Whatever makes us happy on a Sunday morning: Το εκλογικό

Ημέρα εκλογών η σημερινή και αποφασίσαμε να ανανεώσουμε την εκλογική μας δισκοθήκη.
Διαβάστηκε φορες
Ψάχνοντας τα εκλογικά τους βιβλιάρια, οι συντάκτες του Mix Grill ψαχούλεψαν και τις δισκοθήκες τους για να αφιερώσουν από ένα τραγούδι στις σημερινές εκλογές. Ένα μουσικό ταξίδι από τα μνημόνια και τις υποσχέσεις ως τις ελπίδες για αλλαγή και την αυτοκριτική για να σας κρατήσει συντροφιά στην ουρά για το παραβάν.

Καλή Κυριακή και ψηφίστε υπεύθυνα!






«Τα Βράδια της Κρίσης» από τους Κόρε. Ύδρο.
επιλογή του Ορέστη Καζασίδη
Μετά από χρόνια μνημονίων που μας χάρισαν «ωραία βράδια της κρίσης», φτάνουν οι πρώτες εθνικές εκλογές της μεταμνημονιακής περιόδου. Ή τουλάχιστον για αυτό προσπαθούν να μας πείσουν όσοι υποστήριξαν τα μνημόνια με τις υπογραφές και τις πράξεις τους.


«Εκλογές» από τον Ορφέα Περίδη
επιλογή του Δημήτρη Καμπούρη
Ο καλλιτέχνης τα λέει όλα: «Έργα στις οδούς / θέσεις και μισθοί, αυξήσεις /
εντυπώσεις, υποσχέσεις έρχονται εκλογές».


«Σύνδρομο Της Στοκχόλμης (Εκλογές)» από τους Πάνο Κατσιμίχα και Μάνο Ξυδούς
επιλογή της Εύης Παπαγρηγορίου
Όταν το ακούω, σκέφτομαι τις προσδοκίες των ανθρώπων για μια καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας, οι οποίες διαψεύδονται επανειλημμένα, καθώς την τελευταία δεκαετία, όποτε βγήκε ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί μαζικά, έφαγε χημικά ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
«Εν τω μεταξύ κυλάει η ζωή...» σε ρυθμούς καλοκαιριού...


«Έχει ο Θεός» από την Ελευθερία Αρβανιτάκη 
επιλογή του Γιάννη Κουρεμένου
Το θεωρώ απ' τα πιο «απαραίτητα» πολιτικά κομμάτια στην Ελλάδα. Είναι αυτή η αισιόδοξη μελαγχολία που ταιριάζει απόλυτα στους περισσότερους Έλληνες που σε κάθε εκλογές λυπούνται πως δεν θα αλλάξει τίποτα, αλλά ελπίζουν και προσπαθούν παρ' όλα αυτά. Ίσως ακόμη μοιάζει σαν μια μεταφορική απαγγελία της Ελλάδας προς τους Έλληνες και τα συναφή. Πάντως θεωρώ πως είναι διαφορετικό απ' τα περισσότερα πολιτικά τραγούδια και γι' αυτό αξίζει.


«Υδροχόος» από τον Νίκο Παπάζογλου
επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Ό,τι και αν λένε οι μεγάλοι μεσσίες, όλα τα ίδια μένουν, όσα χέρια και αν αλλάξει η εξουσία.


"O Fortuna" του Carl Orff
επιλογή του Κωνσταντίνου Ρουμελιώτη
Οι παλαιότεροι που διαβάζουν ήδη γελάνε. Το κομμάτι είναι ταυτισμένο για πάντα στην συνείδηση όλων με μεγάλο πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο. Ήταν, δε, τόσο μεγάλη η ταύτιση και η ηχητική αναγνωρισιμότητά του, που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν για τον Γερμανό δημιουργό Carl Orff, (10 Ιουλίου 1895 - 29 Μαρτίου 1982) ο οποίος ήταν συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός. Η καντάτα Carmina Burana είναι από τα πλέον γνωστά έργα του, γραμμένη το 1937 για σολίστες, χορωδίες και μεγάλη ορχήστρα. Όλοι θεωρούσαν ότι ο συνθέτης ήταν μέλος της κλαδικής του κόμματος


"Battle of the Beanfield" από τους The Levellers
επιλογή του Δημήτρη Όρλη
Αυτό το τραγούδι αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο συμβάν στην αγγλική ιστορία (την μάχη του Beanfield στο Στόουνχετζ επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ το 1985), αλλά έχει μια πιο γενική ματιά. Έχει και το στίχο "it's what your votes condone", με ένα «περίεργο» ρήμα που στα ελληνικά σημαίνει κάτι μεταξύ «συγχωρώ» και «παραβλέπω» ή «εθελοτυφλώ».


"Mestizaje" από τους Ska-P
επιλογή της Μύριαμ Πατρού
Όταν το ακούω, σκέφτομαι πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ελπίζουν πως κάπως, κάποτε, κάτι θα αλλάξει. Καλές εκλογές και -όπως λένε και οι Ska-P- somos la revolución (είμαστε η επανάσταση)!


"Unfuck The World" από τους Prophets of Rage
επιλογή του Αλέξανδρου Μούρτζου
Η μπάντα που γεννήθηκε από τις στάχτες των Rage Against the Machine λανσάρει ένα έξυπνο κομμάτι υπό τον τίτλο "Unfuck the World", αφήνοντας πίσω το διαχρονικό, κλισέ και μη αποτελεσματικό "Fuck the World". Για να κάνουμε "unfuck" την φάση, λοιπόν, χρειάζεται ατομική και συλλογική προσπάθεια. Η ψήφος είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό εργαλείο που ανοίγει τον δρόμο προς τα εκεί.


"Elected" από το Alice Cooper Group
επιλογή του Ξενοφώντα Καράμπαλη
Αν συνδέω ένα τραγούδι με τις εκλογές είναι το κλασσικό/ειρωνικό garage rock του "Elected". Με το χαρακτηριστικό tongue-in-cheek στιλ του Cooper, που πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται, ασκεί κριτική στα ψέματα που συνοδεύουν το πολιτικό σύστημα αλλά και περισσότερο από όλα στον εαυτό του!


"2+2=5" από τους Radiohead
επιλογή του Ορέστη Καζασίδη
Η φράση από το "1984" του George Orwell χρησιμοποιείται για να αποδώσει κάθε προσπάθεια προπαγάνδας και χαλιναγώγησης των μαζών.
Ο εναλλακτικός τίτλος του τραγουδιού είναι "The Lukewarm" και εμπνέεται από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη (3,16): «οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου». Αυτό το «χλιαρὸς» μεταφράζεται στα αγγλικά ως "lukewarm". Αποδίδοντας το νόημα στα των εκλογών, αφορά την άρνηση της επιλογής ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Διαφορετικά, ας μείνουμε στα σπίτια όπου πάντα 2+2 ισούται με 5 και να ευχόμαστε να μην πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας.

Εκλογές 2019 παραβάν

Διαβάστε ακόμα

Το αφιέρωμα του Στέργιου Παπαστεργίου για τις εκλογές στο ελληνικό τραγούδιΜέρος 1ο και Μέρος 2ο





Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα