Cannes 2018

Κάννες 2018: Οι νικητές και η Ελληνική διάκριση

Το 71ο Φεστιβάλ των Καννών ολοκληρώθηκε και η Ζακλίν Λέντζου βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές του.
Διαβάστηκε φορες
Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το 71ο Φεστιβάλ των Καννών αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση για τους λάτρες της 'Εβδομης Τέχνης. Μεγάλος νικητής του φετινού φεστιβάλ αναδείχθηκε ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Kore-Eda Hirozaku, o οποίος παρέλαβε από τα χέρια της προέδρου της φετινής επιτροπής, Cate Blanchett, τον Χρυσό Φοίνικα για την ταίνια "Shoplifters" που αφηγείται την ιστορία μίας οικογένειας τυχοδιωκτών, η οποία προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι.

Cannes 2018
               Ο Κοre-Eda Hirozaku παραλαμβάνει τον Xρυσό Φοίνικα.

Μετά την προβολή του "Jungle Fever" στις Κάννες κατά το μακρινό 1991, ο σκηνοθέτης της, Spike Lee, επέστρεψε φέτος στην Γαλλική Ριβιέρα και αυτή την φορά αποχώρησε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το "BlacKkKlansman". Η ταινία του Lee είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός Αφροαμερικανού αστυνομικού που κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στην ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν) αλλά και να εξελιχθεί σ' ένα από τα ηγετικά της στελέχη στο Κολοράντο την δεκαετία του 1970.

Cannes 2018
 O Spike Lee παραλαμβάνει το βραβείο από τους Benicio Del Toro και Chang Chen.

Επίσης, για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του θεσμού, η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδικό Χρυσό Φοίνικα για την ταινία "Le livre d'image" στον μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Zean-Luc Godard. Ο Godard μαζί με τον François Truffaut και τον Alain Resnais υπήρξαν πρωτοπόροι της "La Nouvelle Vague", ενός κινηματογραφικού κινήματος που με αφετηρία την Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του '50 εκδήλωσε αφενός την εναντίωση του στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου και αφετέρου πρόβαλε ως βασική του αξίωση την απελευθέρωση της κινηματογράφησης και τον διαρκή πειραματισμό.

Το Φεστιβάλ εντός από τα βραβεία που έχει απονέμει κατά το παρεθλόν στον σκηνοθέτη, τον έχει τιμήσει χρησιμοποιώντας σκηνές από τις ταινίες του ως επίσημα poster του Φεστιβάλ, γεγονός που αποδεικνύει την επιρροή που έχει ασκήσει ο Godard στον σύγχρονο κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, το 2016, η αφίσα είχε εμπνευστεί από τα καρέ του "Le Mépris" (Η Περιφρόνηση, 1963), ενώ φέτος από τον "Pierrot, Le Fou" (Τρελό Πιερό, 1965). 


       Το επίσημο trailer της ταινίας, όπως παρουσιάστηκε στις Κάννες.

Μπορεί η καινούργια ταινία του Λάνθιμου, "Τhe Favourite", να μην έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, όπως πολλοί αναμέναμε, εντούτοις το Φεστιβάλ δεν στερήθηκε ελληνικού χρώματος με την Ζακλίν Λέντζου να συμμετέχει στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ, στην Εβδομάδα Κριτικής. Η ταινία της «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» κατέκτησε το σημαντικό βραβείο "Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize" για ταινίες μικρού μήκους στην 57η Εβδομάδα Κριτικής. Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferrés.

Cannes 2018
                  H Zακλίν Λέντζου μετά την βράβευση της.

Ο «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» είναι η τέταρτη ταινία μικρού μήκους της Ζακλίν Λέντζου, η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα από 1.500 μικρού μήκους ταινίες που είχαν υποβληθεί στη συγκεκριμένη ενότητα του Φεστιβάλ για να διαγωνισθεί μαζί με άλλες εννιά ταινίες. Παραγωγός της ταινίας είναι η Φένια Κοσοβίτσα (Blonde). Η παραγωγή και η προώθηση της ταινίας υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Οι μεγάλοι νικητές του 71ου Φεστιβάλ των Καννών:

Χρυσός Φοίνικας: "Shoplifters" του Kοre-Eda Hirokazu
Xρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: "All These Creatures" του Charles Williams
Ειδικός Χρυσός Φοίνικας: "Le livre d'image" του Zean-Luc Godard

Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής: "BlacKkKlansman" του  Spike LEE
Βραβείο Επιτροπής
: "Capharnaum" της Nadine Labaki

Καλυτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Samal Yeslyamova για την ταινία "Ayka"
Kαλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Marcello Fonte για την ταινία "Dogman"

Καλύτερου Σκηνοθέτη: Pawel Pawlikowski για την ταινία "Zimna Wojna"
Χρυσή Κάμερα-Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Lukas Dhont για την ταινία "Girl"

Καλύτερο Σενάριο: Alice Rohrwacher για την ταινία "Lazzaro Felice" &
Jafar Panahi για την ταινία "Se Rokh"


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα