Μπλεκ

Comixgrill: Μπλεκ

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, και θα θέλαμε να ξαναγίνουμε παιδιά, είναι ευκαιρία να ενεργοποιήσω το ξυπνητήρι των παιδικών γλυκών αναμνήσεων.
Διαβάστηκε φορες
Η αλήθεια είναι ότι του το έχω υποσχεθεί από καιρό και ως γνωστό, μη τάξεις στον άγιο κερί και στο παιδί κουλούρι. Αναφέρομαι στον "φανταστικόόό εργοδότη" gbal και ταυτόχρονα προσπαθώ να εξιλεωθώ για την μακροχρόνια απουσία μου από το mixgrill. Του είχα τάξει λοιπόν ότι θα αφιερώσω ένα ποστ στον ξανθό γίγαντα των παιδικών του/μας χρόνων ΜΠΛΕΚ, που πιθανότατα στους κάτω των 30 δε λέει κάτι.  Οφείλω όμως να είμαι ειλικρινής. Για το συγκεκριμένο έπρεπε να κάνω μια μικρή επανάληψη.  Έχουν περάσει κάποια χρονάκια από τη δεκαετία του 80 (γκουχ, γκουχ! διαβάζω κόμικς από 2 ετών).  Άλλη μία πληροφορία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ήταν ότι η πρόσφατη ξανα-ανάγνωσή του δε με κούρασε ούτε με ξενέρωσε. Με γύρισε πίσω στο χρόνο και σε αρκετές φάσεις με έκανε να γελάσω.

Το κομικσο-περιοδικό Μπλεκ βγήκε στα ελληνικά περίπτερα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1969 από  τις εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά (Μικρός Ήρως, Γιώργος Θαλάσσης). Το πρώτο του σχήμα (1969-1975) που έβγαινε κάθε εβδομάδα, ήταν μικρό (μπλεκάκι) όπως και άλλων περιοδικών της εποχής για λόγους ευνόητους. Κρυβόταν εύκολα από τους μεγάλους... Η μαμά-χώρα ήταν η Ιταλία και όχι η Αμερική, και οι μπαμπάδες του ήταν οι Sartoris, Sinchetto και Guzzon. Εννοείται ότι δε θα περιγράψω όλες τις περιπέτειες του χάρτινου ήρωα μας. Αν δεν κάνω λάθος εκδόθηκαν 341 τεύχη μόνο από την πρώτη περίοδο, που σταμάτησαν το 1975. Στη συνέχεια άλλαξε η ονομασία του εκδοτικού οίκου (για την ιδιοκτησία δε ξέρω) σε "ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε" και συνέχισε απτόητο μέχρι το 1994. Νομίζω ότι συνεχίζει ακόμη και σήμερα να τυπώνεται σε μηνιαίο επίπεδο.Η φιγούρα του Μπλεκ ήταν ενός Αμερικάνου κυνηγού που αγωνίζονταν για την ελευθερία του από τους Βρετανούς στα τέλη του 18ου αιώνα. Μαζί του ο Ρόντυ και ο Καθηγητής Μυστήριος. Για να βάλω κάποιους στο πνεύμα και να ξυπνήσω μνήμες σε κάποιους άλλους, θα ξεκινήσω από το 1ο επεισόδιο (δυστυχώς όχι της πρώτης έκδοσης) που ήταν αποκλειστικό, γιατί στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες ιστορίες που θα αναφερθούν παρακάτω.

Ο φίλος μας στήνει παγίδες (κυνηγός γαρ) κάπου στο απέραντο δάσος και (αντιγράφω) ΞΑΦΝΙΚΑ, ΑΝΑΣΚΙΡΤΑΕΙ και ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΗ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΓΟΡΓΑ ΣΑΝ ΙΝΔΙΑΝΟΣ. Από την πρώτη κιόλας σελίδα ξεκινούν οι γλαφυρές περιγραφές. Άλλες εποχές!  Τέλος πάντων, στο παραπλεύρως ξέφωτο καίγεται το σπίτι ενός φίλου κυνηγού, όπου βρίσκει τον κυνηγό, νεκρό με το γιο του Ρόντυ. Στη συνέχεια, ενώ ο Ρόντυ καλεί με σήματα καπνού όλους τους κυνηγούς, ο Μπλεκ προσπαθεί να βρει τους φονιάδες. Το έναν τον τραυματίζει στον καρπό και τον άλλον τον φέρνει στη συνάντηση των κυνηγών για να τον ανακρίνει. Δυστυχώς κάποιος προδότης-κυνηγός τον σκοτώνει για να μη μιλήσει.

Η ιστορία μας συνεχίζεται στο Πόρτλαντ με τους Μπλεκ-Ρόντυ να ψάχνουν να βρουν τους δολοφόνους και τον Μπλεκ, εντοπίζοντας τον 2ο φονιά, να ζητά να λάβει μέρος στους αγώνες όπλων που έχει προκηρύξει  ο κυβερνήτης. Φυσικά, τον αφήνουν να λάβει μέρος, γιατί είναι διάσημος, αν και άξεστος-άγριος και τους κερδίζει, όπως και την καρδιά της κόρης του κυβερνήτη. Μονομαχεί με τον βαρώνο-φονιά, τον κυνηγάει και τον σκοτώνει, αφού προηγουμένως μαθαίνει ότι "εκείνος" (Μίστερ Ίσκιος) έχει βάλει να σκοτώσει κι άλλους και ο επόμενος στόχος είναι η κοιλάδα των καστόρων. Η περιπέτεια συνεχίζεται, το κυνηγητό επίσης, κάποια στιγμή εμφανίζεται και ο Καθηγητής Μυστήριος, ο οποίος κρύβει στο σπίτι του τον τραυματισμένο και παλιό γνώριμο Μπλεκ και εκεί του περιγράφει ότι όπως στο παρελθόν είχε ξεγελάσει τους ινδιάνους ως ταχυδακτυλουργός τώρα "διαβάζει το παρελθόν και προβλέπει το μέλλον" για τους λευκούς. Το ξύλο, οι παγίδες και οι συνομωσίες συνεχίζονται και στα επόμενα τεύχη, όπου μπαίνουν στο χορό και οι ινδιάνοι, συνήθως με νικητές τους καλούς. Ειδύλλια και έρωτες δεν παίζουν. Σταματώ εδώ γιατί δεν μας φτάνει ο χώρος.

Θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από τις άλλες ιστορίες που προστέθηκαν αργότερα στο περιοδικό και είναι το ίδιο και περισσότερο αξιόλογες.  Δυστυχώς για λόγους χώρου (και μνήμης) δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Μια από αυτές είναι ο Τερματοφύλακας γιατρός, με ήρωα τον εξαίρετο γιατρό-τερματοφύλακα της Μάνκαστορ σίτυ, Μπεν Λίπερ, ο οποίος είχε ένα σοβαρό ατύχημα και έμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι για αρκετό καιρό. Στη συνέχεια βέβαια αγωνίστηκε πάλι. Οι αποκρούσεις, τα γκολ που έβαζε ο ίδιος (???) και οι ατάκα "θα τους πιάσω στον ύπνο" έχουν αφήσει εποχή. Άλλος ένας ήρωας που φιλοξενήθηκε στο Μπλεκ ήταν ο Ρίνγκο, κι αν δεν κάνω λάθος, ήταν τύπος σπαγγέτι-γουέστερν, όπως και η ιστορίες του. Νομίζω ότι το είχα διαβάσει και στο Αγόρι.

Το Μπλεκ δεν ήταν από τα κόμικς που αγόραζα, μάλλον που μου αγόραζαν, ούτε από τα κόμικς που "ξεσκόνιζα", αλλά είχα διαβάσει αρκετά τεύχη -δανεικά από ξαδέλφια- και μου είχαν αρέσει. Σίγουρα ξεχνάω πολλές ιστορίες και δεν έχω στη συλλογή μου άλλα παλιά τεύχη για να το ψάξω. Όσοι αναγνώστες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν στα σχόλια άλλες ιστορίες που διάβαζαν ή να διορθώσουν κάποια πιθανά λάθη μου.
Καλές γιορτές σε όλους και εύχομαι να μη ξεχάσουμε ποτέ ότι υπήρξαμε κάποτε παιδιά!

(οι φωτογραφίες προέρχονται από www.greekcomics.gr & www.mycomics.gr)

Διαβάστε ακόμα