Γκέμμα Λιαντίνη θέατρο

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 21.05 - 27.05

Κωνσταντίνε και Ελένη, χρόνια πολλά! Μπορείτε να γιορτάσετε αυτή την εβδομάδα με μια καλή παράσταση και φαγητό ή ποτό για να τη συζητήσετε στη συνέχεια! 
Διαβάστηκε φορες
Δευτέρα, 21 Μαϊου σήμερα, «Κωνσταντίνου και Ελένης». Μεγάλη γιορτή και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες, και στους δικούς μας συντάκτες του Mixgrill φυσικά! Το θέατρο είναι μια καλή έξοδος για να γιορτάσετε σήμερα και φυσικά μπορεί να συνδυαστεί με φαγητό ή ποτό και συζήτηση μετά την παράσταση.

Περιορισμένες οι θεατρικές πρεμιέρες για αυτή την εβδομάδα. Οι τρεις ανήκουν σε κλασικούς και πασίγνωστους ανά τον κόσμο δημιουργούς: «Ο μέγας ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκι στο θέατρο Τζένη Καρέζη, η αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στο Νέο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου και ο «Χορός Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο θέατρο Μεταξουργείο. Αξιοσημείωτο είναι το ανέβασμα του Human Voice (La Voix humaine) του Jean Cocteau στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, το οποίο παίχτηκε για πρώτη φορά στην Comedie-Francaise το 1930 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. 

Ακόμη, ο «Αρίστος» πήρε παράταση για μερικές παραστάσεις ακόμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ωστόσο είναι ήδη όλες sold out. Τέλος, πολλές παραστάσεις ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα. Πρέπει να σπεύσετε για να βρείτε θέση σε αυτές τις τελευταίες παραστάσεις γιατί τα εισιτήρια σε πολλές από αυτές είναι ήδη ανάρπαστα. 

Αναλυτικότερα γι' αυτή την εβδομάδα: 

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής @ Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ο μέγας ιεροεξεταστής
Το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης» και το «Λόγων Έργα» παρουσιάζουν τον μονόλογο «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκι από τους «Αδελφούς Καραμάζοβ» (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο) σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου, επεξεργασία κειμένου από τη Ματίνα Μόσχοβη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.

Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς Καραμάζοβ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό. Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στην γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος, τον συλλαμβάνει. Την νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;».

Από Δευτέρα 21 Μαΐου στο θέατρο Τζένη Καρέζη. 

*****
Οιδίπους Τύραννος @ Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου 

Οιδίπους Τύραννος
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και η ΕΩΣ παρουσιάζουν την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη.

Σ’ ένα αμυδρά φωτισμένο ανάκτορο, με θέα την Αθήνα, σαν σε μαυρόασπρο φιλμ του Αντονιόνι, περιστοιχισμένος από ανθρώπους που δεν «κοιτούν», ζει ο νεαρός βασιλιάς Οιδίπους. Ένας άνευ προηγουμένου λοιμός τυραννά τη χώρα και τους πολίτες της. Μόνος τρόπος σωτηρίας, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, η εξιχνίαση της δολοφονίας του πρώην βασιλιά Λάιου και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ο νεαρός Οιδίποδας αναλαμβάνει χρέη ερευνητή και η αναζήτηση αρχίζει. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη δεσμεύεται πως θα βρει τον ένοχο. Θα το πράξει με την ίδια ζέση σαν να επρόκειτο για τον πατέρα του. 

Ο νεαρός Οιδίποδας, ως φιλοσοφικό alter ego του Φίλιπ Μάρλοου, του διάσημου χαρακτήρα του Ρέημοντ Τσάντλερ, οδηγεί τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, με όρους, στυλιζάρισμα και όλα τα κλισέ του φιλμ νουάρ, σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία. Η έρευνα θα αποκαλύψει πως όσοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν τι έχει συμβεί, επέλεξαν την εκούσια τυφλότητα και τη σιωπή. Στον πάτο αυτού του πηγαδιού βρισκόμαστε όλοι. Η ευθύνη για το έγκλημα είναι συλλογική. Ακόμη και αν ο  «ένοχος» είναι ένας. 

Από Τετάρτη 23 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Για δέκα παραστάσεις στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. 

*****
Human Voice @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 

Human Voice
H Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας προσκάλεσε τον Γεωργιανό σκηνοθέτη Mikheil Charkviani για να παρουσιάσει και στην Ελλάδα την παράσταση του έργου "Human Voice" του J.Cocteau με την Buba Gogorishvili, μία εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς της στη Γεωργία. H  παράσταση ανέβηκε στη Γεωργία το 2014 στο θέατρο Atoneli όπου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ανεβάσματα του συγκεκριμένου έργου στη χώρα.

Το "Human Voice" (La Voix humaine) του Jean Cocteau, παίχτηκε για πρώτη φορά στην Comedie-Francaise το 1930 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Είναι ένας μονόλογος τοποθετημένος στο Παρίσι, στον οποίο μια μεσήλικη γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο με τον επί πέντε χρόνια έρωτα της, που την εγκαταλείπει. Είναι πολύ ερωτευμένη μαζί του αλλά εκείνος πρόκειται την επόμενη ημέρα να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Ο μονόλογος ακολουθεί την ψυχολογική πτώση της γυναίκας που ενώ φαινομενικά προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, σταδιακά οδηγείται στην απόγνωση.

Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.

Από Σάββατο 26 Μαΐου έως Σάββατο 2 Ιουνίου. Για επτά παραστάσεις στη Β' Σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. 

*****
Χορός Θανάτου @ Θέατρο Μεταξουργείο 

χορος θανατου

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί του Άκι Βλουτή θα παρουσιάσει στο Θέατρο Μεταξουργείο από την Πέμπτη 17 Μαΐου το αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, «Χορός Θανάτου», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τον Άκι Βλουτή, την Δήμητρα Χατούπη και τον Σταύρο Καραγιάννη.

Ένα ζευγάρι -ο Έντγκαρ και η Άλις-, που ζει απομακρυσμένο και απομονωμένο σ΄ ένα νησί, σε ένα κτήριο που κάποτε ήταν φυλακή, απόψε γιορτάζει τα 25 χρόνια έγγαμου βίου. Από το ξεκίνημα του έργου, προσπαθούν να δραπετεύσουν από την κενότητα της ζωής τους φτιάχνοντας μαζί παράξενα παιχνίδια που τους κρατούν «ζωντανούς». Η απροσδόκητη εμφάνιση του Κουρτ, δημιουργεί ένα ερωτικό τρίγωνο, που με την σειρά του κινητοποιεί ένα χορευτικό διάλογο, στον οποίο ο καθένας από τους τρεις ήρωες αντιμετωπίζει τους άλλους δύο. Πέραν αυτών όμως, ο Στρίνμπεργκ, μέσα από τις πυκνές σιωπές ανιχνεύει μια σειρά από παγκόσμια υπαρξιακά ζητήματα.  Αν και η κύρια θεματική του έργου πηγάζει από την συζυγική σύγκρουση, παράλληλα υποβόσκουν άμεσα ή έμμεσα η υπαρξιακή αγωνία του άνθρωπου απέναντι στον άλλον, απέναντι στον θάνατο, απέναντι στο κόσμο και την ζωή, απέναντι στην χριστιανική ενοχή, στην μετά θάνατον ζωή και τη μεταφυσική. Ο Στρίνμπεργκ ως μέγας προφήτης, συλλαμβάνει πολύ βαθειά μέσα του, ότι το παιδικό παιχνίδι και το όνειρο, είναι οι μόνες καταφυγές που επιτρέπουν την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης. Δημιουργεί έτσι ένα δαιμονικό αλλά και απολαυστικό αριστούργημα. 

Από Σάββατο 26 Μαΐου στο Θέατρο Μεταξουργείο.

*****
Γκέμμα @ ΒρετάνιαΈνας ύμνος στο μεγαλείο του ανθρώπου σε προσαρμογή – διασκευή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου από τον φιλοσοφικό στοχασμό  του  σύγχρονου ποιητή και  φιλόσοφου, Δ. Λιαντίνη.

Μια παράσταση αφύπνισης, υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη σύνολη ρώτα της αρχής και του τέλους του. Η μαγευτική βραδιά έκλεισε με μια πολύ ανθρώπινη στιγμή. 
Έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης.

Παραστάσεις έως Κυριακή 27 Μαΐου.

*****
Η Κυρά της Θάλασσας @ Θέατρο Νέου Κόσμου

Η κυρά της θάλασσας

Μια ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν από την ομάδα Ομάδα Elephas tiliensis

Ο μύθος της γοργόνας που θυσιάζει την ουρά της, για να ζήσει μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάει, εμπνέει στον Νορβηγό συγγραφέα την «Κυρά της θάλασσας». Ένα ζεστό, παλλόμενο παραμύθι μεταμορφώνεται σε αστικό δράμα, που δείχνει φανερά τις καταβολές του και υπενθυμίζει τη ζωτική μας ανάγκη να ακούμε και να αφηγούμαστε τις πιο παλιές των ιστοριών, γιατί αυτές συγκινούν και μας γιατρεύουν.

Ο Ίψεν τοποθετεί δυο ασύνδετα μεταξύ τους συστήματα - ένα ερωτικό τρίο και το εκλογικευμένο και τακτοποιημένο σύμπαν της οικογένειας - και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης και της ανάγκης μας να ερμηνεύουμε και να ταξινομούμε τα πάντα, ακόμη και να τα θεραπεύουμε. Μια ευρωπαϊκή υστερία. 

Παραστάσεις έως Κυριακή 27 Μαΐου.

*****
Παράταση παραστάσεων:

Αρίστος @ Θέατρο του Νέου Κόσμου (διαβάστε την κριτική του Mixgrill εδώ)

*****
Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Θάρρος ή Αλήθεια @ Αλκμήνη ως 22/05
Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί @ Μπιπ ως 22/05

Ένας ήρωας του καιρού μας @ 104 ως 24/05

Cats @ Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος ως 25/05 (διαβάστε την κριτική του Mixgrill εδώ)
Η σιδηρά πρωθυπουργός @ Θέατρο Μπέλλος ως 25/05
Υπόθεση Μακρόπουλου @ Εθνική Λυρική Σκηνή ως 25/05

Κάποτε ένας πυροβολισμός @ Θέατρο ΕΝ-Α ως 26/05
Βλέπε και φεύγα @ Παραμυθίας ως 26/05
Κβάντα @ Μπιπ ως 26/05
Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ @ Χώρος Τέχνης Αντισωμάτων ως 26/05
Ο Γλάρος @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ως 26/05

Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη @ Vault ως 27/05 (διαβάστε την κριτική του Mixgrill εδώ)
Ψηλά από την γέφυρα @ Εθνικό Θέατρο ως 27/05
Άλμετ @ Άνεσις ως 27/05
Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; @ Vault ως 27/05

Χειμωνιάτικο παραμύθι @ Από Μηχανής Θέατρο ως 27/05
Σαλώμη @ Εθνικό Θέατρο ως 27/05
Αρετή @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ως 27/05

Κάσσυ @ Από Μηχανής Θέατρο ως 27/05
Κάθαρση τώρα @ Αγγέλων βήμα ως 27/05
Η Δημιουργία του ΥΠΟ-Κόσμου @ Αλκμήνη ως 27/05

Οι 12 ένορκοι @ Αλκμήνη ως 27/05 (διαβάστε την κριτική του Mixgrill εδώ)
Το ελεύθερο ζευγάρι @ Μπέλλος ως 27/05
Ευτυχείτε! ή 2 εύθυμες ιστορίες για ανθρώπους που δεν ξέρουν να μιλούν @ Τόπος αλλού ως 27/05
Το βιβλίο του εαυτού μου: Κεφάλαιο Ι-Παράδεισος @ Bios ως 27/05


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα