locomondo80s

Αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά #24: Μάρκος Κούμαρης - 80s (2017)

Το παιχνίδι με τις λέξεις ήταν πάντα το ζητούμενο στη στιχουργία.
Διαβάστηκε φορες
Ο Πρόδρομος Doe τραγουδάει και γράφει στίχους στο συγκρότημα Jane Doe, έχει εκδώσει μερικά βιβλία, σχεδιάζει επιτραπέζια παιχνίδια, παίζει μπάσκετ και διάφορα άλλα. Μια ακόμα ασχολία του είναι η παρουσίαση στο Mix Grill της στήλης «100 αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά».


Locomondo - 80s
(Single) [2017]
Στιχουργός: Μάρκος Κούμαρης

Όμορφος στίχος δε σημαίνει απαραίτητα ποίηση. Δεν είναι πάντα και μόνο μεγάλα νοήματα, προσωπικές ιστορίες ή κάτι ανάμεσα. Το τραγούδι, ως λαϊκή τέχνη πρωτίστως, μπορεί να διαλύει τις λέξεις, να τις συναρμολογεί, να δημιουργεί καινούργιες ή να εξαφανίζει παλιές, να τις άδει κι ο βασιλιάς, να τις γκαρίζει κι ο επαίτης.

Το τραγούδι ορίζει κανόνες και μετά τους μαχαιρώνει στην καρδιά.

Κι ο καλός ο στιχουργός ξέρει πότε να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο και πότε να χαθεί στο δάσος.

Για ποιο πράγμα μιλάω; Δεν μπορώ να το ορίσω, μπορώ όμως να του δώσω σχήμα. Ένα σχήμα που μοιάζει με την «Υβρεοπομπή» του Δεληβοριά ή τη δισκογραφία των Ημισκουμπρίων, το Μαύρο Γάτο των Παπακωνσταντίνου (Βασίλης μουσική, Θανάσης στίχους) ή το «Άμα Σε Λέγαν Βάσω» του Άσιμου. Μοιάζει με τις σατιρικές στιγμές του Ρασούλη, τη «Σωματική Ανάγκη» του Σαββόπουλου, το «Χαροκόπου» του Άκη Πάνου.

Το παιχνίδι με τις λέξεις ήταν πάντα το ζητούμενο στη στιχουργία. Κι όταν γίνεται με τρομερά έξυπνο τρόπο, μπορεί να καταλήξεις με το σημερινό μας τραγούδι.





Διαβάστε επίσης:

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα