maro-markelloy

Μάρω Μαρκέλλου: «Ο τρόπος που γράφω μου έδειξε με τα χρόνια πώς να ζω»

Με αφορμή τον νέο της δίσκο, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί της και να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Διαβάστηκε φορες
Η Μάρω Μαρκέλλου  είναι μια ιδιαίτερη τραγουδοποιός, τη γνωρίσαμε ως ένα «Κορίτσι για σπίτι» το 2010. Τραγούδια όπως ο "Scrooge Mc Duck", «Αργεί να ξημερώσει» και «Συνένοχος στην κρέπα», μας ξενάγησαν στον κόσμο που ζούμε μεν, κοιτώντας από καλειδοσκόπιο δε, ή και από view master (αυτά τα μαγικά κυάλια με τις τρισδιάστατες εικόνες)! 

Σήμερα μας ξανασυστήνεται ως «Υποψήφια Μάνα» με αρκετά τραγούδια να έχουν ξεχωρίσει όπως το «Κάιρο», η «Υποψήφια Μάνα» (ομώνυμο του δίσκου) και το «Έμαθα» που ερμηνεύει ο Μπάμπης Στόκας. 

Με αφορμή τον νέο της δίσκο, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί της και να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.


Αρχικά, πες μου, πού στο καλό χάθηκες όλο αυτό τον καιρό και μας άφησες έτσι; Περνούσες τη φάση σου; Κόντεψα να πιστέψω πως τα παράτησες για να γίνεις δικηγόρος...

Περνούσα τη φάση μου κι εγώ παράλληλα με τη μουσική βιομηχανία. Ήρθαν έτσι οι περιστάσεις και οι συνθήκες που δεν πρόλαβα να κυκλοφορήσω το ηχογραφημένο και έτοιμο τότε δεύτερο άλμπουμ, έκλεισε η Λύρα και η παραγωγή αυτή έμεινε στα συρτάρια. Δεν είμαι άνθρωπος που πιέζω καταστάσεις, το προσπάθησα λίγο στην αρχή, μετά «πήγα με τα νερά» και τα παράτησα, αλλά επέστρεψα δριμύτερη!

Αυτό που μου συμβαίνει είναι απίθανο όταν ακούω τα τραγούδια σου. Έκανες διασκεδαστικές τις ερωτικές μου απογοητεύσεις. Περιέγραψε μου τη Μάρω φουλ ερωτευμένη και τη Μάρω απογοητευμένη. Εκτός από το να γράφεις τι άλλο κάνεις;

Όλο αυτό το χιουμοριστικό περίβλημα που χρησιμοποιώ άθελά μου στα κατά τ' άλλα τραγούδια χωρισμού, είναι μια άμυνα που σιγά σιγά έγινε και τρόπος ζωής και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Ο τρόπος που γράφω μου έδειξε με τα χρόνια πώς να ζω.

Η «Μάρω φουλ ερωτευμένη» δεν παλεύεται, γιατί χάνει την επικοινωνία με τον πλανήτη γη. Η «απογοητευμένη Μάρω», ωστόσο, είναι κυνική, αποκτά χιούμορ, γίνεται "user friendly" και αποκτά τη μεγαλύτερη έμπνευση που θα μπορούσε! Εκτός από το να γράφω προσπαθώ να δουλεύω όσο γίνεται περισσότερο και να αυτοκαταστρέφομαι εξίσου!

Τι μεσολαβεί στο διάστημα που από «πάντα διαθέσιμη νεράιδα» γίνεται μια γυναίκα «υποψήφια μάνα»; Βρίσκω ότι οι στίχοι σου έχουν φεμινιστική χροιά. Όσο μεγαλώνω βλέπω το άγχος της «ερωτικής ανάπαυλας» πολύ έντονο γύρω μου, ειδικά από τις γυναίκες, εσύ τι λες;

Υποθέτω αυτό που μεσολαβεί είναι ο χρόνος, και μαζί του οι εμπειρίες, τα βιώματα και τα μαθήματα που λαμβάνει ο καθένας. Η φεμινιστική χροιά μάλλον εντοπίζεται στην πιο αθώα μορφή της σ' αυτά που γράφω και είναι αναπόφευκτο το «γυναίκα» και το «στιχουργός» να παραμείνουν ξέχωρα στοιχεία και να μη συναντηθούν. Δε βρίσκω τίποτα κακό στην «ερωτική ανάπαυλα», όταν δεν συμπεραίνει απογοήτευση, αλλά απλά ευτυχία.

Θέλω να μου πεις για τη «Σχιζοφρένεια», καθώς είναι από τα κομμάτια που βάζω στο repeat και θέλω να μάθω όλη τη φάση της δημιουργίας του. Θα το μοιραστείς μαζί μου;

Κλασικό παράδειγμα του «η Μάρω φουλ ερωτευμένη», δηλαδή φουλ σχιζοφρενής. Ο έρωτας είναι το ένα εκ των δύο συνολικά εναυσμάτων που μπορούν να με οδηγήσουν στην τρέλα. Το άλλο είναι το να μην μπορώ να μοιραστώ κάτι που έφτιαξα για οποιονδήποτε λόγο, ένα τραγούδι, ένα δίσκο, ένα ποίημα. Η ιστορία του τραγουδιού υποθέτω εξηγεί τον εαυτό της. Είσαι ερωτευμένη με έναν τύπο και σε στοιχειώνουν τα φαντάσματα των πρώην, των πειρασμών του, ακόμα και των επόμενων γυναικών στην πορεία του. Ο εγωισμός παίζει τον πρώτο ρόλο («θέλω να γίνω όλες οι γυναίκες που έχεις γνωρίσει ή θα γνωρίσεις ποτέ») και κάπου στη γέφυρα έρχεται σαν μια φωνή εσωτερική η αυτογνωσία πως «κάποιοι το λένε σχιζοφρένεια» (κοινώς «σύνελθε!»).

Μάρω Μαρκέλλου

Ξεχώρισε μου κάποια τραγούδια από τον νέο σου δίσκο και πες μου τους λόγους.

Υποψήφια μάνα: Αν ήταν ταινία θα ήταν μικρού μήκους με διάρκεια 5 λεπτών, κατά τα οποία ο θεατής βλέπει όλη την ιστορία, γελάει, πονάει και λυτρώνεται. Μουσικά δε από τα αγαπημένα μου στακάτα wannabe punk.

Κάιρο: Αυστηρά συναισθηματικοί λόγοι, καθώς μου θυμίζει όλο το ταξίδι και την εμπειρία μέσα από τα αρχαία δωμάτια που σύρθηκα έως την κρουαζιέρα στο Νείλο, τις βόλτες στη πολύβοη πόλη, την έρημο, τις καμηλότσαρκες, τις αντιθέσεις και την παρέα του ταξιδιού.

Θα 'θελα πολύ να μάθω την αντίδραση της μαμάς σου όταν πέρασες στη Νομική και απλά μετά έγινες αυτό που είσαι. Πώς το πήρε όταν κατάλαβε ότι η καρδιά σου είναι αλλού;

Στήριξη! Αρχικά πατρική και τώρα πια και από τη μητέρα μου, που ψάχνει ακόμα την ισορροπία μεταξύ νομικής και μουσικής! Την ίδια ισορροπία ψάχνω κι εγώ γιατί έχω κάνει μεγάλο αγώνα και κοντεύω να γίνω πτυχιούχος!

Εσύ τι μουσική ακούς; Τρεις καλλιτέχνες και τρία τραγούδια παρακαλώ!

Πλέον, που εργάζομαι όλο και περισσότερο ως dj, έχουν μεταλλαχθεί λίγο οι μουσικές μου προτιμήσεις!

Alice Merton: No Roots
Colonel Bagshot: Six Day War
Και επειδή δεν μπορώ να το(ν) ξεπεράσω, Φοίβος Δεληβοριάς: Μπάσταρδος Γιός!

Τι κάνεις πριν κοιμηθείς;

Bλέπω και ακούω, αφού δω τις σειρές μου, θα δω βιντεάκια μαγειρικής, από γαλλική κουζίνα μέχρι σούσι, και έπειτα αν ακόμα δε με πιάνει ύπνος αποκοιμιέμαι με audio book του Μικρού Πρίγκηπα!

Πες μου πώς θα ήταν η ιδανική παράσταση που θα ήθελες να στήσεις.

Θεατρική φυσικά με πολλά στοιχεία κωμωδίας, βιντεάκια και σκετσάκια, θα ήταν σχεδόν stand up comedy. Αλλά αφού μιλάμε για την ιδανική, θα είχα πολλά πολλά όργανα (όχι ότι η μπάντα δεν τα σπάει και με 3 και 4 όργανα- γιατί τα σπάει-) αλλά έχω απωθημένο να στήσω δύο ειδών μπάντες, μία με πολλά πνευστά και μία με έγχορδα και κάθε φορά να διασκευάζω αλλιώς τα κομμάτια μου. Επίσης, στην παράσταση αυτή θα παρουσίαζα πρωτογενές υλικό φρέσκο, όχι όπως συνήθως που περιμένουμε να κατασταλάξει κάτι μέσα μας, να κυκλοφορήσει, να είναι γνωστό για να το βάλουμε στο πρόγραμμα.

Ποιο τραγούδι που δεν έχεις τραγουδήσει ποτέ θα ήθελες να πεις; Υπάρχει κάποιο;

Συνήθως όσα θέλω να πω, βρίσκω ένα τρόπο να τα εντάξω στο πρόγραμμα, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί λόγω κάποιου μάλλον ψυχαναγκασμού τα live μου είναι πάντα φτιαγμένα με μια δομή εξιστόρησης, όποιο θέμα κι αν έχει η ιστορία. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τραγούδια που θέλω να πω τελευταία, αλλά δε με αφήνει ο drummer μου! Το "Ain't Nobody" (Rufus & Chaka Khan) και το "The Bad Touch" (Bloodhound Gang).

Πες μου ότι δεν σχεδιάζεις να μας αφήσεις «σύξυλους» στο μέλλον. Σε τι φάση είσαι και τι ακολουθεί;

Είμαι στη φάση που παλεύω με τα θηρία εντός και εκτός εαυτού! Γράφω και συγκεντρώνω υλικό για το επόμενο άλμπουμ και ωσότου διαμορφωθεί, δεν θα ζω στο μυαλό μου! Ελπίζω αυτή τη φορά να καταφέρω να το κυκλοφορήσω μόλις το ετοιμάσω χωρίς 10ετή καθυστέρηση!

Σ' ευχαριστώ πολύ και εύχομαι τα καλύτερα σε κάθε σου βήμα και να τα βρείτε με τον drummer και να πεις ό,τι τραγούδι θες!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα