Ανασκόπηση 2017: Οι ξένες συναυλίες της χρονιάς

Ξαναζεσταμένο φαγητό; Με ελάχιστες εξαιρέσεις ναι.
Διαβάστηκε φορες
Πριν διαβάσεις για τις συναυλίες της χρονιάς, ξεκίνα με τα βασικά. Έχεις το "Are you experienced" του θρύλου Jimi Hendrix σε βινύλιο; Απόκτησε το σε εξαιρετική τιμή από το discobole!

Όπως κάθε χρόνο, η λιστομανία που μας διακατέχει αυτές τις μέρες, μας οδηγεί στην παρουσίαση των καλύτερων της χρονιάς. Η ανασκόπησή μας ξεκινά με τις καλύτερες ξένες συναυλίες του χρόνου. Δύο συντάκτες του Mix Grill αναλύουν το συναυλιακό έτος και καταλήγουν στο ότι αν και το 2017 δεν ήταν η πιο πλούσια συναυλιακή χρονιά των τελευταίων χρόνων, υπήρξαν κάποιες εξαιρετικές στιγμές...

Με χρονολογική -και όχι αξιολογική- σειρά οι συναυλίες που ξεχώρισαν, παρουσιάζονται παρακάτω. Κάνοντας κλικ μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική ανταπόκριση των συντακτών μας!

Nick Waterhouse @ Gagarin - Φεβρουάριος 2017
Einstürzende Neubauten @ Gazi Music Hall - Φεβρουάριος 2017
Dropkick Murphys @ Βελλίδειο, Θεσσαλονίκη - Φεβρουάριος 2017
Blues Pills @ Principal Club - Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2017
Depeche Mode @ Terra Vibe - Μάιος 2017
Gojira @ Rockwave Festival - Ιούνιος 2017
Flogging Molly @ Rockwave Festival - Ιούνιος 2017

Jesus and Mary Chain @ Ejekt Festival - Ιούλιος 2017
Killers @ Ejekt Festival - Ιούνιος 2017
The Kills @ Ejekt Festival - Ιούνιος 2017

Foo Fighters @ Ηρώδειο - Ιούλιος 2017
Moderat @ Release Festival - Ιούνιος 2017
Hanni El Khatib @ Gagarin - Οκτώβριος 2017
Nicolas Jaar @ FIX, Θεσσαλονίκη - Οκτώβριος 2017
Austra @ Fuzz - Νοέμβριος 2017
Paradise @ Gagarin - Νοέμβριος 2017
Underground Youth @ Fuzz Club - Νοέμβριος 2017
Dream Syndicate @ Fuzz Club - Νοέμβριος 2017
Nick Cave @ Tae Kwon Do - Νοέμβριος 2017

Οι συναυλιακές αναμνήσεις του 2017
[Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης]

Τα φεστιβάλ


Το 2017 σίγουρα δεν ήταν η πιο πλούσια συναυλιακή χρονιά των τελευταίων χρόνων. Το Rockwave ήταν αποδυναμωμένο συγκριτικά με αυτό που οργανώνεται φέτος και το lineup του Release δεν έφτασε την αίγλη του 2016 με την PJ Harvey και τους Sigur Rós να μας αφήνουν έντονες συναυλιακές στιγμές. Όμως ήρθαν επιτέλους οι Killers στο Ejekt με μία πολύ καλή εμφάνιση μαζί με τους Kills που είχαν ενέργεια για τρία συγκροτήματα μαζί! Οι Jesus and the Mary Chain έκαναν και αυτοί την εμφάνιση τους στο ίδιο φεστιβάλ, επισκιάζοντας τους Kasabian που ήταν πρώτο όνομα.

Οι συχνοί και αγαπημένοι επισκέπτες *

Οι The Dream Syndicate επισκέφτηκαν πάλι τη χώρα μας σε μία εμφάνιση που γέμισε το Fuzz. Εκεί παραβρέθηκαν παλιοί και νέοι φίλοι του συγκροτήματος σε μία ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη αλλά και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ο Steve Wynn (που έχει παίξει στην Ελλάδα πάνω από 40 φορές) και η παρέα του μας έδειξαν γιατί βρίσκονται στην καρδιά του συναυλιακού χάρτη της Αθήνας. Στην ίδια συνομοταξία (αν και με λιγότερες συναυλίες στην Ελλάδα στο ενεργητικό του) ήταν και η χορευτική rock n’ roll βραδιά του Nick Waterhouse στο Gagarin. Και τα δύο αυτά συγκροτήματα επέλεξαν την Ελλάδα για να κλείσουν τις περιοδείες τους, γνωρίζοντας ότι το κοινό εδώ τους αγαπάει και θα φωνάξει λίγο παραπάνω. Όπως διαπιστώσαμε, έτσι ακριβώς έγινε.

* Σε αυτήν την κατηγορία μπορούν να μπουν και άλλοι, αλλά επιλέξαμε τις βραδιές με τον πιο παρεΐστικο χαρακτήρα

foo-fighters-ηρώδειο
Οι εντυπωσιακοί

Αν θέλαμε να διαλέξουμε δύο μόνο συναυλίες που μας εντυπωσίασαν θα ήταν η βραδιά του Nick Cave στο γήπεδο Tae Kwon Do αλλά και η απρόσμενη επίσκεψη των Foo Fighters στο Ηρώδειο. Ο πρώτος με βουτιές μέσα στο κοινό και όντας πιο επικοινωνιακός από ποτέ έδωσε μία από τις καλύτερες συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους. Η τελευταία του περιοδεία αποδείχτηκε ιδιαίτερα διαδραστική όσον αφορά την επαφή του με το κοινό, αλλά και ιδιαίτερα προσωπική. Οι Foo Fighters απ’ τη μεριά τους μας ξάφνιασαν - μέχρι μία εβδομάδα πριν τη συναυλία κανείς δεν ήξερε αν είναι αλήθεια ή ψέμα -  ενώ λόγω της διάταξης του αρχαίου θεάτρου οι παρευρισκόμενοι ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους ανεβάζοντας την αδρεναλίνη. Άλλωστε, είναι σπάνιο να παίζει ένα συγκρότημα αυτού του εμπορικού βάρους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στο Ηρώδειο.

Οι υπόλοιποι αξιομνημόνευτοι

To 2017 έφερε στη χώρα μας και ένα ακόμα πρώην μέλος των Bad Seeds, τον Blixa Bargeld με τους industrial/ experimental Einstürzende Neubauten. Στη συναυλία δεν άκουγες ομιλίες, όλοι ήταν προσηλωμένοι στην μπάντα σε μία βραδιά που θύμιζε λίγο κάτι από τελετή.

Η εμφάνιση των Blues Pills τον Μάρτιο για πολλούς ήταν υποδεέστερη από αυτή του 2014. Είναι αλήθεια πως ο δεύτερος δίσκος τους δεν ήταν τόσο δυνατός όσο το ντεμπούτο τους. Παρ' όλα αυτά εμείς πιστεύουμε πως στη σκηνή είδαμε μία πιο ώριμη μπάντα, με την frontwoman Elin Larsson να κλέβει την παράσταση. 

Οι Depeche Mode παραμένουν από τις αγαπημένες μπάντες του Ελληνικού κοινού. Δεν μας ξέχασαν στο Global Spirit Τour, ανοίγοντας τον Μάιο την καλοκαιρινή σεζόν στο Terra Vibe. Το κοινό ήταν λίγο μουδιασμένο λόγω καιρού και το παράκανε λίγο με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Η συναυλιακή βραδιά των Depeche Mode όμως παραμένει ξεχωριστή λόγω μεγέθους, αφού λίγα συγκροτήματα αυτού του βεληνεκούς μας επισκέπτονται πια.
nick-cave-tae-kwon-do-athens-2017
Ξαναζεσταμένο φαγητό; Με ελάχιστες εξαιρέσεις ναι.
[Γράφει ο Απόστολος Κουφοδήμος]

Ξεκινάω τη συναυλιακή ανασκόπηση του 2017, με μια ρητορική ερώτηση. Για πόσα από τα συγκροτήματα που επισκέφτηκαν φέτος τη χώρα μας, θα δαπανούσατε χρόνο και χρήμα προκειμένου να τα δείτε και στο εξωτερικό αν είχατε τη δυνατότητα; Δίνω την προσωπική μου απάντηση. Για ελάχιστα από αυτά.

