Pop Eye - Is it real?

Let me know Pop Eye: συνέντευξη

Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μίλησε με τους Pop Eye για τον πολύ καλό φετινό τους δίσκο, τις μουσικές αναζητήσεις, τα 10 χρόνια ύπαρξης, τη μουσική που ακούν και βέβαια για την εμφάνιση τους στο Let me know! Festival 2015 το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Χυτήριο.
Διαβάστηκε φορες
Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μίλησε με τους Pop Eye για τον πολύ καλό φετινό τους δίσκο, τις μουσικές αναζητήσεις, τα 10 χρόνια ύπαρξης, τη μουσική που ακούν και βέβαια για την εμφάνιση τους στο Let me know! Festival 2015 το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Χυτήριο.

Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μουσική που να είναι μεν pop με τα όλα της αλλά να μην είναι φθηνή. Εσείς αναμφίβολα το έχετε καταφέρει. Σας έχει δυσκολέψει αυτό; Υπάρχουν κάποια όρια ή κάποιοι περιορισμοί για να το καταφέρετε; Εν τέλει... σας αγχώνει/προβληματίζει κάτι τέτοιο;

Να σας πούμε ότι ευχαριστούμε για αυτό που λέτε, αν και ποτέ δεν αισθανθήκαμε κάποιο βάρος ή δυσκολία με αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Ούτε νιώσαμε ότι κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από όμορφα pop τραγούδια. Καμία συνταγή πέρα από ένστικτο κι έμπνευση.

Τι μουσική ακούν οι Pop Eye αυτόν τον καιρό στ' ακουστικά τους και το αυτοκίνητο;

Πολλές και διάφορες σίγουρα, όπως πάντα. Θα αναφέρω ενδεικτικά τα νέα άλμπουμ από Joss Stone, New Order, Hurts, Disclosure, Hot Chip καθώς και το εξαιρετικό ντεμπούτο από τους Petite Noir.

Η μουσική που ακούτε αφήνει τα σημάδια της στους δίσκους σας ή είναι 2 ξεχωριστά πράγματα;

Πάντα γινόταν και πάντα θα γίνεται αυτό. Όχι με σχέδιο, αλλά είναι στιγμές που θα μπορούσες να πεις πως ασυνείδητα αποτυπώνουμε τις επιρροές στα τραγούδια μας.

Pop Eye

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε νέο album. Υπάρχουν καθόλου από το DNA αγαπημένων σας καλλιτεχνών που θα διακρίνουμε μέσα στο album;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, είναι κάτι που γίνεται ασυνείδητα όπως είπαμε, οπότε και δεν είναι εύκολο να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Ελπίζουμε να ενσωματώνουμε τις επιρροές αυτές στον ήχο μας, με τρόπο τέτοιο, που να μπορεί να πει κάποιος, πως αυτός είναι ο ήχος των Pop Eye.

Αυτό το μάτι στην κλειδαρότρυπα του εξωφύλλου αναρωτιέται... "Is it real?" Τελικά αυτό που αντικρίζει είναι μία πραγματικότητα ή μία βιτρίνα; Ή μήπως το ίδιο το μάτι ζει σε μία ουτοπία αναζητώντας την πραγματικότητα; Εσείς που βρίσκεστε μέσα σε όλο αυτό;

Έχω την αίσθηση πως είμαστε άνθρωποι που πατάμε γερά στην πραγματικότητα, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Μέσα όμως από τη μουσική απελευθερώνουμε εκείνες τις πτυχές του εαυτού μας, τις περισσότερο ονειρικές και ρομαντικές, δίνουμε μια καλλιτεχνική υπόσταση σε ότι ζούμε και μας απασχολεί. Είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ομορφύνουμε τη ζωή μας, αλλά και τις ζωές των γύρω μας μέσα από τα τραγούδια μας.

Οι Pop Eye σε αυτό το album δείχνουν να έχουν αφήσει πίσω τους το έντονο ηλεκτρονικό στοιχείο που είχαν όταν μας συστήθηκαν. Τι ήταν αυτό που έφερε αυτή την αλλαγή;

Η βάση μας πάντα θα είναι ηλεκτρονική, απλά με την έλευση των νέων μελών, περισσότερα αναλογικά όργανα «μπήκαν» στο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Η διαδικασία της παραγωγής μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά η βάση παραμένει η ίδια.

Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν χάσατε καθόλου την ταυτότητά σας. Σας φόβισε η αλλαγή αυτή σε περίπτωση που δεν θα μπορούσατε με τον νέο ήχο να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες  της επιτυχίας του "The Deepest Sea";

Την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην επιτυχία του “Deepest Sea” την ξεπεράσαμε στο 2ο άλμπουμ κι όχι σε αυτό το 3ο, είναι η αλήθεια. Δεν θα σας κρύψουμε ότι ήταν κάτι που μας απασχόλησε, αλλά και τότε αφήσαμε τα τραγούδια να μιλήσουν. Εξάλλου θα μπορούσε κάποιος να πει το ίδιο για το “What is true”, που επίσης δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες. Για ένα πράγμα όμως που είμαστε σίγουροι και περήφανοι ταυτόχρονα, είναι ότι κυκλοφορούμε άλμπουμ σε αργούς ρυθμούς κι αυτό γιατί η επιλογή των τραγουδιών είναι απόλυτη κι αυστηρή.

Ο νέος σας δίσκος ίσως είναι και ο καλύτερός σας! Σε σχέση με την εποχή που ξεκινήσατε, πόσο πιο δύσκολο ή πιο εύκολο είναι σήμερα να κάνει την επιτυχία του ομώνυμου debut σας;

Πολύ χαιρόμαστε που το λέτε αυτό. Είναι πολύ πιο δύσκολο από την εποχή που ξεκινήσαμε, αφού οι κυκλοφορίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που κινούνται στο χώρο που κινούμαστε κι εμείς, είναι πολύ περισσότερες και σε υψηλότερο επίπεδο πια. Όπως βλέπετε, πολλά πλέον συγκροτήματα ανοίγουν τα φτερά τους και στο εξωτερικό. Ευτυχώς βέβαια, αν κι αυτό μεγαλώνει και τις δικές μας απαιτήσεις, δεν είναι και κάτι που μας αγχώνει, αφού έχουμε πίστη στα τραγούδια μας.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην ανεξάρτητη ελληνική σκηνή σήμερα και που τοποθετείτε τους εαυτούς σας;

Είναι μια περίεργη πραγματικότητα σίγουρα, αφού υπάρχουν τόσα αξιόλογα ονόματα, σε μια αγορά όμως που δε μπορεί να τα απορροφήσει. Αυτό σημαίνει πως αυτόματα ίσως κάποιοι να αισθάνονται αδικημένοι από την προβολή από τα μέσα ή από την ανταπόκριση του κόσμου. Το καλό βέβαια, όπως είπαμε και πριν, είναι ότι πλέον τα περισσότερα συγκροτήματα, κάνουν κινήσεις, και μάλιστα επιτυχημένες, και στο εξωτερικό.

Εμείς είμαστε τώρα 10 χρόνια μπάντα, θα μπορούσες να μας πεις κι από τις μακροβιότερες, και μάλιστα υπηρετώντας τον pop ήχο, που είναι αρκετά δύσκολος, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, για την ελληνική αγορά. Κάνοντας χρήση των λόγων ενός φίλου, κάποιες φορές καταφέρνουμε κι ανεβαίνουμε στο τρένο, κάποιες όχι.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της σκηνής θα είναι το φετινό Line Up του Let Me Know Festival. Τι θα ακούσουμε από εσάς;

Το line up του φεστιβάλ είναι εξαιρετικό και δείχνει και τη δυναμική ή καλύτερα τις δυνατότητες της σκηνής. Αν αναλογιστεί κανείς πόσα ακόμη ονόματα υπάρχουν εκεί έξω, τότε θα χρειαζόταν ένα 5ήμερο φεστιβάλ, όπου και πάλι δε θα ήταν αρκετό για να χωρέσουν όλοι.

Θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο πρόγραμμα, με τραγούδια κι από τις 3 δουλειές μας, δίνοντας βάρος φυσικά στο νέο μας άλμπουμ «Is It Real?”.
Σας καλούμε να είστε όλοι εκεί, και τις 2 μέρες, γιατί πραγματικά αξίζει.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα