alexandrosDrakosKtistakis megaron 2021

Οι «Κύκλοι» πλημμύρισαν με μουσική και γέμισαν τη ψυχή

Ο Κήπος του Μεγάρου άνοιξε ξανά τις πύλες του μετά από σχεδόν ένα χρόνο για να υποδεχτεί τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και τους καινούριους «Κύκλους» του. Έτσι ονομάζεται η τελευταία δισκογραφική του δουλειά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Panik Oxygen και περιλαμβάνει έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά.

Διαβάστηκε φορες

Το καλοκαίρι αγαπώ τις συναυλίες σε ανοιχτό χώρο γιατί νιώθεις με έναν μαγικό τρόπο και τη φύση να συμμετέχει σε αυτές. Τι θα γινόταν όμως σε ένα τόσο όμορφο χώρο στο κέντρο της Αθήνας; Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες ντράμερ και εκφραστής της jazz σκηνής στην Ελλάδα, την Παρασκευή το βράδυ, παρουσίασε ζωντανά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κύκλοι» και υπότιτλο «έξι τραγούδια κι έξι ορχηστρικά», σε μια ξεχωριστή συναυλία. 

Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας και η ανυπομονησία μου είχε χτυπήσει κόκκινο, όταν έφτασα εκεί, μέχρι να ξεκινήσει η συναυλία. Λίγο αργότερα, βρισκόμουν στη θέση μου, με τις απαραίτητες αποστάσεις, σε ένα σχεδόν κατάμεστο υπέροχο χώρο. Εκεί παρατηρούσα τη σκηνή και το πλήθος των μουσικών που θα εμφανίζονταν έτοιμοι να μας παρουσιάσουν όσα είχαν ετοιμάσει.

Η εισαγωγή από την ορχηστρική «Επιστροφή» έστρεψε όλα τα βλέμματα στη σκηνή και μας άνοιξε την πόρτα στο μαγικό μουσικό κόσμο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Η συνέχεια έφερε και το πρώτο τραγούδι, το «Όταν Γυρνάς Ανθίζω», σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη με την Δήμητρα Σελεμίδου να το ερμηνεύει με ένα ιδιαίτερο τρόπο που με άγγιξε και όχι μόνο εμένα όπως φάνηκε από τη χειροκρότημα. Η σύνδεση που έγινε με το επόμενο «Μάταια», όπως το τραγούδησε ο Παναγιώτης Λάμπουρας, φάνηκε τόσο φυσική γιατί η ερμηνεία του ήταν μεστή και η εκτέλεση του τόσο άρτια και πλούσια. Η εναλλαγή των ορχηστρικών κομματιών με τα τραγούδια μάς έδωσε μια μουσικά άρτια ροή.

Λίγο πριν τελειώσει το μέρος του δίσκου οι δύο ερμηνευτές μας χάρισαν δύο ξεχωριστές και έντονες ερμηνείες μέσα από το «Της Ζωής Μου Τ' Όνειρο» η Δήμητρα και το «Αυτό Μου Φτάνει» ο Παναγιώτης, κερδίζοντας τόσο το χειροκρότημα όσο και τις εντυπώσεις για τις ερμηνευτικές του ικανότητες. Αξίζει να αναφερθεί η άψογη εκτέλεση όλων μουσικών από την μεγάλη ορχήστρα που συνόδευε τους τραγουδιστές, έντεκα στον αριθμό, αλλά και το πάθος όσο και την ηρεμία που έβγαζε μέσα από τις κινήσεις του ο μαέστρος Στάθης Σούλης, δείγμα της ομοιογένειας αλλά και δεσίματος που είχαν μεταξύ τους. Το «Αυτό Μου Φτάνει» σε μια διαφορετική εκτέλεση έκλεισε ένα γεμάτο ενέργεια άτυπο πρώτο μέρος, το οποίο κέρδισε και τον πιο απαιτητικό ακροατή που βρέθηκε εκεί.

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος ως σωστός οικοδεσπότης, αφού μας χαιρέτησε μας εξέφρασε τα έντονα συναισθήματα που ένιωθε για την παρουσίαση αλλά και για τη συνεργασία του με τους εξαιρετικούς συναδέλφους του. Στο δεύτερο μέρος του μουσικού σκέλους της βραδιάς ο συνθέτης παρουσίασε μια σουίτα με τίτλο «Το Βάλς Του Εγκλεισμού» που έγραψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο επίλογος μιας ιδιαίτερης καλοκαιρινής νύχτας ήρθε με το ακυκλοφόρητο τραγούδι «Και Όταν Φτάσει Η Άνοιξη» σε μια ιδιαίτερη εκτέλεση που έκλεψε την καρδιά μου εν μέσω χειροκροτημάτων! Ήταν μια άρτια μουσική βραδιά, πολύ πλούσια. Με ταξίδεψε με έναν μαγικό τρόπο μέσα από τα ορχηστρικά κομμάτια αλλά και από την ωραία ενέργεια που ένιωσα αμφίδρομα μεταξύ σκηνής και κοινού. Είναι ο ίδιος ο δίσκος «Κύκλοι» που είναι μια αξιόλογη πρόταση, με πλούσιες και πρωτότυπες συνθέσεις, που ακουμπάνε και στον χώρο της λεγόμενης κλασικής μουσικής και σε αυτόν της jazz. Να τον ακούσετε, θέλω να πω, σε επόμενες ζωντανές εμφανίσεις ή αλλού.

Διαβάστε ακόμα