Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Πέτρας: Επιτυγχάνοντας τη μέθεξη

Την 1η Αυγούστου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα παίξει στον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδος, στη Λούτσα. Με αφορμή αυτή την εμφάνιση, ρίχνουμε μια ματιά στη φετινή συναυλία του στο Θέατρο Πέτρας.

Διαβάστηκε φορες

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κάνει καλοκαιρινή περιοδεία χωρίς συνεργασία με άλλους ερμηνευτές. Στο παρελθόν ήταν κυρίως η Μάρθα Φριντζήλα που ήταν στο πλευρό του και σήκωνε μεγάλο βάρος σε αυτό τον τομέα ενώ πέρυσι το ρόλο κλήθηκε να αναλάβει ο σπουδαίος Διονύσης Σαββόπουλος. Είναι παροιμιώδης η μεγάλη ανασφάλεια που νιώθει ο Παπακωνσταντίνου στον τραγουδιστικό τομέα αλλά και μεγάλη η έκπληξη που πήρε αυτή την απόφαση. Ίσως κατάλαβε ότι τελικά στην Τέχνη λίγη σημασία έχει η καλλιφωνία και πολύ περισσότερη η ανόθευτη έκφραση.

Παρέα με την επταμελή μπάντα του, που αποτελούν κυρίως παλιοί του γνώριμοι από τους Λαϊκεδέλικα, και με σαφώς πιο ακουστικό ήχο απ’ ό,τι παλιότερα, εμφανίστηκε στο κοινό του Θεάτρου Πέτρας τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Οι Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μπασλάμ (ακουστικό μπάσο), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, φωνή), Τάσος Μισυρλής (τσέλο, φωνή), Florian Mikuta (πλήκτρα, φωνή), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φιλικόρνο) και Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο, φωνή) αποτελούν μια πολύ δεμένη ομάδα που, με μεστό και ακριβές παίξιμο, αλλά και σαφώς πιο ελεγχόμενα αυτοσχεδιαστικά μέρη, αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδιαίτερα τραγούδια του Λαρισαίου δημιουργού.

Η βραδιά στην Πετρούπολη ήταν σπουδαία. Ο κόσμος ήταν πολύς και παθιασμένος και συμμετείχε με όλους τους τρόπους: τραγουδώντας, χορεύοντας ή απλά ακούγοντας με ευλάβεια. Το πολύ ωραίο ντεκόρ (ένας μεγάλος χαρταετός πάνω στον οποίο  προβάλλονταν εικόνες και βίντεο σχετικά με το εκάστοτε τραγούδι), η δροσιά που όσο κυλούσε η ώρα απλωνόταν στο νταμάρι αλλά κυρίως τα σπουδαία τραγούδια, όλα συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτού του κλίματος που μόνο όσοι έχουν βρεθεί έστω και μια φορά σε συναυλία του Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν. Ακούστηκαν κομμάτια από όλη τη δισκογραφική διαδρομή του, από την Αγία Νοσταλγία (1993) μέχρι και τον Σαμάνο (2008), το Nightshift από τους φιλοξενούμενους της βραδιάς, Night On Earth (από το άλμπουμ τους Second Hand σε παραγωγή του Παπακωνσταντίνου) αλλά και τέσσερα καινούργια. Αν κρίνουμε από αυτά τα τελευταία, η αναμενόμενη νέα δουλειά του θα συζητηθεί πολύ.

Όσοι βρεθείτε κοντά σε κάποιον από τους πολλούς σταθμούς της φετινής του περιοδείας, αξίζει πραγματικά να πάτε να ακούσετε ζωντανά τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να ακούσετε τραγούδια που είναι σίγουρα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, αλλά και να συμμετάσχετε σε αυτή τη μαγική επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού, που αναπτύσσεται σε αυτές τις συναυλίες και που οδηγεί στη μέθεξη.

*Την 1η Αυγούστου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα παίξει στον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδος, στη Λούτσα. Από αύριο, στο Mix Grill, ξεκινάει διαγωνισμός για 10 μονές προσκλήσεις.

Tracklist

1. Ο Σαν Μικέλε Είχε Έναν Κόκκορα (ανέκδοτο)
2. Αγρύπνια
3. Τειρεσίας
4. Liquid
5. Σαν Αστραπή
6. Αγιάζι (ανέκδοτο)
7. Ο Φορτίνο Σαμάνο
8. Σαμπάχ
9. Όταν Χαράζει
10. Κάτω Απ’ Το Μαξιλάρι
11. Attinse
12. Σ’ Αφήνω Γεια
13. Σιμούν (ανέκδοτο)
14. Ορυχεία
15. Διάφανος
16. Πεχλιβάνης
17. Στην Κοιλάδα Των Τεμπών
18. Στην Αμερική
19. Άστρο Του Πρωινού
20. Ορχηστρικό (ανέκδοτο)
21. Αερικό
22. Ρουμάνικο τραγούδι
23. Το Ματσιφτάρι
24. Ανδρομέδα
25. Α. Μάνθος
26. Παλιά Πληγή
27. Όταν Τραγουδάω
28. Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι
29. Η Βέρα
30. Πέντε Μάγκες Στον Περαία
31. Αποσπερίτης
32. Nightshift
33. Αγία Νοσταλγία
34. Οι Καλογέροι

Διαβάστε ακόμα