Παρουσίαση του νέου δίσκου του Σωκράτη Μάλαμα «Ο Χάρτης»

13 όμορφα τραγούδια  που κινούνται στο «Σωκρατικό ύφος».
Διαβάστηκε φορες


Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους μεγαλύτερους και τους πιο αγαπημένους Έλληνες τραγουδοποιούς, συνεχίζει με συνέπεια και σταθερότητα τη δική του πορεία στο μουσικό χώρο. Ο νέος του δίσκος, που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο από την MINOS-EMI, έχει τίτλο «Ο Χάρτης» και περιλαμβάνει 13 ολοκαίνουρια τραγούδια , σε μουσικές του ίδιου και σε στίχους των: Γιώργου Κλεφτογιώργου, Δημήτρη Αδοργιαστού, Φωτεινής Λαμπρίδη και Βαγγέλη Βελώνια. Είχαμε την τύχη να τα ακούσουμε ζωντανά και να τα απολαύσουμε στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης του δίσκου στο Studio Sierra.

Πρώτη φορά παρευρέθηκα σε μια τέτοια παρουσίαση και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα. Ήταν σαν μια μικρή μουσική γιορτή, σε ζεστό και οικείο κλίμα, με ένα Σωκράτη που δεν διαφέρει καθόλου από αυτόν της βραδινής συναυλίας. Δεν ήταν ήταν μια ωμή παρουσίαση. Ενδιάμεσα των τραγουδιών μιλούσε σε όλους εμάς, έκανε αστεία και ήταν αυθόρμητος! Με κέφι, σοβαρότητα, με το ιδιαίτερο χιούμορ του και τη βαθιά φωνή του, μας ταξίδεψε στο δικό του «Χάρτη» και φάνηκε να το χάρηκε και ο ίδιος! Στο πλευρό του ήταν ο Φώτης Σιώτας και ο Κυριάκος Ταπάκης, οι οποίοι συντέλεσαν στη ζωντανή μεταφορά των τραγουδιών «με την πρωταρχική τους ύλη», όπως είπε και ο Σωκράτης.Είναι φορές που όταν οι μεγάλοι καλλιτέχνες κάνουν ένα νέο εγχείρημα, αυτό δεν είναι ισάξιο με τις προηγούμενες δουλειές του. Όσον αφορά τον Σωκράτη Μάλαμα αυτό δεν ισχύει. Ο Σωκράτης προχωρεί με σταθερά βήματα χωρίς να χάνει τίποτα από τη δημιουργικότητά του, την έμπνευση και το ταλέντο του.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο δίσκο που σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο άκουσμά του , με όμορφα τραγούδια  που κινούνται στο «Σωκρατικό ύφος». Παρόλο που οι στίχοι δεν είναι δικοί του, του ταιριάζουν απόλυτα και είναι συνυφασμένοι με τη δική του γραφή. Οι συνθέσεις του μας ακούγονται οικείες και γνώριμες, ενώ παράλληλα έχουν μ ια γεύση από το παρελθόν και σγκεκριμένα από τον δίσκο «Ασπρόμαυρες ιστορίες». Με ένα συνδυασμό ηλεκτρικών αλλά και λαϊκότροπων ήχων, τα κομμάτια αποκτούν τον δικό τους μουσικό χαρακτήρα και οι μελωδίες χαράζονται στο μυαλό.Μας τραγούδησε  όλα τα κομμάτια του δίσκου με τη σειρά, παραλείποντας το «Οι Παρελάσεις» γιατί το ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου «Το τραγούδι του Άλκη», γραμμένο σε στίχους του Βαγγέλη Βελώνια, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο. Ο Σωκράτης μας είπε ότι χάρηκε για το κομμάτι αυτό, γιατί μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να γράψει δυο λόγια για τον εν λόγω φίλο και συνεργάτη του, κάτι το οποίο δυσκολεύεται να κάνει όταν πρόκειται για κοντινά του πρόσωπα.

Από τον δίσκο ξεχώρισα αρκετά κομμάτια όπως : «Τ’όνομά μου είναι δρόμος» που έχει ένα προσωπικό χαρακτήρα και πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ στον Σωκράτη, «Ειρηνικός» για το πάντρεμα της ταξιδιάρικης μουσικής με τους υπερεαλιστικούς στίχους, «Σ’αγαπάω και σκορπάω» που είναι μια πολύ όμορφη μπαλάντα καθώς και  πολλά άλλα.

Προτείνω το δίσκο ανεπιφύλακτα!

Λίγα λόγια από τον φίλο και συνεργάτη Αντώνη Κατσαμά, έτσι όπως το βίωσε και το ένιωσε:

Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα. Η αλήθεια είναι πως είμαι αρκετά Σωκρατικός και ήταν διπλή η χαρά μου που θα ήμουν στην παρουσίαση του νέου του δίσκου. Έπαιξε ζωντανά και υπομονετικά όλο το υλικό του δίσκου, παρότι δεν μπορούσε να καπνίσει όσο θα ήθελε και δεν ήξερε άρτια τα τραγούδια ακόμα. Κάμερες και χαμόγελα διακόσμησαν την εκδήλωση, κόσμος πολύς, κόσμος σε όλες τις μουσικές αποχρώσεις και τοστάκι με κρασάκι γλυκό ή καφέ για το τσιγάρο. Και διάλειμμα έκανε και ο Σιώτας καλά διαβασμένος ήταν, και τα πεταλάκια του στο βιολί δώσανε λίγο μονοφασικό ρεύμα στην ακουστική αισθητική της στιγμής. Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδος και αφού τον ακούσουμε ξανά και ξανά και ξανά, θα σας πούμε και πώς μας φάνηκε ψύχραιμαλαματίνα. Του πάει!Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα