Ο κύριος του Τζακ

Ο απρόσμενος "Κύριος του Τζακ" στο θέατρο του Νέου Κόσμου

H ομάδα Terre de Semis ανεβάζει το διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα, "Ο Κύριος του Τζακ" στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Διαβάστηκε φορες
Το θέατρο του Νέου Κόσμου υποδέχεται την νέα χρόνια με την παράσταση «Ο Κύριος του Τζακ», ένα διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Η ομάδα Terre de Semis και η Ειρηνή Φαναριώτη αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία και το ανέβασμα αυτού του  παράδοξου κειμένου του Σκαρίμπα.

Στο λιμάνι της Χαλκίδας φτάνει το κότερο « Τζούλια Δεπάνου» και μαζί του ο Μάριος, ένας λοστρόμος με μοναδική ομορφιά.  Ο Μάριος μπαίνοντας στην ταβέρνα του Πάτα φέρνει τα πάνω κάτω.  Γυναίκες και άντρες, όλοι τον κοιτούν σαν να είναι κάτι μοναδικό, που πρέπει να το έχουν. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο. Συνωστισμός, καυγάδες, συζητήσεις. Από κάπου ακούγεται ότι ο Μάριος  δεν είναι και πολύ άντρας. Και ποιός του έδωσε σημασία;  Ο Μάριος πηγαινόερχεται από το κότερο στην ταβέρνα και από την ταβέρνα στο λιμάνι. Ο Αντώνης Σουρούπης μαγεύεται και αυτός από την ομορφιά του και γίνεται γρήγορα φίλος του. Πολύ καλός φίλος. Δεν τον νοιάζει τι λένε οι άλλοι για το Μάριο. Ο Μάριος, όμως, φεύγει από τη Χαλκίδα και του αφήνει ένα γράμμα. Ένα γράμμα ως ο Κύριος του Τζακ, του σκύλου του Μάριου.

Ο κύριος του Τζακ

Η ομάδα Terre de Semis επιλέγει ένα παράδοξο κείμενο για να ανεβάσει στη σκηνή. Ένα διήγημα, που ενώ επιφανειακά υμνεί την αντρική φιλία, ακόμα και τον έρωτα σε κάποια σημεία, ουσιαστικά αποτελεί έναν ύμνο στο παράδοξο, το μη- αναμενόμενο, το αμφισβητήσιμο.  Έτσι, κινούνται και στην προσέγγιση του επι σκηνής. Γυναίκες με την εμφάνιση άνδρα και χορευτικά σε κίνηση πάλης.  Η σκηνοθεσία της παράστασης το ίδιο παράδοξη. Καθιστοί, όρθιοι, στο πάτωμα. Ισορροπία στη σκηνή, γρήγορες εναλλαγές και έξυπνες σκηνές.

Ο κύριος του Τζακ 

Ο Άρης Λάσκος, η Ειρήνη Μπούνταλη και η Ειρήνη Φαναριώτη είναι μια ομάδα που έχει δουλέψει καλά.  Η χημεία μεταξύ των ηθοποιών παράγει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα πάνω στη σκηνή. Η επικοινωνία τους στην κίνηση και στο λόγο είναι από τα καλύτερα σημεία της παράστασης. Διατηρώντας και οι τρεις το ρόλο του αφηγητή Αντώνη Σουρούπη σε αρπάζουν από τη θέση σου και σε βάζουν στην ταβέρνα του Πάτα, στο κότερο «Τζούλια Δεπάνου»,  στο λιμάνι της Χαλκίδας, θεατή στη σχέση του Μάριου και του Αντώνη.  Συγκινητικοί και ευχάριστοι, όπως και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Ο κύριος του Τζακ

Ο «Κύριος του Τζακ» είναι μια ωδή στο απρόσμενο. Το δεδομένο ανατρέπεται, το βέβαιο γίνεται αβέβαιο και το καθημερινό γίνεται ξένο. Ο «Κύριος του Τζακ» μετουσιώνεται στο πρόσωπο ενός φίλου, που έφυγε ξαφνικά, σε μια σχέση που διαλύθηκε απρόσμενα, παίζοντας, ταυτόχρονα,  με την αγάπη και τον έρωτα μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο.   Ο Σκαρίμπας  αμφισβητεί για το επιφανειακά σίγουρο, καυτηριάζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις.  Ο Άρης Λάκος, η Ειρήνη Μπούνταλη και η Ειρήνη Φαναριώτη  στη σκηνή όρθιοι και ευχάριστοι, καθιστοί και συγκινητικοί, καταφέρνουν να μας πείσουν ότι το πιο παράδοξο είναι η ίδια η ζωή.

Συντελεστές της παράστασης


Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis
Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής
Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί:
Μπουζούκι - Ταξίμια: Μανώλης Πάπος
Κοντραμπάσσο - Ηχοληψία: Δημήτρης Τσεκούρας
Βιολί - Βιόλα: Φώτης Σιώτας

Παίζουν οι ηθοποιοί

Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη

Σύνδεσμος της παράστασης : http://nkt.gr/play/173/o-kyrios-toy-tzak/

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα