COVID CINEMA THEATER

Ανοίγουν οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι!

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των κλειστών πολιτιστικών χώρων για τον Οκτώβριο. 
Διαβάστηκε φορες
Στα ευχάριστα της χθεσινής ημέρας έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που δημοσιεύτηκε χθες στην σελίδα του Συλλόγου στο Facebook, με την οποία μας ενημερώνει για το σταδιακό άνοιγμα των θεάτρων και κινηματογράφων που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο, καθώς φυσικά και των μουσικών σκηνών.

Όπως αναφέρεται στην δημοσίευση, το άνοιγμα των καλλιτεχνικών χώρων, το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό επισήμως από την κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, θα είναι αρχικώς με πληρότητα της τάξεως του 30% για την Αττική. Η πληρότητα δε των χώρων θα τίθεται συνεχώς υπό εξέταση, καθότι θα εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας στον εκάστοτε γεωγραφικό νομό. Στο καλύτερο σενάριο θέατρα, κινηματογράφοι και μουσικές σκηνές θα λειτουργήσουν με πληρότητα 65%, ενώ φυσικά δεν αποκλείεται και το κλείσιμο τους, αν η εξέλιξη του COVID 19 το επιβάλλει. 

Αν και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ευχάριστη εξέλιξη για τον πολιτισμό της χώρας, δεν μπορούμε εντούτοις να παραβλέψουμε το ερώτημα του τίθεται σχετικά με την βιωσιμότητα μιας παραγωγής, αν ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της μείωσης του κοινού ή του κλεισίματος του χώρου, και φυσικά κατά πόσο θα είναι σε θέση ο κρατικός μηχανισμός να βοηθήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού. Στο ερώτημα, νομίζω, απαντά η κα. Μενδώνη με την παραδοχή της πως ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να καλύψει τις αποζημιώσεις 20 χιλιάδων εργαζομένων για τους μήνες  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ενώ, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις που σημειώθηκαν λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για τον περιορισμό του ιού, η Κα. Μενδώνη και κατ' επέκταση η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της, ρίχνοντας το μπαλάκι στους παραγωγούς!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην σελίδα του Συλλόγου στο Facebook.

Η Υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τα σωματεία μας, αλλά και τους εκπροσώπους των εργοδοτών  σε ενημερωτική διάσκεψη με θέμα τα νέα μέτρα και το σχέδιο "ανοίγματος" των χώρων του πολιτισμού. Σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Χαρδαλιά, μας ενημέρωσε πως η πληρότητα των Μουσικών Σκηνών και Θεάτρων θα είναι ένα δυναμικό στοιχείο και θα εξαρτάται από τα υγειονομικά δεδομένα όπως αυτά θα καταγράφονται ανά γεωγραφικό νομό. 'Έτσι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει πληρότητα 65%, στην επόμενη κλίμακα 50%, στην επόμενη 30% και αντίστοιχα στη 4η περίπτωση θα υπάρχει lockdown. Με βάση τα παραπάνω, την Παρασκευή 9/10 θα ανακοινωθεί και επίσημα για την Αττική το 30%. 

Για άλλη μια φορά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά μας και συγκεκριμένα :
 
1.  Για την επιδότηση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το "ταμείο" της κυβέρνησης φτάνει για 20 χιλιάδες εργαζόμενους στον πολιτισμό. Καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό δεν αφορά αυτούς που είναι δικαιούχοι από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Θυμίζουμε πως  δικαιούχοι σήμερα είναι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αναστολής.

2.  Για τις αποζημιώσεις λόγο ακυρώσεων, παραγωγών ή Δήμων και Περιφερειών, θεώρησε πως αυτό δεν αφορά το Υπουργείο, και πως όπου υπήρχαν συμβάσεις προβλέπονται και αποζημιώσεις από τους παραγωγούς!!! Επανάφερε ουσιαστικά τη θέση της ότι φταίμε οι μουσικοί για την μαύρη εργασία και όχι η εργοδοσία, λέγοντας μας ότι είναι ευθύνη μας που δεν προβλέπουν αποζημιώσεις  σε περίπτωση ακύρωσης συμβάσεων που υπογράφουμε. Φαίνεται ότι μόνο εμείς δεν ξεχνάμε την διαχρονική στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων από όλες τις κυβερνήσεις που   καταστρατήγησαν  τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το αν και πώς θα επιστρέψουμε ορισμένοι στην εργασία μας θα είναι ένα αποτέλεσμα οικονομικών δεδομένων που αφορούν τους εργοδότες και η εξέλιξη της πανδημίας. Η μετάφραση σε αυτό είναι καθαρή, θα κριθεί από το  «πόσο αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άρα καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε εμείς την απαράδεκτη καθυστέρηση αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. 

Καταλαβαίνουμε όμως και κάτι άλλο και το λέμε καθαρά. Η επιστροφή στη σκηνή με 30% πληρότητα δεν θα επιτρέψουμε να σημάνει 70% μείωση του μισθού μας. 

Στα δύσκολα που έρχονται μας μένει ένας δρόμος.Ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης σε όλα τα μέτωπα. Απέναντι στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα που ευθύνονται για το πως έφτασε το επάγγελμά μας ως εδώ, αλλά και απέναντι στην εργοδοσία. 

Συνεχίζουμε στο πνεύμα των αποφάσεων της Γενικής μας Συνέλευσης.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα