Οι "Άγαμοι Θύται" επιστρέφουν!

Τρεις μουσικοθεατρικές παραστάσεις για τη χειμερινή σεζόν. Οι "Άγαμοι θύται" στο Ζυγό, οι Μπουλάς-Ζουγανέλης στην Πειραιώς και οι Κραουνάκης & Σπείρα-Σπείρα στην Αθηναϊδα.

Διαβάστηκε φορες
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009-2010

Χτυπάει άσχημα η λέξη χειμώνας στα τέλη Αυγούστου αλλά όπως και να το κάνουμε το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, ημερολογιακά τουλάχιστον, και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά την παρουσίαση των προγραμμάτων που ήδη σχεδιάζουν οι μουσικές σκηνές της Αθήνας.

***

Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά πάντως είμαι μεγάλος φαν των ποιοτικών μουσικοθεατρικών παραστάσεων που καταφέρνουν να συνδυάσουν τη μουσική και το τραγούδι με σκετσάκια, σάτιρα και ανατρεπτικούς επί σκηνής διαλόγους. Η λεγόμενη "χειμερινή σεζόν" ξεκινά από αυτήν την άποψη με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ήδη έχουν γίνει γνωστά τρία τέτοιου είδους σχήματα που θα μας κρατήσουν συντροφιά από τον Οκτώβρη και μετά. Πιο συγκεκριμένα:

Οι "Άγαμοι Θύται" επιστρέφουν στον "Ζυγό"

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς από εμάς είχε λείψει η σατιρική καλλιτεχνική ματιά του ιστορικού βορειοελλαδίτικου συγκροτήματος "Άγαμοι Θύται". Για τους νεότερους να διευκρινίσουε ότι δεν πρόκεται ακριβώς για συγκρότημα, αλλά για μια ομάδα καλλιτεχνών που αποτελείται από ηθοποιούς, μουσικούς και τραγουδιστές που φτιάχνουν με κέφι και σατιρική διάθεση παραστάσεις που κινούνται ανάμεσα στο θέατρο, το καμπαρέ και φυσικά το τραγούδι. Πρωτοπόροι και ξεχωριστοί στο είδος αυτό εδώ και περίπου 20 χρόνια, οι Άγαμοι Θύται επιστρέφουν φέτος στις μουσικές σκηνές μετά από 4 χρόνια απουσίας. Η ιστορική ηγεσία του σχήματος είναι και πάλι εδώ, με αρχιμάστορα πάντα τον Ιεροκλή Μηχαηλίδη που αναλαμβάνει και πάλι τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή των κειμένων (μαζί με τους Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Γιώργο Κλήμεντο, Χρήστο Τολιάδη κ.ά.). Το παρών θα δώσουν βεβαίως και τα άλλα παλιά μέλη όπως ο Δημήτρης Σταρόβας, η Ρούλα Μανισάνου και ο Χρήστος Μητρέντζης, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόσωπα στην παρέα όπως η Μπέσυ Μάλφα, ο  Κρατερός Κατσούλης (ο γνωστός Θωμάς από τη σειρά LAPD για να συνεννοούμαστε), ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης (ο γνωστός Κίμωνας από τη σειρά Πενήντα-Πενήντα για να ξανασυνεννοούμαστε...) και ο Ταξιάρχης Χάνος. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σεζόν να παρελάσουν από τη σκηνή σαν guest και κάποια άλλα παλιά μέλη όπως ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Στέλιος Μάινας.

Τα πρώτα στοιχεία για την επάνοδο των Άγαμων Θυτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς επιστρέφουν στον γνώριμό τους χώρο του "Ζυγού" στην Πλάκα, αρχής γεννομένης από τον Οκτώβρη και βλέπουμε... Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ξαναδούμε το κλασικό νούμερο της θεσσαλονικιώτικης παρέας με τον Ιεροκλή Μηχαηλίδη στο ρόλο της μαντιλοφορούσας γιαγιάς και τον Δημήτρη Σταρόβα στο ρόλο του εγγονού, να σχολιάζουν την αλλοπρόσαλλη επικαιρότητα της χώρας. Το Μακεδονικό, οι μετανάστες, τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή, η ερωτική συμπεριφορά των νέων, μέχρι και τα επαγγέλματα που σβήνουν είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μπαίνουν στο στόχαστρο της ομάδας.

Με τίτλο "Ή σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε" και σύνθημα "Βρωμού τους Δαναούς και λύτρα φέροντας", οι Άγαμοι Θύται αναμένεται να είναι ένα από τα προγράμματα που θα τραβήξουν την προσοχή του αθηναϊκού κοινού στη σεζόν που ξεκινά από τον Οκτώβρη. Μαζί τους, όπως πάντα, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό συγκρότημα, τη φορά αυτή οι Cabaret Balkan  από τη Θεσσαλονίκη που αναμένεται να αναλάβουν το κύριο μέρος της μουσικής με πνευστά και περίσσιο δυναμισμό (Δείτε εδώ).


Η γνωστή... συμμορία ανανεωμένη στην Ακτή Πειραιώς

Εδώ και δύο χρόνια παίζουν επί 8 μήνες την κάθε σεζόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και αν προσθέσει κανείς τον πρώτο χρόνο με την Τάνια Τσανακλίδου στο "Ζυγό", το όλον γίνεται τρία χρόνια! Τι είναι αυτό που κάνει αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση τόσο δημοφιλή; Οι απαντήσεις επί σκηνής.

Ο λόγος βέβαια για την ιστορική... συμμορία των Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Βασίλη Παπακωνσταντίνου που μάλλον δεν φαντάζονταν την επιτυχία του εγχειρήματός τους όταν πρωτοξεκίναγαν τις σατιρικές μουσικές παραστάσεις τους πριν από 20 και πλέον χρόνια στο "Αχ Μαρία" των Εξαρχείων. Οι τρεις φίλοι και συνεργάτες στήνουν μια πανήγυρη με αυθόρμητο χιούμορ, σάτιρα και φυσικά σπουδαία τραγούδια από τη μουσική πορεία τη δική τους και όχι μόνο. Μαζί τους φέτος και ο Λάκης Παπαδόπουλος, που παίρνει τη θέση του Χρήστου Θηβαίου, ενώ ανοιχτή είναι ακόμα η συμμετοχή της Ραλλίας Χρηστίδου. Όλα αυτά στο χώρο της "Ακτής Πειραιώς" στην Οδό Πειραιώς. Περισσότερα για το σχήμα αυτό εν καιρώ...


Επέτειος για Κραουνάκη και Σπείρα-Σπείρα στην Αθηναϊδα

Δέκα χρόνια κλείνει το ξεχωριστό μουσικοθεατρικό θέαμα του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα-Σπείρα, κάτι που θα γιορτάσουν την προσεχή σεζόν στη σκηνή της Αθηναϊδας με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του σχήματος σε κείμενα και τραγούδια από την 10ετή αυτή πορεία του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι παραστάσεις του Κραουνάκη και των Σπείρα-Σπείρα είναι μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα, με στοιχεία από επιθεώρηση, θέατρο, μιούζικαλ που συνδυάζονται με τραγούδια διασκευασμένα και ερμηνευμένα από ψυχής. Εμείς αναμένουμε με ενδιαφέρον και ευχόμαστε στην δημιουργική ομάδα του Κραουνάκη να γιορτάσει και τα 15χρονά της!
Διαβάστε ακόμα