Japan Karaoke Covid Cover

Ξέρετε ότι μπορούμε πια να τραγουδήσουμε karaoke;

Η κουλτούρα του karaoke, του αγαπημένου κλάδου διασκέδασης της Ιαπωνίας, μεταλλάσσεται και αντεπιτίθεται για να επιβιώσει την εποχή του κορονοϊού.
Διαβάστηκε φορες
Το karaoke είναι κάτι σαν το εθνικό σπορ της Ιαπωνίας. Είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο διασκέδασης και κοινωνικοποίησης όσο το να δεις κομπανία να τραγουδάει σε Ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα - ίσως και πιο πολύ. Δεν είναι λίγες οι φορές που ταξιδιώτες έχουν βρεθεί σε Ιαπωνικά μπαρ, εκεί λίγο έξω από την Osaka όπου δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν ξένοι, και όλο το μπαρ τους κοιτάζει. Με το που πέσει η ερώτηση προς τον barman «Ξέρετε πού μπορούμε να τραγουδήσουμε karaoke;», ο barman αρχίζει να μοιράζει μικρόφωνα στο μαγαζί και οι οθόνες του μπαρ γεμίζουν στίχους γνωστών τραγουδιών. Πριν το καταλάβεις, όλο το μπαρ μοιράζεται τα μικρόφωνα και όλοι περιμένουν τη σειρά τους για να τραγουδήσουν.

Βέβαια το karaoke είναι διαθέσιμο και στην πιο εμπορική του εκδοχή, αυτή που μπαίνεις σε δωματιάκια με τη παρέα σου (ή και με αγνώστους) και ξεδιπλώνεις το ταλέντο σου. Και μοιραία φτάνουμε στην διαπίστωση πως τώρα με την πανδημία αυτός ο τρόπος διασκέδασης μάλλον θα εκλείψει: συνωστισμός, σταγονίδια και στενές συναθροίσεις τρίτου τύπου βρίσκονται στο κέντρο της κουλτούρας του karaoke.

japan covid

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας όμως πήρε τα βασικά μέτρα που χρειάζεται ώστε τα μαγαζιά με karaoke να είναι ασφαλή στον προσωρινό τρόπο ζωής της εποχής, δηλαδή: θερμομέτρηση, ανέπαφες συναλλαγές, social distancing, μάσκες (εκτός του εκάστοτε «τραγουδιστή»), όριο ατόμων αλλά και απαγόρευση φιλιών μεταξύ αγνώστων (!).

Το ενδιαφέρον ξεκινάει με τις τεχνολογίες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν οι βετεράνοι ιδιοκτήτες κέντρων karaoke που ελπίζουν να λειτουργήσουν σαν τονωτική ένεση στον κλάδο. Απλές εφαρμογές μετατρέπουν το κινητό σε τηλεχειριστήριο - αλλά και σε εναλλακτική οθόνη για να διαβάζει κάποιος τους στίχους (αποφεύγοντας έτσι τις επαφές και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις). Επίσης, έχουν δημιουργηθεί virtual groups που δίνουν τη δυνατότητα στους πιο νευρικούς να τραγουδούν σε ένα δωμάτιο μόνοι, ενώ η ερμηνεία τους μεταδίδεται μέσω διαδικτύου. Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, η εφαρμογή Joysound τώρα πια σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις τις ρυθμίσεις ώστε οι φωνητικές σου δυνατότητες να προσαρμοστούν στη μάσκα που πιθανώς να φοράς.

Japan Karaoke Covid 1

Γνωρίζοντας πως η κουλτούρα του karaoke συνοδεύεται με ουρλιαχτά και κραυγές ενθουσιασμού, οι ειδήμονες έχουν ξεκινήσει την προώθηση σιωπηλών συναναστροφών. Προηχογραφημένα χειροκροτήματα και φωνές μαζί με τη δυνατότητα live chat σε οθόνες χρησιμοποιούνται ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Αντίστοιχα φαινόμενα σιωπηλής παράνοιας έχουν ξεκινήσει και σε διάφορα μπαρ της χώρας, όπου οι πελάτες δεν μιλούν ούτε μεταξύ τους αλλά ούτε και με τον barman, καθώς αρκούνται να γράφουν τα απαραίτητα σε χαρτί.

Τα μέτρα και οι αλλαγές στην αγαπημένη δραστηριότητα της Ιαπωνίας δεν σχετίζονται μόνο με την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και για να πειστεί ο κόσμος ότι είναι ακόμα ασφαλές να επισκέπτεται τα μαγαζιά και τους χώρους που προσφέρουν αυτού του τύπου τη διασκέδαση. Όπως καταλαβαίνετε, ορισμένα από όσα περιλαμβάνει αυτό το άρθρο μοιάζουν σαν κομμάτια από ταινία φαντασίας, όμως φίλες και φίλοι συμβαίνουν στα αλήθεια στην Ανατολική Ασία όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές και ποιος ξέρει ... ίσως το ζήσετε και εσείς στο άμεσο μέλλον!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα