Η Λήξη και τα Βραβεία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας"

Αυλαία έριξε το 20ο Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" στον κινηματογράφο Odeon, προχθές, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστηκε φορες
Με μια σύντομη κι ανεπίσημη τελετή, καθώς και την προβολή της Πανευρωπαϊκής πρεμιέρας της ταινίας «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ, έπεσε η αυλαία του 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", στον κινηματογράφο Odeon Opera, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

Στη θέση του συνηθισμένου λόγου του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, έδωσε τον λόγο στη βασική ομάδα του φεστιβάλ, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν τα βραβεία της βραδιάς, τις κριτικές επιτροπές που τα παρέλαβαν και τα ευχαριστήρια βίντεο, ενώ επίσης ευχαρίστησαν χορηγούς και συνεργάτες.


Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Βαγγέλη Πατσιαλό

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «'71» του Γαλλοαλγέριου Γιαν Ντεμάνζ «για την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη και την επίτευξη του να εισάγει το θεατή στη δράση και την κατάσταση της εποχής», όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.Στην τελετή βρέθηκε ο παραγωγός της ταινίας, Άνγκους Λαμόντ, στη θέση του Γιαν Ντεμάνζ, ο οποίος, αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο λόγο. Δείτε το βίντεο εδώ:


Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο Γιόνας Άρνμπι για τη δουλειά του στην ταινία «When Animals Dream», για την «άρτια ανάδειξη του θέματος και την ιδιαίτερη και μοναδικά ειπωμένη δημιουργία εικόνων» σύμφωνα με την επιτροπή. Δείτε το ευχαριστήριο βίντεο εδώ:

Tο βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Στο Σκοτάδι» («Blind») και τον Έσκιλ Βογκτ, «για την ιδιαιτερότητα γραφής του σεναρίου και την περίτεχνη πολυπλοκότητα δράσης και χαρακτήρων». Δείτε το μήνυμα του σκηνοθέτη:
Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ μέσω βίντεο. Δείτε το εδώ:


Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, Μπράιονι Χάνσον, η οποία, αφού τόνισε ότι δύο ταινίες ξεχώρισαν μακράν από τις υπόλοιπες υποψήφιες, ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» («20,000 Days on Earth») των Ίαν Φορσάιθ και της Τζέιν Πόλαρντ χάρη στην «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους». Δείτε το μήνυμά τους προς το Φεστιβάλ εδώ:
Την Ειδική Μνεία της Επιτροπής απέσπασε το «Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, το Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ» αφού, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, «παρουσίασε ένα εξαιρετικό και τρυφερό πορτρέτο μιας μπάντας αλλά και και μια όμορφη εικόνα για την πόλη που την γέννησε». Την ειδική μνεία παρέλαβε ο σκηνοθέτης Φλόριαν Χάμπιχτ.

Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony A6000 E-mount, ευγενική χορηγία της SONY Hellas, κέρδισε η Μαρία Σαλταούρα, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Μιχάλης Μιχαλάκος για την ταινία «Λάζαρος».

Και του χρόνου!


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα