tryfonlazos_gimme10

Gimme 10: Ο Τρύφων Λάζος για όσα άκουγε καθώς έφτιαχνε το ντεμπούτο άλμπουμ του

Ο τραγουδοποιός ανοίγει τη συναυλία των Ψύλλοι Στ' Άχυρα, στις 11 Απριλίου, στο An Club.
Διαβάστηκε φορες
Ο γεννημένος στη Νάουσα τραγουδοποιός Τρύφων Λάζος ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως μέλος του συγκροτήματος Old House Playground. Μαζί τους έζησε στην Αθήνα αλλά και στο Μάντσεστερ, κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ και πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γαλλία.

Μετά τη διάλυση του γκρουπ, ο Λάζος επέστρεψε στην Ελλάδα, αφού πρώτα έγραψε, σε ένα νεραϊδόσπιτο πίσω από τη λίμνη του Chorlton Water Park του Μάντσεστερ, τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο ντεμπούτο άλμπουμ του Αναφορά, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από την Puzzlemusik.

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, αλλά και την επερχόμενη εμφάνισή του, στην έναρξη του live των Ψύλλοι Στ' Άχυρα (11 Απριλίου, An Club), όπου σε ένα ημίωρο σετ θα παίξει με την κιθάρα του μερικά από τα τραγούδια του Αναφορά, ο Τρύφων Λάζος αναφέρεται παρακάτω σε άλμπουμ και κομμάτια που άκουγε την περίοδο που έγραφε το ντεμπούτο του.

1. Τα Μπλουζ Του Πρίγκιπα - Παύλος Σιδηρόπουλος (1992)
Από τότε που το άκουσα για πρώτη φορά, δεν θυμάμαι πόσα χρόνια πάνε, δεν έχει πάψει να παίζει, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο μυαλό μου. Και αν καμιά φορά το ξεχνούσα, τα τραγούδια ερχόταν στην κιθάρα με το που θα την έπιανα. Για εμένα το καλύτερο άλμπουμ της γενιάς στην οποία ανήκει. 

2. Real Gone - Tom Waits (2004)
Το αγόρασα το 2004, όταν και κυκλοφόρησε δηλαδή. Ουσιαστικά έμαθα τα μπλουζ με αυτό το άλμπουμ. Λάτρεψα τον ήχο και τα παιξίματα του Marc Ribot στην ηλεκτρική κιθάρα. Με έχει επηρεάσει πολύ στο παίξιμό μου. Αυτός ο δίσκος με έβαλε και περισσότερο στα ρεμπέτικα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Αργότερα έμαθα ότι ο συγκεκριμένος κιθαρίστας έχει μελετήσει τα ρεμπέτικα και αυτό βγαίνει στον ήχο του.

3. "Riders On The Storm" - The Doors
Μεγάλη αγάπη οι συγκεκριμένοι. Τα πρωινά στη δουλειά για πολύ καιρό ξεκινούσαν με αυτό το τραγούδι. Έβγαινε ο ήλιος με το hammond του Manzarek. Όμορφα.

4. "Να Μην Αφήνεις Γιασεμί" - Ψαραντώνης
Η ερμηνεία του με κάνει να σκέφτομαι πως δεν τον κρατάει κανένα στενό αυτόν τον άνθρωπο. Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση στην τέχνη του, κάνει ό,τι γουστάρει, είναι ελεύθερος. Και η αλήθεια του έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας. Τα σέβη μου.

5. "Τα Ζηλιάρικά Σου Μάτια" - Μάρκος Βαμβακάρης
Μπορούσα να διαλέξω ένα σωρό άλλα τραγούδια του. Όπως επηρέασε τους πάντες, επηρέασε κι εμένα. Όσο ήμουν Αγγλία είχαμε φτιάξει μια ρεμπέτικη μπάντα με τα φιλαράκια, να παίζουμε για την πάρτη μας. Πολλά τραγούδια του Μάρκου. Το συγκεκριμένο έπαιζε και σπίτι μου πολύ συχνά, όσο έγραφα τα τραγούδια για το Αναφορά

6. "Fur Alina" - Arvo Pärt
Έτσι τελείωνε η μέρα συνήθως. Πολύ όμορφο, μίνιμαλ, απλό, όπως πρέπει.

7. "One More Cup Of Coffee" - Bob Dylan 
Ένας πολύ καλός μου φίλος πρόσφατα μου είπε "πώς γίνεται και κάθε καλό κομμάτι που ακούω από Αμερική είναι του Dylan;" Το συγκεκριμένο το αγαπάω πολύ.

8. "Σμυρνέικο Μινόρε" - Μαρίκα Παπαγκίκα
Ανοίγει την αγκαλιά του και σε βάζει μέσα του. Έτσι ένιωσα όταν πρώτο-άκουσα το συγκεκριμένο τραγούδι. Επέστρεψα στη γη μόνο σαν τελείωσε. Μακάρι να αξιωθούμε να γράψουμε κάτι τέτοιο.

9. Ταμπαχανιώτικα - Ψαρολάμπης (2004)
Το ανακάλυψα τυχαία στο YouTube, άκουγα τα κομμάτια ξανά και ξανά. Κάτι έχει το νερό εκεί στα Ανώγεια...

10. Hung At Heart - The Growlers (2013)
Ωραίοι στίχοι, ωραίες μουσικές, πολύ συχνά στα ηχεία και το συγκεκριμένο άλμπουμ. "I dig myself above the ground, I had an epiphany baby, a realisation..."


Διαβάστε ακόμα