Asterix

Comixgrill: 5 hate stories στην 9η τέχνη

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και υπάρχει πολλή αγάπη γύρω μας. Για να ισορροπήσω τα πράγματα (λέμε τώρα) αποφάσισα να γράψω για 5  αιώνιους "εχθρούς" ή κόντρες που συναντάμε στην 9η τέχνη
Διαβάστηκε φορες
Πλησιάζουν Χριστούγεννα και υπάρχει πολλή αγάπη γύρω μας. Για να ισορροπήσω τα πράγματα (λέμε τώρα) αποφάσισα να γράψω για 5 αιώνιους "εχθρούς" (όπως λέμε ανεκπλήρωτοι έρωτες? το αντίθετο, εκπληρωμένα μίση) που συναντάμε στην 9η τέχνη. Κάποιοι από αυτούς "συμβιώνουν" κιόλας. Διευκρινίζω ότι δεν είναι τοπ-5, επομένως η σειρά είναι τυχαία.

Γαλάτες - Ρωμαίοι, Αγριογούρουνα, Πειρατές (Αστερίξ, Goscinny-Uderzo)

Η πεμπτουσία της γρήγορης μπούφλας από μια μερίδα Γαλατών που αντιστέκονται και θα αντιστέκονται για πάντα στους άμοιρους τους εισβολείς. Ποιος φοβάται ποιον; Οι λεγεωνάριοι πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα του έμμισθου στρατιώτη χορταίνοντας ξύλο από τους ατρόμητους Γαλάτες,  όπως και οι εκατόνταρχοι, είτε με μαγικό ζωμό, είτε χωρίς. "Καταταγείτε μας λέγανε, καταταγείτε!". Τα αγριογούρουνα από την πλευρά τους, έχουν αναπτύξει μάταια πλάνα αντιπερισπασμού για να ξεφύγουν από τη μοίρα τους και οι πειρατές βουλιάζουν μόνοι τους το καράβι τους κάθε φορά που πλησιάζουν "Οι Γα Γα Γα Γαλάτες!". "Χαίρε Γαλάτες! Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν!"

Ομοιότητες: είναι κρίκοι της ίδιας "τροφικής" αλυσίδας

Asterix wild boar


Λουκρητία-Καστράτο (Καστράτο, Αρκάς)

Αν ήταν ταινία, θα μπορούσε να ονομαστεί: Η αλήτισσα και ο λόρδος...Η απόλυτη συμβίωση. Μία μονίμως "ξαναμμένη" κυνική θηλυκιά γάτα, που πιστεύει ότι εφόσον υπάρχουν λυκόσκυλα μπορούν να υπάρξουν γατόσκυλα, με έναν ευνουχισμένο παχουλό ευγενικό "αρσενικό" γάτο που σίγουρα δεν μπορεί να την ικανοποιήσει.
K: Γιατί βγαίνεις συνέχεια στο μπαλκόνι? Λ: Μήπως έχει έρθει κανένας γάτος.  Σκέφτηκα ότι ο μοναδικός τρόπος να έρθει ένας γάτος είναι να ανέβει στο απέναντι μπαλκόνι, να παλέψει με το σκύλο και πηδήξει στο δικό μας Κ: Και γιατί να το κάνει αυτό? Λ: Μα για να κάνει σ..ξ μαζί μου φυσικά. Κ: Καλά εσύ χρειάζεσαι ψυχίατρο. Λ: Εσύ χρειάζεσαι ψυχίατρο. Εγώ χρειάζομαι ΩΡΙΛΑ. Κ: Ωτορινολαρυγγολόγο? Λ: Όχι, Ωραίο, Ριψοκίνδυνο και Λάγνο.

Ομοιότητες: τυπικά ανήκουν και οι δύο στα αιλουροειδή.


Marjane-Δικτατορία Ιράν (Persepolis, Marjane Satrapi)

Η αυτοβιογραφία της Marjane Satrapi σε κόμικ με ιστορικοπολιτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σάχη βλέπουμε τα γεγονότα που μπορούν να στιγματίσουν μια γυναίκα στο Ιράν και τα τραγικά αποτελέσματα της αντίστασης. Είναι εμφανές ότι είναι αδύνατο να ζήσει στο Ιράν κατά την διάρκεια της Ιρανικής επανάστασης και μετά ένα κορίτσι που ακούει και χορεύει ροκ & πάνκ, που είναι καλλιτέχνης και αρνείται να φορέσει μαντίλα ή και μπούρκα.
Παρουσιάζεται η κόντρα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων με την Ιρανική αστυνόμευση, οι απώλειες των επαναστατών συγγενών, που την οδήγησαν στον αποχωρισμό από γονείς και φίλους και στο ταξίδι και μόνιμη πλέον κατοικία στη Γαλλία. Η πρωτοποριακή γιαγιά είναι αυτή που θα δώσει δύναμη ζωής και ελπίδας στη Marjane.

Ομοιότητες: απολύτως καμία


Σουζανίτα-Μανολίτο (Mafalda, Quino):

Κόντρα μεταξύ δύο διαφορετικών (???) χαρακτήρων. Ο ένας πιστός στο χρήμα και η άλλη πιστή στο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια". Ανήκουν στην ίδια παρέα (σε αυτή που ανήκω κι εγώ) είναι καλοί φίλοι με τους υπόλοιπους αλλά μεταξύ τους γίνεται χαμός, κυρίως παρασκηνιακά. Η Σουζανίτα τον θεωρεί βλάκα και ο Μανολίτο... δεν το καταλαβαίνει.
Σ: (έχει μάθει ότι η δασκάλα έβαλε 0 στον Μανολίτο) Καλά του έβαλε 0 ? Τόσο πολύ? (αργότερα συναντά στον Μανολίτο) Σ: Καλά είναι δυνατόν σου έβαλε μηδέν? Μ: (Χαμογελώντας) Αυτοί είναι οι φίλοι που σε συμφιλιώνουν με την πραγματικότητα.

Ομοιότητες: Είναι ξεροκέφαλοι και λίγο εγωιστές. Ανήκουν στην ίδια παρέα.


Γυναίκες-Άντρες  (Αταίριαστοι, Σπύρος Δερβενιώτης)

Κοινώς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Ο dj spiros με τα καυστικά στριπάκια του απεικονίζει τον κυνισμό εκατέρωθεν και τις ανασφάλειες της ελληνικής κυρίως υπαρξιακότητας.
(τηλ. επικοινωνία) Α: Θα ήθελες να έρθεις σπίτι μου απόψε? Γ: Δεν μπορώ. Σήμερα είναι Δευτέρα και είναι κλειστά τα θέατρα. Α: ??? Και τι σχέση έχουν τα θέατρα? Γ: Θυμάσαι που έλεγες ότι μαζί σου καμία γυναίκα δεν προσποιείται?
Ομοιότητες: μετά την αλλαγή ρόλων πολλές.

Εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές και να μην υπάρχουν κόντρες και μίση στη ζωή μας. Και αν υπάρχουν να αντιμετωπίζονται όπως τις περισσότερες φορές στην 9η τέχνη.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: www.asterix.com, www.os3.gr, mftm.blogspot.com, www.promith.gr, comiqueros.blogspot.com, inciclopedia.wikia.com

Διαβάστε ακόμα