Τα Διαμάντια της Ελληνικής Δισκογραφίας: Η αγάπη είναι ζάλη. Θ.Μικρούτσικος & Χ.Αλεξίου

Ο συνθέτης που μας είχε συνηθίσει σε δίσκους με πολιτικό περιέχομενο, αλλάζει μουσική ρότα και γράφει υπέροχα τραγούδια έχοντας σαν όχημα την σπουδαία φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.
Διαβάστηκε φορες

Μια φαινομενικά αταίριαστη συνεργασία για την εποχή, μέσα της δεκαετίας του '80, μας δίνει ένα δίσκο σταθμό τόσο στη καριέρα του Θάνου Μικρούτσικου, όσο και της Χαρούλας Αλεξίου.
Ο συνθέτης που μας είχε συνηθίσει σε δίσκους με πολιτικό περιέχομενο (Πολιτικά τραγούδια, Φουέντε Οβεχούνα,Εμπάργκο, Αραπιά πάψε για λίγο να χτυπάς με το σπαθί) εξαιρουμένου του Σταυρού του νότου,  αλλάζει μουσική ρότα και γράφει υπέροχα τραγούδια έχοντας σαν όχημα την σπουδαία φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.

Ο Μικρούτσικος συνεργαζόμενος στιχουργικά με τον Άλκη Αλκαίο, τον αδελφό του Ανδρέα Μικρούτσικο, τον Μπάμπη Τσικληρόπουλο και χρησιμοποιώντας την ποίηση του Καββαδία στήνει με μοναδική μαεστρία ένα εξαίρετο δίσκο, ένα παραμύθι που όπως λέει ο ίδιος ο Μικρούτσικος στο σημείωμά του στο δίσκο:
"Στα παιδιά μου λέω παραμύθια κάθε βράδυ, όταν είμαι σπίτι. Τον τελευταίο καιρό με ρωτούσαν επιμόνως, πες μας μπαμπά τι είναι αυτός ο δίσκος που κάνεις με τη Χαρούλα; Πώς είναι; Τι λέει; Τι ιστορίες έχει; Αφού εσύ είσαι παραμυθάς, πες μας.
Είναι πολύ απλό παιδιά μου, τους είπα. Είναι η ιστορία της Ελένης η οποία λόγω ερωτικής ζάλης πήγε στην οδό Πειραιώς και αγόρασε μια σκακιέρα. Το ραδιόφωνο έπαιξε το “Ερωτικό” μου, το οποίο της άρεσε και αποφάσισε ότι εκτός από ζάλη η αγάπη είναι φαντασία. Γύρισε σπίτι της έφαγε ελαφρά και κοιμήθηκε. Στον ύπνο της είδε ένα όνειρο! Είδε, λέει, ότι οι εφτά νάνοι της έστειλαν ένα γράμμα και ξαφνικά αυτή όλο μεγάλωνε, μεγάλωνε, μεγάλωνε… έγινε γριούλα με άσπρα μαλλιά και απότομα το δωμάτιο γέμισε από αγαπημένα πρόσωπα...."

Η Αλεξίου είναι απλά υπέροχη. Μεγάλη φωνή από τις πιο σπουδαίες που έχει βγάλει αυτή χώρα. Κι όπως λένε, αν το συναίσθημα είχε φωνή αυτή θα ήταν της Χαρούλας.
Από τα τραγούδια δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, εμένα προσωπικά μου αρέσουν πολύ όλα, αν και η ερμηνεία της στο Ερωτικό και την Ελένη είναι συγκλονιστική.

Η αγάπη είναι ζάλη
Κυκλοφορία: Απρίλης 1986
Δισκ.Εταιρεία: Minos
Παραγωγή: Αχιλλέας Θεοφίλου
Ηχογράφηση: studio Polysound
Ηχολήπτης: Γιάννης Σμυρναίος
Ενορχήστρώση:  Θάνο Μικρούτσικος & Κώστας Γανωσέλλης

'Επαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο: Θάνος Μικρούτσικος
Πιάνο-συνθεσάιζερ: Κ.Γανωσέλλης
Βιολί: Λ.Ζέρβας
Ακορντεόν: Χ.Ζερμπίνος, Γ.Λαμπριανίδης
Ηλεκτρικό μπάσο: Γ.Ζηκογιάννης
Κρουστά: Κ.Λάμπρης
Σαξόφωνο άλτο: D.Lynch
Μπουζούκι: Χ.Νικολόπουλος, Μ.Μαυρόπουλος
Κιθάρες: Κ.Νικολόπουλος
Φλάουτο, κλαρίνο: Θ.Παπαδόπουλος
Τρομπέτα: Ν.Σακελλαράκης
Τρομπόνι: Π.Στέφος
Σαξόφωνο σοπράνο: Σ.Στεφανόπουλος
Ντραμς: Ν.Τουλιάτος
Κοντραμπάσο: Ν.Τσεσμελής
Ομποε: Β.Χριστόπουλος.
Τα τραγούδια:

01. Ελένη
Στίχοι: Μπάμπης Τσικληρόπουλος
02. Η αγάπη είναι ζάλη
Στίχοι: Ανδρέας Μικρούτσικος
03. Είπαμε να μη χαθούμε
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
04. Η σκακιέρα
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
05. Ερωτικό
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
06. Αν θες να φύγεις
Στίχοι: Ανδρέας Μικρούτσικος
07. Το γράμμα
Στίχοι: Μπάμπης Τσικληρόπουλος
08. Κι όλο μεγαλώνω
Στίχοι: Ανδρέας Μικρούτσικος
09. Εφτά νάνοι στο S/S CYRENIA
Στίχοι: Νίκος Καββαδίας
Στίχοι: Ανδρέας Μικρούτσικος
11. Θέατρο σκιών
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
12. Φεύγω και μη με περιμένεις
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος

Στα τραγούδια: Η αγάπη είναι ζάλη και Είπαμε να μη χαθούμε δεύτερες φωνές κάνει ο Γιώργος Νταλάρας ενώ στα υπόλοιπα οι Κώστας Θωμαΐδης, Ειρήνη Αγγέλου και Θανάσης Κομνηνός.

Ο δίσκος ξεπέρασε τις 100.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιος, ενώ επανεκδόθηκε το 2002 στη σειρά της Minos-Emi 100 μεγάλες ηχογραφήσεις του αιώνα.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα