Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Το θέμα δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η κρίση αξιών

Ένα απόγευμα, συναντήσαμε τον Αλκ. Κωνσταντόπουλο στο Mετρό...
Διαβάστηκε φορες
Ένα πρόσφατο απόγευμα, συναντήσαμε τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο στο Mετρό... Στάση Ακρόπολη!

Όμορφο απόγευμα για να ανταλλάξουμε λόγια! Πόσα όργανα παίζεις;
Έχω δίπλωμα στο βιολί και στο τρομπόνι. Γνωρίζω αρκετά μουσικά όργανα, διψήφιος είναι ο αριθμός, σε πολύ καλό επίπεδο. Όσο ζεις μαθαίνεις! Εξελίσσεσαι!

Είχες έφεση στο να μαθαίνεις εύκολα να παίζεις μουσικά όργανα;
Μάλλον ναι. Δεν ξέρω. Γενικά είχα ευκολίες ως μαθητής αλλά το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Θέλει μελέτη και απομόνωση, όπως λέω και στους μαθητές. Το ταλέντο μπορεί να σε βοηθήσει στην αρχή, μετά μπορεί να σε αφήσει! Δεν μπορείς να τα αφήσεις για την τελευταία στιγμή. Θέλουν προσπάθεια καθημερινή. Όλα θέλουν μελέτη και αφοσίωση αλλά ειδικά τα όργανα, γιατί τα χέρια δεν έχουν μνήμη.Πότε ξεκίνησες;

Ξεκίνησα 5 χρόνων. Με πήγε η γιαγιά μου σε ένα ωδείο για να μάθω βιολί. Μετά πήγα στη φιλαρμονική, μου άρεσε το τρομπόνι. Γρατζουνούσα κιθάρα σε παραλίες και σιγά σιγά άρχισα να παίζω και άλλα όργανα. Παρόλα αυτά η μελέτη στα βασικά μου όργανα συνεχίζεται, γιατί το να φτάσεις ένα όργανα σε ένα πολύ καλό επίπεδο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ωστόσο αυτό είναι που σε ιντριγκάρει κιόλας!

Ποιο από όλα αγαπάς περισσότερο;
Δεν μπορώ να επιλέξω. Το κάθε ένα σου βγάζει άλλο συναίσθημα. Αλλιώς θα νιώσεις με το βιολί όταν παίξεις ένα κονσέρτο, αλλιώς με το τρομπόνι όταν θα παίξεις μια άρια και αλλιώς να γράψεις ένα τραγούδι με την κιθάρα κάτω από τα αστέρια.

Τι όργανο πιστεύεις ότι ταιριάζει στο Σαμαρά ή στο Βενιζέλο για να μάθουν;
Θα τους έδινα ένα νταούλι να βαρέσουν! Δεν νομίζω ότι μπορούν να πάνε πιο πέρα.

Κρίση στη μουσική και μουσική στην κρίση. Πώς το σχολιάζεις;
Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους κρίσης βγαίνουν αριστουργήματα. Χρειάζεται όμως ο χρόνος να φανεί αυτό. Από την άλλη είναι και δύσκολο σε περίοδο κρίσης, να παίξεις, να συντηρήσεις μια ομάδα. Το θέμα για μένα δεν είναι η κρίση η οικονομική. Είναι η κρίση αξιών αυτή που κατα τη γνώμη μου θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Στο ωδείο που κάνω μάθημα ρωτάω τα παιδιά με τι θέλουν να ασχοληθούν στο μέλλον και άλλοτε μου λένε, όσα έχουν αποφασίσει, και άλλοτε όχι. Το σημαντικό όμως είναι πως όταν τους ρωτάω πού θα ήθελαν να σπουδάσουν-δουλέψουν, μου λένε όλα χώρες του εξωτερικού. Με αυτό νομίζω θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο.

Φέτος ήσουν με τον Σαββόπουλο στον “Πλούτο”. Πώς ήταν; Τι αποκόμισες;
Με τον Σαββόπουλο η πρώτη μου επαφή και ήταν τιμή μου αυτό, ήταν στους “Αχαρνεις”. Παίξαμε παντού, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης, είχαμε πάει περιοδεία. Μεγάλο σχολείο! Μεγάλος δάσκαλος! Ο “Πλούτος” πολύ δύσκολο, αλλά συνάμα και πολύ δημιουργικό. Γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους! Ο Διονύσης έκανε και μία συμμετοχή στην άλφα βήτα με το δέλτα, το είπε φοβερά και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Ο πλούτος φέρνει την ευτυχία και η πενία τη δημιουργία; Και μπορούν αυτά τα δύο δηλαδή ο πλούτος με τη δημιουργία και η πενία με την ευτυχία να συμπορευθούν χωρίς να χάσουν το ανάστημά τους;
Σίγουρα το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Περισσότερο διαφθείρει τους ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να είσαι σωστός εσύ στα πιστεύω σου, στο συνάνθρωπό σου. Ούτε όμως είναι απόλυτο ότι η πενία φέρνει τη δημιουργία. Μου έχει τύχει πολλές φορές σε περιόδους που δεν είμαι καλά ψυχολογικά να γράψω αλλά και σε περιόδους που είμαι καλά πάλι να γράψω. Γενικώς, η δημιουργία είναι λύτρωση αλλά και έμπνευση.

Ποια ήταν τα πρότυπά σου όταν ήσουν μικρός;
Δεν μπορώ να πω ότι είχα πρότυπα. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι μεγάλοι βιολιστές. Ο ήταν φοβερός καλλιτέχνης. Ο ίδιος έπαιζε και βιολί και έγραφε και τις μουσικές για τις ταινίες του. Πιστεύω ότι ήταν μεγαλοφυής! Αν μιλήσουμε για την Ελλάδα, ο Μάνος Χατζιδάκης και ο Μάνος Λοΐζος.

Ποια είναι τα χόμπι σου;
Κάνω χειμερινό μπάνιο, κλαδεύω, διδάσκω στο ωδείο. Πιστεύω ότι η διδασκαλία είναι χόμπι.

Πες μου λίγα λόγια για την άλφα βήτα.
Πέρσι κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μία τρελή τρελή άλφα βήτα” από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τη Ράνια Μπουμπουρή στο στίχο. Έχουμε 24 γράμματα. Κάθε γράμμα και ένα τραγούδι. Έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές, γιατί λειτουργώ πάντα με το έργο και τους ευχαριστώ όλους για την αγάπη τους . Έχει πάει πάρα πολύ καλά. Το στήνουμε και θεατρικό σιγα σιγά. Τώρα έχουμε και το “Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι”. Είναι η συνέχειά του πρώτου με αριθμούς, σε στίχο πάλι της Ράνιας Μπουμπουρή. Έχει πάρα πολλά μουσικά στυλ. Παραδοσιακό, ρέγκε, hip hop, νησιώτικο, κλασικό. Το στοίχημα ήταν να κάνουμε κάτι που να αρέσει στα παιδιά και αν κρίνουμε από τα σχόλιά τους, μάλλον το πετύχαμε. Με ενθουσίασε όταν ένα παιδάκι στη Σουηδία μας έστειλε ένα email που έχει γράψει το όνομά του στα ελληνικά! Από την άλφα βήτα. Ακούγοντας το cd. Ήταν φοβερό!

Ποια είναι τα σχέδια σου για το χειμώνα;
Πολλά και ενδιαφέροντα. Πρώτα από όλα στήνουμε την άλφα βήτα, γιατί θα κάνουμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και συνεργαζόμαστε με χορωδίες και φιλαρμονικές, όπου υπάρχουν, του κάθε τόπου. Επίσης, θα κάνω περιοδεία με την μπάντα μου τους sleeping band σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζουμε μια τρίτη δισκογραφική δουλειά και τέλος 17 και 23 Οκτώβρη, θα εμφανιστούμε στο Hollywood, σε ένα καινούργιο μαγαζί στη Βουλιαγμένη μαζί με τον Δώρο Δημοσθένους. Εξαιρετικός καλλιτέχνης. Έχει κάνει συμμετοχή και στο αλφαβητάρι. Οι παραστάσεις μας θα έχουν τίτλο “Μακάρι να ταιριάξουμε για να ξεχειμωνιάσουμε”!

Ας είναι κάπως έτσι, ευχαριστούμε...

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα