Ελένη Πέτα & Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Συνέντευξη

Μιλήσαμε για την καλύτερη δεκαετία του Ελληνικού τραγουδιού, τις Streaming πλατφόρμες, τον ξένο συνθέτη που θα ήθελε να συνεργαστεί...
Η Ελένη Πέτα και ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος θα εμφανιστούν την Τρίτη  27 του μήνα στον Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός για την τελευταία χειμερινή τους παράσταση, λίγο πριν την έναρξη των εμφανίσεων τους «Καλοκαίρι στην Αθήνα».  Ένα πιάνο, δύο φωνές, τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, τραγούδια από την δισκογραφία της Ελένης Πέτα και κομμάτια που έχει συνθέσει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

Το Mix Grill μίλησε με την Ελένη Πέτα και το Γιάννη Χριστοδουλόπουλο για την επερχόμενη συναυλία τους, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Μιλήσαμε ακόμη για την καλύτερη δεκαετία του Ελληνικού τραγουδιού, τις Streaming πλατφόρμες, τον ξένο συνθέτη που θα ήθελε να συνεργαστεί η Ελένη Πέτα κ.α.

Το "μικρόφωνο" στην Ελένη και το Γιάννη:

Αγαπητή Ελένη, κατ' αρχάς να σου ζήσει ο γιός σου :-)

Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, κυκλοφόρησες το νέο σου τραγούδι "Να μείνεις εδώ". Πες μας αν υπάρχει πλάνο για νέο δίσκο;

Το "Να Μείνεις Εδώ" είναι ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου το οποίο κυκλοφόρησε ως digital single από τη Feelgood Records.  Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, φυσικά και υπάρχουν πλάνα για ένα ολοκληρωμένο δίσκο.

Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε με το Γιάννη Χριστοδουλόπουλο σε νέο δίσκο σου;

Βεβαίως και υπάρχουν σκέψεις για μια ολοκληρωμένη δισκογραφική συνεργασία με τον Γιάννη, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, αφουγκράζεται το τι ζητάει η εποχή και γνωρίζει το στυλ των τραγουδιών που μου αρέσει να ερμηνεύω.

90s, 00s ή 10s; Ποια δεκαετία ήταν/είναι η καλύτερη για το Ελληνικό τραγούδι;

Θεωρώ, ότι τώρα είναι η καλύτερη δεκαετία για το ελληνικό τραγούδι διότι τη δεδομένη περίοδο που ζούμε δίνεται έμφαση στο αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι και όχι τόσο στο φαίνεσθαι και στην λάμψη όπως γινόταν σε ένα μεγάλο ποσοστό τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω, ότι για εμένα η εποχή πριν το 1980 ήταν μια χρυσή εποχή, μεγάλων συνθετών, τραγουδιών και ερμηνευτών.

Έχεις πει ότι θα ήθελες να συνεργαστείς με το Μ. Θεοδωράκη και το Στ. Ξαρχάκο. Υπάρχει κάποιος ξένος μουσικός ή συνθέτης που θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς;

Υπάρχουν παρά πολλοί ξένοι μουσικοί, συνθέτες και ερμηνευτές που θα ήθελα να συνεργαστώ. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσω έναν τότε θα ήταν ο τραγουδοποιός Leonard Norman Cohen. Ο L. Cohen είναι ένας Καναδός τραγουδοποιός, συνθέτης, ποιητής και νομπελίστας. Έχει γράψει, θεωρώ, από τα ωραιότερα τραγούδια του ξένου ρεπερτορίου όπως είναι το "Hallelujah" και το "If it be your will" που ερμήνευσε o Anthony Hegarty. Και με τον A. Hegarty, εάν μου δινόταν η δυνατότητα να συνεργαστώ θα το ήθελα πολύ διότι είναι ένας ιδιαίτερος τραγουδιστής με μια υπέροχη φωνή.

Πες μας ένα ξένο ή Ελληνικό τραγούδι που ακούς πολύ αυτή την περίοδο.

 Ένα ελληνικό κομμάτι που ακούω πολύ αυτή την περίοδο είναι το "Δυο Ψυχές" που ερμηνεύει η υπέροχη Τάνια Τσανακλίδου σε μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και ένα ξένο κομμάτι είναι το "Nadia" το οποίο σύνθεσε ο Nitin Sawhney και ερμηνεύουν οι Nicki Wells και Ashwin Srinivasan.
 
Αγαπητέ Γιάννη, πως ήταν η εμπειρία της συναυλίας στο Royal OPERA House του Λονδίνου;
 
Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να βρίσκομαι και να παίζω σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Έπειτα από πρόσκληση του Life action trust και της Κυριας Χρυσάνθης Λαιμού. Έδωσα ένα ρεσιτάλ πιάνου αποτελούμενο από κλασικά έργα, πασίγνωστα Ελληνικά και δικά μου θέματα για πιάνο.
 
Η μουσική προηγείται των στίχων ή το ανάποδο, όταν γράφεις ένα νέο τραγούδι; Ή μήπως δεν έχει νόημα η σειρά…

Πείτε πως ο στίχος είναι το γράμμα και η μουσική ο φάκελος που το μεταφερει. Το ένα περιέχει και περιέχεται από το άλλο.
 
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί τραγουδοποιοί γίνονται και συνθέτες και γράφουν μουσική και στίχους. Πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο ρόλους ή είναι καλύτερο να γίνονται όλα από ένα μουσικό;

Άλλο συνθετης και άλλο τραγουδοποιός. Οι τραγουδοποιοί είναι αυτοί που συνήθως καταπιάνονται και με τα δυο όμως κάνουν συγκεκριμένα αυτό, γραφουν τραγούδια. Ο συνθετης Γραφει μουσική για πολλά μεταξύ άλλων και για τραγούδια.
 
Τι να σας πω, αν κάποιος καταφέρνει να είναι ισοδύναμα και στίχος και μουσική τότε αυτό είναι επιτυχία.
 
Ακούς μουσική από Streaming πλατφόρμες (Spotify, Napster κλπ); Ποια η γνώμη σου για αυτές τις πλατφόρμες;

Φυσικά και ακούω, είναι η νέα συνθήκη και μου αρέσει πολύ.
 
Πες μας ένα δίσκο που ακούς αυτή την περίοδο.

Τον τελευταίο του Keith Jarrett.

Τι θα ακούσουμε την ερχόμενη Τρίτη στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός;
 
Ελένη Πέτα:
Την ερχόμενη Τρίτη, στις 27/5 στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού μαζί  με τον Γιάννη (πιάνο - φωνή) θα σας ερμηνεύσουμε κλασσικά κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας, τραγούδια της οθόνης που όλοι αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε καθώς και κομμάτια από τη δισκογραφία τόσο τη δική μου όσο και του Γιάννη.

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Θα ακούσετε μερικά από τα πιο ¨Συλεκτικα¨ κομματια της Ελληνικής δισκογραφίας καθως και τραγούδια που πρωταγωνιστησαν στη μεγάλη οθόνη και φυσικά αγαπημένα από τη δισκογραφία της Ελένης καθώς και τραγούδια που έχω γράψει για πολλές φωνές αλλα και καινούργια.

Είναι η avant premiere των εμφανίσεων που θα κάνουμε όλο το καλοκαίρι στην Αθηνα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας! Καλή επιτυχία την Τρίτη!

Σ’ ευχαριστούμε πολύ.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα