οι παραθεριστές

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 13.11 - 19.11

Οι θεατρικές πρεμιέρες και αυλαίες για την τρέχουσα εβδομάδα.
Διαβάστηκε φορες
Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου μας επιφυλάσσει επιπλέον θεατρικές συγκινήσεις με γνώριμα έργα ξένων αλλά και Ελλήνων συγγραφέων να ανεβαίνουν στη σκηνή υπό καινούργιες διανομές, ενώ αρκετά είναι και εκείνα που έχουν γραφτεί από νέους ανθρώπους του χώρου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Αναλυτικά, το θεατρικό πρόγραμμα της παρούσης εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

Ο Θείος Βάνιας @ Θέατρο Άνεσις

ο Θείος Βάνια

Το 1861 προωθούνται στη Τσαρική Ρωσία μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την τυπική κατάργηση της δουλείας  ενώ η επαρχία συνθλίβεται από τις επιδημίες, τη φτώχεια και την παντελή έλλειψη κάθε βασικής υποδομής. Γέννημα των συνθηκών και προπομπός των ιδεών που αργότερα θα εκφραστούν μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης, είναι ο Βάνια.
Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Παίζουν οι: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Θάλεια Ματίκα, Βασίλης Μπισμπίκης, Σοφία Πανάγου, Θεόδωρος Κανδηλιώτης , Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Καπετανάκος, Μάνος Καζαμίας.

Πρεμιέρα: Τρίτη 14/11.

*******************************************************
Ακυβέρνητες Πολιτείες- Αριάγνη @  Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»- Φρυνίχου

ακυβέρνητες πολιτείες

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεχίζουν και φέτος τη συνεργασία τους παρουσιάζοντας την Αριάγνη, δεύτερο μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Μετά τη Λέσχη, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, τη σκυτάλη παίρνει ο Γιάννης Λεοντάρης στη σκηνή της Φρυνίχου με την Αριάγνη.

Η Αριάγνη είναι πορεία σ΄ έναν επικίνδυνο λαβύρινθο και πεδίο σκληρών και οδυνηρών συγκρούσεων. Στην Αίγυπτο του 1943, η σύγκρουση του κεντρικού ήρωα Μάνου Σιμωνίδη με τον ίδιο του τον εαυτό και το δίλημμα πολιτική δράση ή καλλιτεχνική έκφραση, συνυπάρχει με μία σειρά άλλων συγκρούσεων: με τον κυνισμό της ελληνικής αστικής τάξης και των Άγγλων συμμάχων, με την σταλινική νοοτροπία του κομματικού μηχανισμού, με τη σαρκικότητα του έρωτα και τέλος, με το ανοιχτό πνεύμα της Αριάγνης, του προσώπου στο οποίο ο Τσίρκας εμπιστεύεται τον μίτο για την τελική έξοδο από τον λαβύρινθο όπου ο Μάνος Σιμωνίδης είναι εγκλωβισμένος.

Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Μάνος Στεφανάκης, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 15/11.

*****************************************************
Ο Γλάρος @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ο Γλάρος

Ένα αποπνικτικό και μοιραίο καλοκαιρινό βράδυ, ο πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας Τρέπλιεφ ανεβάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στον κήπο του πατρικού εξοχικού, με σκοπό να εντυπωσιάσει, μέσα από έναν καινούργιο, επαναστατικό τρόπο έκφρασης, τους καλεσμένους της μητέρας του, αλλά και την ίδια, την διάσημη ντίβα του θεάτρου Αρκάντινα. Πρωταγωνίστρια του έργου του η αγαπημένη του και επίδοξη ηθοποιός Νίνα. Το πρόωρο και άδοξο τέλος της παράστασης του νεαρού συγγραφέα θα φέρει απρόβλεπτες, κωμικές και τραγικές, συνέπειες για όλους τους παρευρισκόμενους, που θα σφραγίσουν τις ζωές τους για πάντα.

Βασισμένος στην ιδέα, εμμονικά κεντρική στον Τσέχοφ, ότι όλα στη ζωή είναι θέατρο και όλα στο θέατρο είναι ζωή, ο Γιάννης Χουβαρδάς τοποθετεί την δράση του έργου μέσα στο ίδιο το θέατρο, στην σκηνή του, στην αίθουσα και τα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και τις εξόδους του, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τον εξοπλισμό του -τα φώτα του, την αυλαία του, τους μηχανισμούς του, και υπηρετώντας τη γραμμή της ακραίας αφαίρεσης, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στους ηθοποιούς του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ήμελλος, Άλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μπίτος, Σύρμω Κεκέ.

Πρεμιέρα: Τετάρτη στις 15/11.


**************************************************
Οι παραθεριστές @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

οι παραθεριστές

«Πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι για να μην τους βαριόμαστε;» αναρωτιέται ο Μαξίμ Γκόρκι στους πολυπρόσωπους και σπανίως παιγμένους στη χώρα μας Παραθεριστές (1904). Η Μαρία Μαγκανάρη μεταφέρει τη δράση από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού και αποδεικνύει ότι μερικοί συγγραφείς μπορούν να απευθύνονται με εντυπωσιακή ευκολία σε όλες τις γενιές. Συχνά λέμε ότι πάμε διακοπές για να «ξεφύγουμε». Ξεφεύγουμε, όμως, ποτέ από τον εαυτό μας; «Οι Παραθεριστές» του Γκόρκι αναλώνονται σε φλυαρίες, γκρίνιες, τσακωμούς, μεθύσια και ανεκπλήρωτους έρωτες μέσα σε μια ατμόσφαιρα νωθρότητας. Ευτυχώς, όχι όλοι. Κάποιοι, οι νεότεροι, θα μας θυμίσουν αυτό που πάντα υποστήριζε ο Γκόρκι: «Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θαύμα στη Γη».

Με τους
Κλήμη Εμπέογλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιώργο Κατσής, Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Παρασύρη, Ανδριάνα Χαλκίδη.

Πρεμιέρα:
Σάββατο 18/11

*******************************************************
Λαμπρά Παράσιτα @ Tempus Verum – Εν Αθήναις

Λαμπρά παράσιτα

Η Τζιλ και ο Όλλυ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει ευτυχισμένο με το μωρό τους σε ένα υπέροχο σπίτι. Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι, άνετα και λαμπερά. Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν είχαν κανένα μέλλον. Κάποια στιγμή όμως τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Και το παρόν τους τώρα είναι γοητευτικό και ανεξέλεγκτα σκληρό, γεμάτο προοπτικές που μόνο πατώντας «επί πτωμάτων» θα τους ανταμείψουν.

Ερμηνεύουν:
Χάρης Αττώνης, Κατερίνα Λάττα, Φάνης Παυλόπουλος.

Πρεμιέρα:
Σάββατο στις 18/10.

*********************************************************
Πρεμιέρα έχουν παράλληλα οι ακόλουθες παραστάσεις:

Από 13/11
Α-πε-λπι-σί-το @ Θέατρο Αθηνών
Zόοτ @ Θέατρο Αλκμήνη
Η Λίμνη που δεν είναι πια... @ Θέατρο Ιλίσια- Βολανάκης
Η Μαρίκα στο Γκάζι @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Η Παρέλαση @ Θέατρο 104

Από 14/11
Χωρίς ντροπή @ Θέατρο Κάτω Από την Γέφυρα

Από 15/11
Hair @ Θέατρο Χώρα
Μια πορνογραφική σχέση @ Από Μηχανής Θέατρο
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου @ Θέατρο Κάτω Από την Γέφυρα

Από 16/11
Το γράμμα μιας άγνωστης @ Θέατρο Μεταξουργείο
Διονύσιος Σολωμός: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι @ Bios
Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα @ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Από 18/11
Το φιντανάκι @ Εθνικό Θέατρο

*******************************************************
Τελευταίες παραστάσεις έχουν τα εξής έργα:

Εώς 14/11
Αγαμέμνονας @ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Εώς 18/11
Και τα αγόρια κλαίνε @ Τσαϊ στη Σαχάρα

Εώς 19/11
Ακόμη πιο βρώμικα παραμύθια @ Θέατρο 104
Αμάραντα @ Faust
Mall @ Θέατρο Επί Κολωνώ
Το Θείο τραγί @ Θέατρο Φούρνος

Διαβάστε ακόμα