ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2

Αντέχεις να δεις τους «Εκτελεστές»;

Ο Τριαντάφυλλος Δελής μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη το θεατρικό έργο «Οι Εκτελεστές» του πολυγραφότατου Γιώργου Σκούρτη από την ταραγμένη δεκαετία του '80.

Διαβάστηκε φορες

Το θεατρικό έργο «Οι Εκτελεστές» του πολυγραφότατου Γιώργου Σκούρτη γράφτηκε την δεκαετία του '80 και συγκεκριμένα το 1988, περίοδο έντονων κοινωνικών αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων με την αυθαιρεσία και την διαφθορά να «ανθίζει» σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.

Τρία αδέρφια ο Κοσμάς (Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου) ο Τάσος (Λυκούργος Μπάδρας) κι ο Στέλιος (Βασίλης Τριανταφύλλου) οργανώνουν μια ληστεία σε τράπεζα και φεύγουν καταδιωκόμενοι για να κρυφτούν σε μια αποθήκη. Απομονωμένοι, εγκλωβισμένοι, εκνευρισμένοι, κυνηγημένοι. Τα νεύρα τεντωμένα, οι ισορροπίες λεπτές, οι σχέσεις δοκιμάζονται, υπάρχει άραγε διέξοδος;

«Οι Εκτελεστές» πραγματεύονται πολλά θέματα και ερωτήματα, όπως τον θεσμό της οικογένειας, το κράτος, την εξουσία και τη θέση του πολίτη. Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, το κείμενο παραμένει διαχρονικό και τόσο μα τόσο επίκαιρο. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «μια ιστορία βίας και αναρχίας, σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά πλέον στη ζωή μας. Είναι η βία της εξουσίας πάνω στο άτομο-πολίτη κι η αναρχία του ατόμου - πολίτη ενάντια στην εξουσία».

Από την πρώτη εμφανίση του Γιώργου Σκούρτη στα θεατρικά δρώμενα το 1970 με το έργο «Οι νταντάδες», ένα έργο-σταθμό που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, τον απασχολούσε το δίπολο πολίτης- εξουσία, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η καταγγελία της αλλοτρίωσης της κοινωνίας, πράγμα που είναι ορατό και έντονο και στους «Εκτελεστές».


Ο σκηνοθέτης Τριαντάφυλλος Δελής παραμένει πιστός στο ύφος του κειμένου, διατηρώντας την αμεσότητά του. Σκηνοθετεί αφαιρετικά, δίνοντας έμφαση στους χαρακτήρες των ηρώων που βρίσκονται στο κέντρο του έργου και στις λεκτικές αντισφαιρίσεις τους. Με γρήγορο ρυθμό, χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο το θεατή και με συνεχόμενες ανατροπές κρατά το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο μέχρι τέλους. Από τις προηγούμενες σκηνοθετικές δουλειές του (Football - Το παιχνίδι της ανθρωπότητας, Reservoir Dogs) έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του στο θεατρόφιλο κοινό, επιλέγοντας έργα χαρακτήρων -με έμφαση σ' αυτούς- βασισμένα σε «ζόρικα» κείμενα που δεν επιτρέπουν στο θεατή να εφησυχάσει και να χαλαρώσει, αλλά αντίθετα τον υποχρεώνουν να βυθιστεί και να παρακολουθεί ανήμπορος την άνοδο και την πτώση των ηρώων.

Τα εύσημα και στους τρείς πρωταγωνιστές για την απόδοση των χαρακτήρων. Τρείς διαφορετικοί ήρωες, τρείς άνθρωποι με πάθη, με κρυμμένα μυστικά και διαφορετικές προσδοκίες. Την αξία των ηθοποιών μπορείς να την εκτιμήσεις μόνο στο θεατρικό σανίδι πράγμα που διαπίστωσα παρακολουθώντας αυτά τα παιδιά. Σε ρόλους που εύκολα θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε υπερβολές, αποδίδουν την τραγικότητα των προσώπων με ρεαλισμό και πειστικότητα. Μικρές στιγμές γέλιου διαπερνούν την παράσταση, δίνοντας ανάσες στο μακροβούτι της δραματουργίας.

Η κίνηση σχεδιασμένη από την Πασχαλιά Ακριτίδου βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με το λόγο των ηρώων, χωρίς υπερβολές, με ρυθμό, ζωντάνια και με «εκρήξεις» στα κατάλληλα σημεία.

Η μουσική του Στέλιου Σαλβαδόρ είναι μια μικρή έκπληξη κι έχει ενεργή συμμετοχή στην επιτυχία της παράστασης καθώς υπηρέτει πιστά το κείμενο και την ροή του, και δημιουργεί ατμόσφαιρα στις εντάσεις του.

Το ίδιο συμβάλλει σ’ αυτό κι ο Δημήτρης Κοκολινάκης που σχεδίασε τους φωτισμούς, παρακολουθώντας τα τρία αδέρφια στο χώρο και εστιάζοντας επιδέξια στις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους.

Μια παράσταση φτιαγμένη για να προβληματίσει, για να καταγγείλει και για να αφυπνίσει συνειδήσεις. Με χρήση «Πρέζας - ταπείνωσης - προσαρμογής» εσύ αντέχεις να δεις τους «Εκτελεστές»;

* Οι φωτογραφίες της παράστασης ανήκουν στον Κωνσταντίνο Παυλίδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης
Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής 
Παίζουν: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου
Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου 
Μουσική: Στέλιος Σαλβαδόρ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
 
Διάρκεια:80 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, Μειωμένο (ΑΜΕΑ, Ανεργίας, Φοιτητικά) 8€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 6 Οκτωβρίου μέχρι 29 Δεκεμβρίου 2021
Πληροφορίες: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 21:00
Link Εισιτηρίων:https://www.ticketmaster.gr/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα, 2103428650

Διαβάστε ακόμα