digger1

Digger: μια ταινία που «σκάβει» βαθιά στο μυαλό και την ψυχή σου

Σ' αυτό το δάσος το πιο επικίνδυνο ζώο είμαστε εμείς!

Διαβάστηκε φορες

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo από τις 11 Ιανουαρίου 2022.

Μετά από έξι μήνες εγκλεισμού, η χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία μας δημιουργεί επιτέλους ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον. Έστω και με περιορισμούς, οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν ανοίξει και πολλοί κινηματογραφόφιλοι βρίσκονται πάλι στα αγαπημένα τους … στέκια.

Το "Digger" είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που πρόσφατα θριάμβευσε στα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας συνολικά δέκα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και πρώτου ανδρικού ρόλου. Η ταινία έχει βραβευτεί και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων Τέχνης (CICAE Art Cinema Award) από το τμήμα Πανόραμα της 70ής Berlinale και το βραβείο ανδρικής Ερμηνείας για τον Βαγγέλη Μουρίκη στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο.

Ο Νικήτας (Βαγγέλης Μουρίκης) ζει μόνος του μέσα σ’ ένα κατάφυτο δάσος, αποτραβηγμένος στην αγροικία του. Την καθημερινότητά του διαταράσσει ο ερχομός του γιου του (Αργύρης Πανταζάρας), ο οποίος διεκδικεί μερίδιο από αυτή την αγροικία μετά από το θάνατο της μητέρας του. Παράλληλα, μια μεταλλευτική εταιρεία προσπαθεί να επεκταθεί επικίνδυνα στην περιοχή. Η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη.

Αποτελεί μεγάλη ευτυχία για ένα κινηματογραφόφιλο να παρακολουθεί μια τέτοια ταινία με πρωταγωνιστές από την μία τους ηθοποιούς και από την άλλη την φύση και ιδιαίτερα το δάσος, το οποίο καθ’ όλη την διάρκειά της προωθεί τη δραματουργία.

Ο Νικήτας είναι άνδρας «παλαιής κοπής», ριζωμένος στον τόπο του, θεματοφύλακας παλαιότερων αξιών. Ο γιός του, παιδί μιας άλλης γενιάς, γαλουχημένος με νέες ιδέες. Οι δυο τους είναι για χρόνια απομακρυσμένοι μεταξύ τους. Η ισορροπία είναι δύσκολη υπόθεση.

«Σ' αυτό το δάσος το πιο επικίνδυνο ζώο είμαστε εμείς!», λέει κάπου ο ήρωάς μας και σιωπά για να αφουγκραστεί τους ήχους του, την καρδιά του.


Με σταθερές το δάσος και την συνύπαρξη των αντιθέτων (φως-σκοτάδι, βοή-σιωπή, παλαιό-νέο, παράδοση-εξέλιξη, καλό-κακό) ο θεατής βρίσκεται απέναντι σε μια ιστορία που διαθέτει βάθος, επίπεδα και πολλαπλές αναγνώσεις.

Η υποκριτική δεινότητα και των δύο πρωταγωνιστών είναι απαράμιλλη, όπως και η μεταξύ τους χημεία. Είναι ευλογία για κάθε Έλληνα κινηματογραφιστή να έχει στην ταινία του ως συνεργάτη (γιατί δεν είναι μόνο ηθοποιός) τον Βαγγέλη Μουρίκη, δικαίως δις βραβευμένο για την συγκεκριμένη ταινία.

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης κάνει ένα εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο. Με όραμα από την δημιουργία του σεναρίου, καδράρει με τέχνη τους ήρωές του και με την βοήθεια της υποβλητικής και ατμοσφαιρικής φωτογραφίας – του επίσης βραβευμένου για την συγκεκριμένη ταινία Γιώργου Καρβέλα – αναδεικνύει την φύση και τους χαρακτήρες.

Είναι το "Digger" απλά μια ταινία για το χάσμα των γενεών και την μεταξύ τους σύγκρουση; Για το βιομηχανικό τέρας που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του;

Ίσως είναι μια ταινία για την ασταθή ισορροπία του σύμπαντος, γιατί εκ της δημιουργίας το καλό πήγαινε μαζί με το κακό, το γινγκ μαζί με το γιανγκ, όπως το vice παρέα με το versa.

Digger
Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης.
Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης, Μαρία Βώττη, Βαγγέλης Μουρίκης.
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Διάρκεια: 101'

Διαβάστε ακόμα