"Μαουτχάουζεν" στο θέατρο Badminton

Στην παράσταση "Μαουτχάουζεν" που ανέβηκε στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη γίναμε μάρτυρες μια αληθινής ιστορίας-αυτής του ίδιου του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Διαβάστηκε φορες
"Μαθαίνουμε την ιστορία μας για να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος". Αυτή ήταν η εξήγηση που μάς έδιναν από παιδιά καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς. Τότε μάς φαινόταν μια δικαιολογία για να εξωραΐσουν αυτό το μάθημα, που σε κάποιους φάνταζε βασανιστικό. Σήμερα, όμως, νομίζω οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί...

Στην παράσταση "Μαουτχάουζεν" που ανέβηκε στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη γίναμε μάρτυρες μια αληθινής ιστορίας -αυτής του ίδιου του Ιάκωβου Καμπανέλλη- που αναβίωνε μπροστά στα μάτια μας, μέσα από τις φωνές ενός μεγάλου θιάσου ηθοποιών. Οι εικόνες του videowall συνταρακτικές και ανατριχιαστικές, τρύπωναν στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας.

Η ερμηνεία του Στέλιου Μάινα στο ρόλο του αφηγήτη-μεγαλύτερου σε ηλικία Ιάκωβου είχε βάθος και ειδικά στο επιμύθιο (στην τελευταία σκηνή) μάς συγκίνησε πολύ. Το ταλέντο του Άρη Λεμπεσόπουλου ήταν ένα επίσης φωτεινό σημείο της παράστασης, όπως και των νεότερων Μαριάννα Πολυχρονίδη και Γιώργου Παπαπαύλου.

Η ερμηνεία του υπόλοιπου θιάσου υπήρξε αξιόλογη και, μάλιστα, σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία απέδιδε ζωντάνια και ύφος εποχής στο κείμενο. Τα σκηνικά παρέπεμπαν σε έναν ξερό και άγονο τόπο, έναν τόπο θανάτου που άλλοτε οριοθετούνταν από τα σίδερα της φυλακής και άλλοτε όχι. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι το κείμενο κινούνταν σε δύο χρόνους: αφενός στην ιστορία κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και αφετέρου στις μέρες μετά την απελευθέρωση, οπότε και οι ήρωες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το χώρο στον οποίο έφτασαν σε σημείο να γεύονται την ανάσα του θανάτου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ορχήστρα που εκτέλεσε τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και στην Ρίτα Αντωνοπούλου που ερμήνευσε τα κομμάτια με λυρισμό και εκφραστικότητα.



Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση αξιοπρεπή, με αξιόλογους συντελεστές και πολλά ιστορικά στοιχεία που οι περισσότεροι από εμάς οφείλουμε να γνωρίζουμε. Η κτηνωδία που βίωσε η ανθρωπότητα πριν δεκαετίες πρέπει να μη λησμονείται και έργα όπως αυτό αναδεικνύουν την σημασία της και κυρίως γνωστοποιούν την αλήθεια σε όσους υποκρίνονταν πως δεν "γνώριζαν" . Ας μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος και τα επακόλουθά του βρίσκονται και σήμερα πολύ κοντά μας κι ας μη χτυπούν την πόρτα μας.

*Μέχρι τις 19/10 στο θέατρο Badminton.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Θεατρική μεταφορά:Στέλιος Μάινας – Θέμης Μουμουλίδης- Κάτια Σπερελάκη
Video: Άσπα Σιώκου
Σκηνικό – Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Κινησιολογική επεξεργασία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παραγωγή: 5η Εποχή

Την ορχήστρα Academica, διευθύνει ο Στάθης Σούλης.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Χρήστος Πλαΐνης, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελέντζας, Κωνσταντίνος Φάμης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ελένη Ζαραφίδου, Πάνος Γκιουλής, Βαγγέλης Σαλεύρης, Γιώργος Πέππας, Γιώργος Μιχαλιτσιάνος, Τόνια Αποστόλου, Φρίξος Μανασάκης, Ανθή Φουντά, Βικτώρια Φωτά, Ελένη Θωμοπούλου, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Δημήτρης Παγώνης, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Δημήτρης Τσικούρας, Νατάσα Σαραντοπούλου

Για τις ανάγκες της παράστασης ετοιμάζεται και θα εκδοθεί ένα αφιέρωμα στο Μαουτχάουζεν αλλά και σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την έκδοση θα συνοδεύουν και οι μουσικές και τα τραγούδια της παράστασης.
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα