Ποιος είναι λοιπόν ο φασίστας που κρύβουμε μέσα μας;

Σχόλιο των Cyanna από το αφιέρωμα του περιοδικού SONIK
Διαβάστηκε φορες
Ο Γιάννης Αγγελάκας στη συναυλία του στο θέατρο Βράχων στις 22 Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί στο φαινόμενο του φασισμού. Ο συντάκτης μας Χάρης Παπαευαγγέλου είχε γράψει τότε στην παρουσίαση της συναυλίας:

Με το τέλος του τραγουδιού (σημ. «Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι»), το κοινό αρχίζει να φωνάζει το σύνθημα «φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες». Το κοινό ήταν τρομερά φορτισμένο, ένθερμο και φαινόταν έντονα, αφού τα συνθήματα δεν έπαψαν στιγμή. Τότε συνέβη κάτι εντυπωσιακό και πρωτοφανές. Ο Γιάννης είπε : «Ξέρετε ότι δεν συμφωνώ με το συγκεκριμένο σύνθημα. Η απάντηση στο φασισμό δεν είναι αυτή. Είναι η παιδεία, ο λόγος, η ορθή σκέψη και, στο τέλος, η αγάπη. Αυτή είναι η λύση. Και η αδιαφορία. Ας τους αγνοήσουμε και λίγο. Και μην ξεχνάτε. Να προσέχουμε τον φασίστα που κρύβουμε μέσα μας.»

Οι Cyanna σχολίασαν σχετικά στα πλαίσια του αφιερώματος "Ο Φασισμός γύρω και μέσα μας" με δηλώσεις πολλών εγχώριων καλλιτεχνών, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου (#89) του περιοδικού SONIK:

Ποιος είναι λοιπόν ο φασίστας που κρύβουμε μέσα μας;

Αυτός που δείχνει έμπρακτα την αδυναμία του να σεβαστεί τη διαφορετικότητα των συμπολιτών του, παρκάροντας σε θέσεις/διαβάσεις αναπήρων; Αυτός που φέρεται εναντίον όποιου δεν ακολουθεί τις δικές του αξίες για τη ζωή (κληρονομημένες από θεούς και προγόνους); Αυτός που είναι επιλεκτικά ρατσιστής και μισαλλόδοξος ή καλός «χριστιανός» ανάλογα με το συμφέρον του; Αυτός που προσκυνάει σημαίες, δόγματα και αρχηγούς πειθήνια, έστω και με αφετηρία την καλή πρόθεση, σαν καλό στρατιωτάκι του εκάστοτε στρατού; Αυτός που απαιτεί να ακουστεί όταν φωνάζει, αλλά δεν ακούει όποιον φωνάζει το αντίθετο, ή ακόμα χειρότερα, απαιτεί και από τον διπλανό του να φωνάξει ακριβώς το ίδιο με αυτόν; Αυτός που δρα μέσα στο κοπάδι ενστικτωδώς, ενάντια σε όποιον προσβάλλει τα συμφέροντά της δικιάς του κλίκας, ακόμα κι όταν αυτά είναι ασύμβατα με το συμφέρον κάποιας άλλης ή και του συνόλου; Αυτός που αδυνατεί να αναγνωρίσει το μέρος της ευθύνης του για το εύφορο έδαφος που βρήκε το φίδι να γεννήσει τα αυγά του;

Είμαστε μια κοινωνία υπερφίαλων, κοινωνικά και ιδεολογικά ανώριμων, με πολύ έντονα συμπλέγματα αυτοδικαίωσης σε όλο το κοινωνικοπολιτικό φάσμα, γενιές μίσους και εμφυλιοπολεμικών εμμονών.

Μπορεί να υπάρχουν ορατοί φασίστες αυτή τη στιγμή γύρω μας, ένας ευδιάκριτος εχθρός προ των πυλών, μια εγκληματική οργάνωση με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και δολοφονική δράση, μπορεί οι «κρεμάλες» αυτή τη στιγμή να ακούγονται δικαιολογημένες, αλλά δε μπορούμε, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα για μια ουσιαστική ωρίμανση της κοινωνίας μας, να είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι. Χωρίς αυτοκριτική και χαλιναγώγηση της έπαρσης που γεννάει η οργισμένη μάζα, κινδυνεύουμε να χάσουμε από τα μάτια μας τους αόρατους φασίστες, αυτούς που είναι πιο επικίνδυνοι. Αυτούς που είναι πίσω από κάθε οργάνωση-δεκανίκι της ελίτ, αυτούς που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη σκέψη, αλλά κυρίως αυτούς που πιθανώς κρύβουμε μέσα μας.Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Σπυρέα Σιντ, μέλους των Cyanna.
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα