Στάθης Γκαντζούρας

Στάθης Γκαντζούρας: «Αυτό που ζω τώρα είναι ένα όνειρο!»

Συνέντευξη με τον Στάθη Γκαντζούρα, έναν νέο ερμηνευτή - τραγουδοποιό με σεβασμό στη μουσική.
Διαβάστηκε φορες
Ο Στάθης Γκαντζούρας, κυκλοφόρησε από τη Zoe Music την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με δύο τραγούδια. Πρόκειται για  έναν νέο ερμηνευτή - τραγουδοποιό με σεβασμό στη μουσική.

Στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο «Ζήτω» τιμά με την ερμηνεία του δύο καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς: τη μουσικοσυνθέτη Ζωή Τηγανούρια, η οποία τον αγκαλιάζει καλλιτεχνικά και τον προτείνει ανεπιφύλακτα στο κοινό και τον αείμνηστο, μεγάλο στιχουργό, Ηλία Κατσούλη.

Στο δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ ξεδιπλώνει το ταλέντο του ως δημιουργός, με το βιωματικό τραγούδι «Σ' ένα άδειο χαρτί» σε μουσική και στίχους του ιδίου. Η δουλειά του κυκλοφορεί σε όλα τα διαδικτυακά καταστήματα από τη Zoe Music Ltd. σε iTunes, Spotify, Google Play και Amazon.

Στάθης Γκαντζούρας

Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Γεννήθηκα  στην όμορφη και φιλόξενη πόλη της Βέροιας, σε μια εποχή που ακόμα οι πόλεις είχαν τις αλάνες και τις γειτονιές που ήταν πάντα γεμάτες παιδιά και φωνές!

Μιας και η συζήτησή μας έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, θα σας πω ότι παρά την κρίση, γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες από ανθρώπους με υπέροχους χώρους πολιτισμού και με τη συμμετοχή και την στήριξη του κόσμου να δίνει το ελπιδοφόρο μήνυμα!

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκινά από μικρή ηλικία. Από τα τμήματα της Φιλαρμονικής του Δήμου: χάλκινα, πνευστά κτλ. Αγαπημένη Φιλαρμονική!

Δεν είχα καμία σχέση με το τώρα. Βέβαια μεγαλώνοντας οι μουσικές ανησυχίες άρχισαν να με ταλανίζουν. Εκεί στα 16-17 ήρθαν στην επιφάνεια όλα αυτά που αρχίζουν να διαμορφώνουν την εξέλιξη μου κοντά και γύρω από τη μουσική. Με επηρέασαν πολύ ακούσματα των μεγάλων συνθετών μας, διότι έχουμε απίστευτο πλούτο. Πόσα διαφορετικών ειδών συναισθήματα θα βρεις στις μουσικές αυτές! Χαρά, λύπη, αγάπη, ξενιτιά, χωρισμός, ώρες - ώρες  θαρρείς και δεν υπάρχει τόπος άλλος με τόσα πολλά!

Και όλα ξεκίνησαν αγοράζοντας μία κιθαρίτσα. Αυτοδίδακτος, καθώς στην οικογένειά μου δεν υπάρχει κάποιος μουσικός, θέλησα να μάθω τα ακόρντα, τις κλίμακες και φυσικά όσα τραγούδια μπορούσα. Ώρες ατελείωτης μελέτης στο δωμάτιο.

Το 2005 έρχεται και η στιγμή της πρώτης μου εμφάνισης μπροστά σε κοινό. Το πιο σημαντικό, βέβαια, γεγονός εκείνη τη χρονιά, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, είναι η γνωριμία μου με την Ζωή Τηγανούρια!

Θα ήθελα να σταθούμε εδώ. Πώς γνωριστήκατε με τη Ζωή Τηγανούρια και  πώς φτάσατε στη συνεργασία;


Γνώριζα την ύπαρξή της ως μουσικό ακορντεονίστα, αρχικά διότι είχα δει τη φιγούρα της πολλές φορές δίπλα στα μεγάλα ονόματα και στην πορεία ανακάλυψα τα τραγούδια της από τους πρώτους δίσκους που συμμετείχε ως συνθέτης. Άρχισα να τη θαυμάζω καλλιτεχνικά, διότι είχε στις συνθέσεις της το στυλ που παρακολουθούσα και μου ταίριαζε.

Έτσι, λοιπόν, σε κάποια επίσκεψή μου στην Αθήνα το 2005, σε μια μουσική σκηνή όπου εμφανιζόταν δίπλα σε κάποιο μεγάλο όνομα, την αναζήτησα, την πλησίασα δίνοντάς της συγχαρητήρια και ανακάλυψα πόσο απλός και διαχυτικός άνθρωπος είναι. Από τότε, όποτε είχα την ευκαιρία και ερχόταν Βόρεια την ακολουθούσα στις συναυλίες της και ενημερωνόμουν για τη δισκογραφία της και τα καλλιτεχνικά της δρώμενα! Παρακολουθώντας, όμως, την πορεία της κατάλαβα πως έχουμε να κάνουμε με μια καλλιτέχνιδα, που πέρα από την σπουδαία ικανότητά της και την δεξιοτεχνία, πίσω από τις συνθέσεις της υπήρχε ένας άνθρωπος που αγαπούσε την καλή μουσική, σεβόταν, μελετούσε, ψαχνόταν και εξελισσόταν διαρκώς.

Στάθης Γκαντζούρας

Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις της διαπίστωνα ότι αυτός ο άνθρωπος που γνώρισα, είναι αυτός που βγαίνει και δημόσια δίχως τουπέ και δήθεν συμπεριφορά. Απλή στην προσωπική αλλά και στη δημόσια ζωή της. Όλο  αυτό το εισέπραττα και μπορώ να πω ότι με επηρέαζε η στάση της θετικά!

Φυσικά δεν πήγαινε καν το στο μυαλό μου το τι θα συνέβαινε μερικά χρόνια αργότερα! Περιπλανιόμουν στα διάφορα μαγαζιά της Βέροιας. Κάποια στιγμή το 2015 γράφω τα πρώτα μου τραγούδια και έτσι, λοιπόν, όταν ένιωσα έτοιμος, έφτιαξα ένα demo για ένα από τα τραγούδια μου (το «Σ’ ένα άδειο χαρτί») και στον πρώτο άνθρωπο που το έστειλα για να μου πει την γνώμη του, ήταν ασφαλώς η Ζωή Τηγανούρια (υπόψιν πως τα χρόνια που μεσολάβησαν από την γνωριμία μας, δεν την είχα ενοχλήσει και εκείνη δε θυμόταν καν ότι είμαι μουσικός).

Προς έκπληξή μου όχι μόνο το άκουσε (ξέρετε δεν το κάνουν όλοι αυτό) αλλά της άρεσε και άρχισε να μου δίνει και συμβουλές επάνω στη δημιουργία μιας παραγωγής! Αυτό ακριβώς χρειαζόμουν εγώ εκείνη τη στιγμή. Τις συμβουλές από ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο και με εμπειρία πάνω στο «άθλημα». Διακριτικά την ρώτησα εάν θέλει να αναλάβει τη παραγωγή μου και αν θα ήθελε να μου δώσει κάποιο τραγούδι της, από αυτά που άκουγα, που αγαπούσα πολύ και είχα στο ρεπερτόριο στα live μου. Ασφαλώς δέχτηκε και με αγκάλιασε αμέσως καλλιτεχνικά, μαζί με τον άντρα της τον Στέλιο Γενεράλη που έχουν την εταιρία (Zoe Μusic). Αυτό ήτανε, το ταξίδι ξεκίνησε…

Ασφαλώς γνωρίζεις ότι είσαι τυχερός που δεν χρειάστηκε καθόλου να ψαχτείς και έπεσες αμέσως σε καλά χέρια.

Ναι είμαι πολύ τυχερός, διότι γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να έχει κάποιος ανταπόκριση σε έναν χώρο τόσο σκληρό, με πολλές και επικίνδυνες παγίδες, βλέποντας τα τραγούδια του να παίρνουν σάρκα και οστά.

Ίσως πει κάποιος «Γιατί την Zoe Music και όχι κάποια εταιρεία πιο γνωστή;». Τι θα απαντούσες;

Σχεδόν απάντησα στην ερώτηση σας αυτή από την προηγούμενη απάντηση μου… Ξέρετε μία μεγαλύτερη εταιρεία μπορεί να μην άκουγε ποτέ το τραγούδι μου. Δέχονται στα e-mail τους χιλιάδες τραγούδια καθημερινά. Μπορεί και να το ακούγανε όμως, ποιος ξέρει;

Για μένα σημασία εκείνη τη στιγμή είχε το ότι μιλώντας με την Ζωή Τηγανούρια για την συνεργασία μας, ένιωθα ότι ήμουν σε έναν χώρο δικό μου, ένιωθα οικεία και ανθρώπινα.  Και πείτε μου εσείς αν δεν είναι μεγάλη ευκαιρία και βήμα για μένα, έναν νέο ερμηνευτή που ψάχνεται, όταν λίγο καιρό μετά μου δίνει την ευκαιρία να ανοίξω με δικό μου προσωπικό τραγούδι τις δικές της συναυλίες. Πού αλλού θα το έβρισκα αυτό;

Κάπως έτσι λοιπόν συμφωνήσαμε και ξεκίνησε η συνεργασία.  Αυτό το ταξίδι, που ούτε μπορούσα να το φανταστώ όταν έμπαινα στη μουσική στα παιδικά μου χρόνια!

Ξέρω πως γράφεις και δικά σου τραγούδια, έχεις σκοπό να κυκλοφορήσεις εξ ολοκλήρου δίσκο με δικό σου υλικό; Θα επιθυμούσες κάτι τέτοιο και σε ποιους θα ήθελες οπωσδήποτε να εμπιστευτείς τραγούδι σου;

Θα ήθελα πολύ να φτιάξω έναν ολόκληρο δίσκο με δικά μου τραγούδια κάποια στιγμή. Οι καλλιτέχνες που θα έδινα δικό μου τραγούδι είναι αρκετοί για να τους αναφέρω έναν έναν.

Πες μου κάποια τραγούδια που θα έλεγες πως σημάδεψαν τη ζωή σου κάποια περίοδο.

Τραγούδια που με σημάδεψαν δεν θα το έλεγα... Τραγούδια που «έφαγα κόλλημα» όμως, πολλά!

Τι άλλο έχεις κάνει εκτός από τη μουσική; Έχεις κάνει άλλες δουλειές πέραν της μουσικής;

Ναι, αρκετές πέρα από τη μουσική. Σε μανάβικο, σε κατάστημα ένδυσης, σε εταιρείες τροφίμων, κυρίως όμως στην οικογενειακή επιχείρηση που κρατούσαν οι γονείς μου με είδη ψιλικών, την οποία είχαμε πολλά χρόνια. Έχω γράψει τραγούδια εκεί μέσα. Η οικογένειά μου με στήριξε αφάνταστα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης που περνάμε. Ο τομέας της διασκέδασης έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τα χρόνια αυτά. Οπότε αν δε με στηρίζανε ενδεχομένως να τα είχα παρατήσει. Αντιθέτως, επέμενα και έστω και τοπικά προσπαθούσα να κρατήσω την σπίθα αναμμένη.

Στάθης Γκαντζούρας

Πες μου τι κάνεις αυτό το διάστημα και πως φαντάζεσαι το μέλλον;

Να έχουμε την υγεία μας κατ' αρχήν…! Στο παρόν έχουμε την ολοκαίνουργια κυκλοφορία μου, για την οποία είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος με δύο τραγούδια: Το «Ζήτω» (Μουσική: Ζωή Τηγανούρια - Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης) και το «Σ' ένα άδειο χαρτί», σε μουσική-στίχους εμού του ιδίου.

Εύχομαι να έχει διάρκεια η συνεργασία μου με τη Ζωή Τηγανούρια, η οποία πλέον είναι καθιερωμένη στο χώρο και διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους!

Την ελπίδα να είναι καλοτάξιδα τα τραγούδια, να αγαπηθούν και γιατί όχι να ακολουθήσουν και άλλα μιας και συνεχίζω να γράφω. Ζω την καθημερινότητα, από εκεί εισπράττω έμπνευση και γράφω μουσική και στίχους. Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ και όταν αυτή η δημιουργία φτάνει στα αυτιά του κόσμου ενθουσιάζομαι και χαίρομαι. Όταν την αποδέχεται κιόλας το κοινό, τότε «ζω το όνειρο». Αυτό που ζω τώρα είναι ένα όνειρο!

Θα ήθελα στο μέλλον να μπορώ να κάνω ωραίες συνεργασίες, που να χτίζονται παρέες μέσα από αυτές. Πιστεύω πολύ στην παρέα, έτσι ξεκίνησα και έτσι θέλω να συνεχίσω. Και φυσικά να μπορώ να τραγουδάω καλά τραγούδια, σωστό ρεπερτόριο και να αγαπάει ο κόσμος τα προσωπικά μου τραγούδια. Θέλω να εξελίσσομαι, να προοδεύω και αν θέλει ο Θεός να μου δίνει τη δυνατότητα να δίνω όμορφα καλλιτεχνικά πράγματα στο κόσμο. Τέτοια που όταν θα γυρίζω στο «άλμπουμ της ζωής μου» να λέω ότι κάτι όμορφο έμεινε! Επίσης, κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω ολόκληρη παραγωγή, ολόκληρο δίσκο με 10 κομμάτια, ο οποίος να βγει και σε φυσικό προϊόν. Όχι μόνο διαδικτυακά, διότι νοσταλγώ την εποχή που αγόραζες ένα CD για δώρο. Οι παλιές εποχές είχαν μια γοητεία αλλιώτικη… 


Διαβάστε ακόμα