xaris panopoulos

«To δέντρο που μεγάλωσε» - Χάρης Πανόπουλος

Το πρώτο άλμπουμ του νεαρού και πολύ αξιόλογου τραγουδοποιού Χάρη Πανόπουλου.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: 
Πάντρεμα ήχων παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Του χωρισμού, Μικρά Αγγλία, Λύκος

Βαθμολογία: 7,5/10

«To δέντρο που μεγάλωσε» είναι ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ, με το οποίο συστήνεται στο ευρύ κοινός ο νέος τραγουδοποιός Χάρης Πανόπουλος. Έχοντας μια διαδρομή σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας αλλά και τις ιδιαίτερα πετυχημένες εμφανίσεις του στο Θέατρο Πέτρας βρίσκει δισκογραφική στέγη στο Ogdoo Music Group και ηχογραφεί τα 10 τραγούδια που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Χάρης Πανόπουλος «ξεπήδησε» μέσα από το νέο ρεύμα που επικρατεί την τελευταία δεκαετία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, που θέλει όλο και περισσότερους νέους μουσικούς και τραγουδιστές να στρέφονται στην παραδοσιακή μουσική και να παντρεύουν τους ήχους της με το σύγχρονη εποχή. 

Ο ίδιος, μουσικός πάνω απ' όλα, με το λαούτο στο χέρι, μας πρότεινε δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή, το «Καστελόριζο» και τις «Πράσινες γραμμές» που έκαναν αίσθηση, όχι μόνο για την ιδανική πρόσμειξη της παραδοσιακής μουσικής με την σύγχρονη, αλλά και για τους στίχους μαζί με τις καθαρές και απέριττες ερμηνείες του τραγουδοποιού.

Βασιζόμενος στο υλικό που δημιούργησε κυρίως από το 2013 έως το 2016 ηχογραφεί το άλμπουμ, με τελευταία και πιο σημαντική, θα έλεγα, προσθήκη, το τραγούδι με τίτλο «Του χωρισμού» με τη συμβολή της Γεωργίας Νταγάκη

Ο Χάρης Πανόπουλος παρότι γεννημένος στην Αθήνα, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στην Κρητική παραδοσιακή μουσική, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του «...η σχέση μου με την Κρήτη και τη μουσική της αγγίζουν τα όρια του μεταφυσικού...» και αυτό το αντιλαμβάνεται άμεσα κάποιος που ακούει για πρώτη φορά τη μουσική του. Άλλωστε, το γεγονός ότι παίζει λαούτο που αγόρασε με συνδρομή του Γιάννη Χαρούλη, νομίζω πως τα λέει όλα.

Από τις πρώτες ακροάσεις, αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι τα τραγούδια είναι αρμονικά τακτοποιημένα, χωρίς να κάνουν «κοιλιά» και να σε αναγκάζουν να πηγαίνεις παρακάτω, ακούγονται ευχάριστα και σου δημιουργούν προσμονή για το επόμενο. Το δεύτερο στοιχείο είναι η καθαρότητα της φωνής του τραγουδοποιού. Σωστή άρθρωση, λιτή ερμηνεία και ηχόχρωμα που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος και το είδος του τραγουδιού που υπηρετεί. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η σωστή κατανομή των οργάνων έτσι ώστε ο τελικός ήχος να μην κουράζει και αυτό είναι αποτέλεσμα της ενορχήστρωσης, αλλά και των πολύ καλών μουσικών που συνοδεύουν τον Χάρη Πανόπουλο.

Από τα τραγούδια, πέρα από τα γνωστά «Καστελόριζο» και «Πράσινες γραμμές», ξεχωρίζει αμέσως το τραγούδι με τίτλο «Του χωρισμού» με την σύμπραξη της εξαιρετικής Γεωργίας Νταγάκη ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα τραγούδια «Λύκος» και Μικρά Αγγλία», το δεύτερο μάλιστα κλείνει το άλμπουμ και έχει υπέροχη μελωδία.

Ο τραγουδοποιός υπογράφει μουσικά τα 7 από τα 10 τραγούδια, ο δάσκαλός του Γιάννης Κακλής το τραγούδι «Πράσινες γραμμές», ο Δημήτρης Γλέζος το τραγούδι «Ανηφόρα», η Πέννυ Μαδεντζίδη που συνυπογράφει με τον Χάρη Πανόπουλο το τραγούδι «Όλο το τώρα», ενώ το τραγούδι «Καστελόριζο» είναι διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού.

Δίπλα του με σημαντική συμβολή στα λόγια των τραγουδιών: ο «δικός μας» Αντώνης Κατσαμάς, η Ελένη Σιούφτα, ο  Γιώργος Καραμήτρος, ο  Θοδωρής Παρασκευόπουλος, η Κωνσταντίνα Καφφέ, ο Χρήστος Κωτσάκης η Καλλιρόη Μπελεβώνη και ο πολύ αξιόλογος Οδυσσέας Ιωάννου.

Στοιχεία του άλμπουμ:

Τίτλος: Το δέντρο που μεγάλωσε
Κυκλοφορία: 10/9/2018
Δισκογραφική Εταιρεία: Ogdoo Music Group

Τα τραγούδια:

01. Λύκος
Στίχοι: Αντώνης Κατσαμάς

02. Το δέντρο
Στίχοι: Γιώργος Καραμήτρος

03. Πράσινες Γραμμές
Μουσική: Γιάννης Κακλής
Στίχοι: Ελένη Σιούφτα

04. Καστελόριζο (παραδοσιακό)
Στίχοι: Θοδωρής Παρασκευόπουλος

05. Του χωρισμού
Στίχοι: Αντώνης Κατσαμάς

06. Ταξιδευτές
Στίχοι: Κωνσταντίνα Καφφέ

07. Μες του χειμώνα την καρδιά
Στίχοι: Χρήστος Κωτσάκης

08. Ανηφόρα
Μουσική: Δημήτρης Γλέζος
Στίχοι: Αντώνης Κατσαμάς

09. Όλο το τώρα
Μουσική: Χάρης Πανόπουλος & Πέννυ Μαδεντζίδη
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

10. Μικρά Αγγλία
Στίχοι: Καλλιρόη Μπελεβώνη

Διαβάστε ακόμα