Το 2017, όπως συμβαίνει συνήθως τα τελευταία χρόνια, λίγα νέα πράγματα μας επιφύλαξε. Αν και κλείνει με το εκπληκτικό live του Nick Cave, που δικαιολογημένα θεωρείται από τους περισσότερους η κορυφαία συναυλία της φετινής χρονιάς, δεν είχε πολλές στιγμές τέτοιου επιπέδου. Σίγουρα θα μνημονεύεται και για την εμφάνιση-έκπληξη των Foo Fighters στο Ηρώδειο, όπως και την αντίστοιχη των Jesus And Mary Chain στο Ejekt Festival, αλλά μέχρι εκεί. Εκτός από τα τρία προαναφερθέντα events που προσέφεραν το διαφορετικό και το κάτι παραπάνω, δεν είχαμε, δυστυχώς, «μεγάλες» συναυλίες στη χώρα μας φέτος.

Φυσικά και είχαμε αρκετές καλές εμφανίσεις, που όμως αποτέλεσαν μια επανάληψη του παρελθόντος. Εξαιρετικοί ήταν οι Dream Syndicate που ήρθαν έχοντας στις αποσκευές τους το πολύ καλό "How Did I Find Myself Here". Οι Dream Syndicate, όμως, μας έχουν επισκεφθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια και δεν θα εκπλαγώ εάν τους ξαναδούμε και του χρόνου ή ακόμα και το καλοκαίρι στη χώρα μας. Καλοί ήταν και οι Kasabian στο φετινό Ejekt, που εμφανίστηκαν ως headliners, όμως πόσους Kasabian να δούμε μέσα σε πέντε χρόνια; Ισχύει το ίδιο για τους Depeche Mode που τους είδαμε ξανά στο Terra Vibe τον Μάιο; Η απάντηση είναι όχι, όμως οι Depeche Mode αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση και έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό μια ιδιαίτερη σχέση λατρείας. Με αυτούς ουσιαστικά άνοιξε το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Σίγουρη και ασφαλής επιλογή, όμως λίγο περισσότερο ρίσκο χρειάζεται.
depeche-mode-2017-athens
Θα ξεχώριζα, όμως, τους Gojira από το φετινό Rockwave, όπως επίσης και τους Flogging Molly από την ίδια μέρα. Διαφορετικά στυλ και είδη μουσικής μεν, πολύ καλές εμφανίσεις δε. Αν και οι Paradise Lost ήταν καλοί την ίδια επίσης βραδιά, όπως και οι Anathema, τη διαφορά έκαναν αυτοί που δεν έρχονται τόσο συχνά, δηλαδή οι Gojira και οι Flogging Molly, δείγμα τoυ ότι η επανάληψη βλάπτει σοβαρά τη συναυλιακή υγεία. Μιας και αναφερθήκαμε σε συναυλιακή επανάληψη, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους Black Angels. Δεν υπάρχει σύγκριση των πρώτων εμφανίσεών τους στη χώρα μας, με τις αντίστοιχες φετινές. Οι πρώτες, ήταν σαφώς ανώτερες.

Δύο ακόμα live που μου δημιούργησαν θετική εντύπωση, ήταν αυτά των Dropkick Murphys και των Blues Pills, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα. Δυναμικές εμφανίσεις και από τα δύο σχήματα, με το κοινό να ευχαριστιέται και να συμμετέχει ενεργά, τουλάχιστον στις συναυλίες της Θεσσαλονίκης όπου ήμουν παρών.

Δεν ήμουν παρών στην εμφάνιση των Killers, αν και εξ' όσων έμαθα και διάβασα, περισσότερο θα πρέπει να στεναχωριέμαι που δεν είδα τους The Kills παρά τους The Killers. Μπράβο στους διοργανωτές του Ejekt που τους έφεραν πάντως αμφότερους, προσδίδοντας στη φετινή χρονιά έναν ελάχιστο έστω αέρα, συναυλιακής ανανέωσης.

Και μιας και μιλάμε για συναυλιακή ανανέωση, το 2018 θα επιθυμούσα να δω στην Ελλάδα: τους War On Drugs, τους LCD Soundsystem, τη Zola Jesus και φυσικά τον Bruce Springsteen. Και μιας και είναι τόσο δύσκολο να φέρουν οι διοργανωτές το Αφεντικό, τουλάχιστον ας μας φέρουν τη Zola Jesus. Ή τους Pearl Jam μαζί με τη μπάντα των Johnny Dep και Alice Cooper: τους Hollywood Vampires.

Καλή χρονιά να έχουμε!

LOVE OVER GOLD -180GR - DIRE STRAITS

Έχεις το "Lpve over Gold -180GR" των υποψήφιων να μπουν στο Rock n' Roll Hall of Fame, Dire Straits σε βινύλιο; Απέκτησε το σε εξαιρετική τιμή από το discobole!


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
1,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα