Music is my radar - Μάιος '09 (Α' Μέρος)

Ο Μάιος χαρακτηρίστηκε ως μήνας επιστροφών για πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες - από κάποια μάλιστα είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε καινούρια ηχογράφηση. Οι Horrors έχουν προκαλέσει ήδη συζήτηση με την νέα κυκλοφορία τους και κάτι μου λέει πως θα συμπεριλαμβάνονται σε κάμποσες λίστες με τα καλύτερα στο τέλος της χρονιάς.
Διαβάστηκε φορες

Ο Μάιος χαρακτηρίστηκε ως μήνας επιστροφών για πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες - από κάποια μάλιστα είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε καινούρια ηχογράφηση. Μερικές από αυτές τις κυκλοφορίες είναι αξιόλογες, ενώ κάποια άλλα συγκροτήματα, νομίζω πως θα έπρεπε να είχαν περιοριστεί μόνο σε συναυλίες επανασύνδεσης αφού – κρίνοντας από το αποτέλεσμα – δεν υπήρχε πηγή έμπνευσης για έκδοση καινούριου υλικού. Ακόμα, ο μήνας που διανύουμε είναι ιδιαίτερα θερμός για κυκλοφορίες εγχώριων σχημάτων.  

Οι Horrors έχουν προκαλέσει ήδη συζήτηση με την νέα κυκλοφορία τους και κάτι μου λέει πως θα συμπεριλαμβάνονται σε κάμποσες λίστες με τα καλύτερα στο τέλος της χρονιάς. Αν και είχαμε γνωρίσει το συγκρότημα πριν δύο χρόνια, ως garage rock’n’roll σχήμα, με το παρουσιαστικό και τα φωνητικά να παραπέμπουν στους Jesus and Mary chain, αλλά και στους Cramps, με τη συμμετοχή του Geoff Barrow των Portishead στην παραγωγή προσφέρουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα που θα αγαπήσουν και οι κολλημένοι με τον σκοτεινού ήχο των Sound, των Cure αλλά και των My Bloody Valentine. Ξεχωρίζουν τα Three decades, Do you remember, Who can say, Scarlet fields και I can’t control myself.

Έκπληξη του μήνα αποτελεί η δισκογραφική επιστροφή των Madness που εννιά χρόνια μετά το Wonderful κυκλοφορούν το διπλό CD The liberty of Norton folgate με συνθέσεις που, ειδικά στο πρώτο cd, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις επιτυχίες τους στα 80’s. Ξεχωρίζουν τα Forever young, On the town, We are London, Sugar and spice και Rainbows.

Οι Manic Street Preachers κυκλοφόρησαν το Journal for Plague Lovers, σε παραγωγή του Steve Albini, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως Holy Bible pt II. Όλα τα τραγούδια του δίσκου βασίζονται σε στίχους του αγνοούμενου, από το 1994, μέλους τους Richey James. Δεν θα κυκλοφορήσουν κανένα single από το δίσκο, όπως δήλωσαν, και ξεχωρίζουν τα δυνατά Pelled Apples, Journal for Plague Lovers, Jackie Collins existential question time, All is Vanity και Marlon JD. Αναλυτικές λεπτομέρειες εδώ.

Οι Καναδοί Handsome Furs είναι το side project του Dan Boeckner, frontman των Wolf Parade, και της συζύγου του, Alexei Perry. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους με τίτλο Face Control στην Sub Pop. Ξεχωρίζουν το single Ι’m confused και τα Thy will be done, Radio Kaliningrand.

Οι Palov & Mishkin είναι το συγκρότημα πρώην συμμαθητών που συναντήθηκαν ξανά τυχαία μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Κυκλοφoρούν αυτές τις μέρες τον πρώτο τους  ολοκληρωμένο δίσκο Think twice στην Cast-a-blast και χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως μίγμα funk, latin, reggae, hip hop, cumbia και breaks.

Οι Broken Family Band με  το πέμπτο τους album Please and thank you, θυμίζουν ηχητικά Sebadoh, ενώ τα φωνητικά ελαφρώς Decemberists. Ξεχωρίζουν τα Cinema VS House, Don’t burry us και το single Salivating.

Το 33ο album του, με τίτλο Together through life, κυκλοφόρησε ο Bob Dylan με το οποίο επιστρέφει στον παλιό, κλασικό του ήχο.

Ο 64χρονος Booker T ηγέτης των Booker T and the MGs έβγαλε τον Απρίλιο το πρώτο του solo album Potato Hole συνοδευόμενος από τους Drive By Truckers και τον Neil Young στην κιθάρα.

Οι Maximo Park μετά το πολύ καλό Our earthly pleasures, κυκλοφόρησαν το κατώτερο Quicken the heart και ξεχωρίζει το single The kids are sick again. Επίσης το ένατο album στην 13χρονη πορεία τους με τον τίτλο Dark days/Light years έβγαλαν οι Super Furry Animals.

Μπορεί να δημιούργησαν προσδοκίες με την προηγούμενη κυκλοφορία τους So this is goodbye αλλά οι Junior Boys με το φετινό τους Begone dull care μας διέψευσαν. Στην καλύτερη απευθύνονται στους εξειδικευμένους φίλους της electropop. Ξεχωρίζουν τα Hazel και Bits and pieces.

Οι Art Brut έβγαλαν τον προηγούμενο μήνα το τρίτο album τους σε παραγωγή Black Francis που, όπως και τα προηγούμενα, θα δουν με ιδιαίτερη συμπάθεια οι πολυπληθείς φίλοι των Fall. Ξεχωρίζει το single Alcoholics unanimous.

Σχετικά με τις συναυλίες του επόμενου μήνα διάβασε αναλυτικά σχόλια εδώ. Ακολουθεί Β΄ Μέρος με τις επιλογές του Μαΐου την επόμενη Δευτέρα.
  
ALBUMS

HORRORS – Primary colours
MADNESS – The liberty of Norton folgate
MANIC STREET PREACHERS – Journal for plague lovers
HANDSOME FURS – Face control
PALOV & MISHKIN – Think twice
BROKEN FAMILY BAND – Please and thank you
BOB DYLAN – Together through life
MAXIMO PARK – Quicken the heart
SUPER FURRY ANIMALS – Dark days / Light years
ART BRUT – Art Brut VS. satan
BOOKER T JONES – Potato hole
JUNIOR BOYS – Begone dull care

SINGLES

MORRISSEY – Something is squeezing my skull
SONIC YOUTH – Sacred trickster
HORRORS – Who can say
PLACEBO – For what it’s worth
MAXIMO PARK – The kids are sick again
BROKEN FAMILY BAND - Salivating
WHITE LIES – Farewell to the fairground
PET SHOP BOYS – Did you see me coming?
MADNESS – Dust devil
 

Διαβάστε ακόμα