. Τραγούδια που ήθελε να κυκλοφορήσει το συγκρότημα, αλλά όχι με την ταμπέλα των “Green Day”, τα κυκλοφορούν με αυτό το όνομα. Επιστροφή στα 60s σε ένα αυθεντικό garage rock album με τραγούδια διάρκειας 2,5 λεπτών κατά μέσο όρο και 31 λεπτών συνολικά. Πολύ χαρούμενα, ευδιάθετα, γρήγορα rock τραγούδια σε μια λογική σειρά το ένα μετά το άλλο. Οι επιρροές είναι πολλές και είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα δίσκο, που γυρνάει 50 χρόνια περίπου πίσω. Το “Stop, Drop and Roll” καταφέρνει να παντρέψει το garage με την pop/rock μουσική. Τους Stooges με τους Smiths. Τους Ramones με τους Strokes κλπ

Ποια κομμάτια να ακούσεις : Mother Mary, Pedestrian, She’s a Saint, not a Celebrity, Pieces of Truth, Ruby Room.

The Raconteurs - Consolers of the Lonely

Οι Raconteurs τελείωσαν τις ηχογραφήσεις την 1η εβδομάδα του Μάρτη και κυκλοφόρησαν το album τους 3 εβδομάδες μετά. Λέγεται ότι οι ίδιοι ήθελαν να αποφύγουν τους μουσικοκριτικούς και να προχωρήσουν απευθείας στις κρίσεις των απλών μουσικόφιλων. Ο δίσκος ; Ιδιαίτερα δεμένος με πολύ καλή συνοχή. Επηρεασμένος από κλασσικά rock συγκροτήματα των 70s (Led Zeppelin κ.α.) και από την country. Δυναμικά – χορευτικά ροκ κομμάτια με super κιθαριστικά solo. Θυμίζει λίγο τους White Stripes πέρα από τη φωνή βέβαια και σε κάποια κιθαριστικά σημεία, που τα παίρνει πάνω του ο Jack White. Φυσιολογικό... Από τους πολύ καλούς rock δίσκους του 2008!

Ποια κομμάτια να ακούσεις :
Many Shades of Black , Hold Up, You don’t understand me, Salute your Solution, Old Enough, The Switch and the Spur, Attention.

The Verve – Fourth

“Forth” ονομάζεται το νέο τέταρτο album των πολύ αγαπημένων Verve, μετά την επανένωση τους πέρσι. Μάλιστα, είναι η πρώτη τους δουλειά μετά το εξαιρετικό “Urban Hymns” του 1997. Οι προσδοκίες μου δεν ήταν μεγάλες πρέπει να πω. Ιδιαίτερα μετά από τα μέτρια solo albums του τραγουδιστή τους Richard Ashcroft, δεν περίμενα πολλά από αυτούς. Όμως, φετός είναι τελικά η χρονιά των μεγάλων επιστροφών και το “Fourth” album τους με εξέπληξε. Ο δίσκος δεν ξεφεύγει από το μουσικό στυλ, που μας έχουν συνηθίσει οι Verve, κάτι που είδαμε και στην παρόμοια περίπτωση των Portishead. Πολύ μου άρεσε που τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου είναι μεγάλης διάρκειας (πάνω από 6 λεπτά) και σε αρκετά σημεία το τράβηγμα τους είναι πολύ καλό. Η βάση τους είναι βέβαια οι Verve των 3 πρώτων δίσκων τους, αλλά σε κάποιες στιγμές μου θυμίζουν τους Pink Floyd και σε άλλα τους Ride, ιδίως στα μακράς διάρκειας κομμάτια.

Ποια κομμάτια να ακούσεις :
Love is noise, Appalachian Springs, Sit and wonder, Rather be, Judas, Valium Skies

διάβασε :

- τα προηγούμενα μέρη της Ανασκόπησης εδώ :
Vol. I, Vol. II, Vol. III, Vol. IV, Vol. V .
- αύριο Κυριακή 28/12 τα σχόλια μας για την Ελληνική μουσική του 2008.
- τη Δευτέρα 29/12 τα γενικότερα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 σε όλο τον κόσμο.
- την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31/12 την προσωπική Λίστα με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς.


συνεχίζεται... (αύριο στις 12:00 τα σχόλια μας για την Ελληνική μουσική του 2008)

Διαβάστε ακόμα