Men Don't Cry

«Οι άντρες δεν κλαίνε»: Είδαμε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Alen Drljevic

Από την Πέμπτη 11/10 στις ελληνικές αίθουσες η ταινία που καταπιάνεται με βετεράνους του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Βοσνίας για τα φετινά Όσκαρ. 
Διαβάστηκε φορες
Την βραβευμένη ταινία από την Βοσνία «Οι άντρες δεν κλαίνε» ("Muskarci ne Placu" / "Men Don't Cry", 2017) του Alen Drljevic θα έχουν την δυνατότητα να δουν οι φίλοι του κινηματογράφου από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 σε διανομή της Neo Films

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού της, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε παρουσιάσει από το 2005 που ξεκίνησε δύο μικρού μήκους ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η πρώτη του λοιπόν αυτή ταινία έχει ήδη βραβευτεί στο 52ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Karlovy Vary με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, ενώ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Βοσνίας για την κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2018.

Η υπόθεση της ταινίας:

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 15 χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μια ομάδα βετεράνων από τις διαφορετικές πλευρές της Γιουγκοσλαβικής σύγκρουσης (Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Π.Γ.Δ.Μ. και Σλοβενία) με εμφανή τα σημάδια του πολέμου, εσωτερικά και εξωτερικά, συγκεντρώνονται από μια ειρηνευτική οργάνωση για να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου, και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ τους. 

Η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη καθώς παλιές έχθρες επανέρχονται στην επιφάνεια, αλλά οι συμμετέχοντες σταδιακά μαθαίνουν να ξεπερνούν αυτά που τους χωρίζουν και καταφέρνουν να βρουν ένα είδος κατανόησης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο, ή τουλάχιστον ένα είδος ανοχής, παρά τις αιματοχυσίες του παρελθόντος.

Δείτε το trailer της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους: Με τις μνήμες του εμφυλίου, στις χώρες που αποτελούσαν την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, ακόμα νωπές, το θέμα της ταινίας είναι εξ ορισμού δύσκολο.
Η σκηνοθετική προσέγγιση είναι θεατρική, καθώς οι θεατές παρακολουθούν τις συνεδρίες που διαδραματίζονται στο ξενοδοχείο που βρίσκονται οι ήρωές μας και αναδεικνύονται σιγά σιγά οι επώδυνες μνήμες και οι χαρακτήρες.

Η ταινία εστιάζει στους χαρακτήρες και στο εσωτερικό δράμα που βιώνει ο καθένας ή επιλεκτικά κρύβει μέχρι τη στιγμή της... αποκάλυψης.

Οι ηθοποιοί κατάλληλα επιλεγμένοι, αποδίδουν εσωτερικά στην αρχή,  εμφατικά κατόπιν, τη συναισθηματική φόρτιση που έρχεται στη επιφάνεια. Η ύπαρξη της μουσικής, εξισορροπεί τις εντάσεις και καταστέλλει τα πάθη που αναβλύζουν. Δεν είναι προφανώς τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένας ήρωας σε στιγμές έντασης ζητά κέρμα για το jukebox που μόνο διακοσμητικό ρόλο δεν έχει!

Το «Οι άντρες δεν κλαίνε» είναι μία βαθύτατα ανθρώπινη και ρεαλιστική ταινία για την σκοτεινή πλευρά του πολέμου, ενός εμφυλίου πολέμου που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει ποτέ νικητές. 


Η ταυτότητα της ταινίας:

Σενάριο : Alen Drljevic , Zoran Solomun
Σκηνοθεσία : Alen Drljevic 
Παίζουν : Sebastian Cavazza, Emir Hadžihfizbegović, Ivo Gregurević, Leon Lučev, Ermin Bravo, κ.α.
Χώρα: Βοσνία 
Γλώσσα: Βοσνιακά
Διάρκεια: 98’
Διανομή: Neo Films

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα